ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Κυριακή Β΄ Ματθαίου

«Η αγάπη του Ιησού Χριστού είναι ο μεγαλύτερος μαγνήτης στη ζωή μας»

† Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη

Δεύτερη Κυριακή του Ματθαίου σήμερα, φίλοι αναγνώσται. Μπαίνομε, σιγά-σιγά, στο Καλοκαιράκι, και το Ευαγγέλιο μάς μεταφέρει κοντά στη θάλασσα της Γαλιλαίας.

Εκεί, όπως λέει, περπατούσε ο Χριστός μια μέρα και είδε δύο ψαράδες, τον Πέτρο και τον Ανδρέα, να ρίχνουν τα δίχτυα στη θάλασσα, για να ψαρέψουν, και τους εκάλεσε. Και κείνοι ανταποκρίθηκαν αμέσως και Τον ακολούθησαν, αφήνοντας το πλοίο μόνο και έρημο. Τι ήταν αυτό; Θαύμα της αγάπης και της δυνάμεως του Χριστού μας.

Όταν Εκείνος τους εκάλεσε με τη γλυκειά και ουράνια φωνή Του, αυτών οι ψυχές και οι καρδιές ξεκόλλησαν από τα πάντα. Άφησαν ό,τι είχαν, και το πλοίο και τις φαμελιές τους και τις συνήθειές τους τις προηγούμενες και τα πάντα, και Τόν ακολούθησαν μ’ όλη τους την ψυχή και την καρδιά. Αυτό είναι το Ευαγγέλιο, Αυτός είναι ο Χριστός μας. Όταν Εκείνος μάς καλεί, μάς μαγεύει, μάς μεθά, και Τόν ακολουθούμε κατά πόδας, μ’ όλο μας το είναι. Άρχισε, δηλαδή, ο Χριστός, να μαζεύει τους Μαθητάς Του.

Προχώρησαν οι τρεις πιο κάτω και βρήκαν άλλο πλοίο, με δύο αδέρφια πάλι, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και τον πατέρα τους Ζεβεδαίο, που ετοίμαζαν τα δίχτυα μέσα στο πλοίο, για να τα ρίξουν στη θάλασσα, να ψαρέψουν κι αυτοί. Και τους εκάλεσε κι εκείνους. Κι αμέσως ανταποκρίθηκαν, αφήνοντας και πλοίο και πατέρα αυτοί, και πήγαν κοντά Του.

Συγκινητικά είναι όλα αυτά. Το ίδιο κάνει και η Εκκλησία σήμερα. Μέσω των κηρύκων του λόγου και του ιερού κλήρου μάς καλεί στο πλοίο του Χριστού, καθώς βρισκόμαστε στη θάλασσα του βίου και αυτού του ματαίου κόσμου.

Κι ο Ιησούς μας, με τους τέσσερεις πρώτους Μαθητάς Του – στη συνέχεια βρήκε και τους άλλους – περιόδευε τη Γαλιλαία και εδίδασκε στις Συναγωγές το Λόγο του Θεού, που πήγαιναν τα Σάββατα οι Εβραίοι ν’ ακούσουν την Αγία Γραφή και να προσευχηθούν. Και τους έλεγε ότι «αυτά που διαβάζετε τόσα Σάββατα, τώρα πραγματοποιούνται». Με τρόπο, όμως, παραβολικό τούς μιλούσε. Τούς έλεγε για το Ευαγγέλιο της Βασιλείας, για τη χαρμόσυνη είδηση, πως ήρθε ο Θεός στη γη και ενανθρώπησε, και θέλει να μάς σώσει και να μάς βάλει στον Παράδεισο.

Και έκαμε ακόμη και θαύματα και θεραπείες και ιάσεις ο Χριστός. Εθεράπευε αγιάτρευτες αρρώστιες, αλλά και περαστικές. Ο Χριστός μας, αν συναντούσε άρρωστο, τον έκανε καλά. Αν συναντούσε πεθαμένο, τον ανάσταινε. Και αν συναντούσε οποιονδήποτε είχε ανάγκη, ανταποκρινότανε αμέσως ο Κύριος και διευθετούσε τα πάντα.

Εμείς ανήκουμε στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, κι ευχαριστούμε το Χριστό μας γι’ αυτό το μέγα καλό. Κι ας βάνουμε μεσίτες τους Αποστόλους Του, τους δεύτερους ψαράδες, και για τη δική μας σωτηρία, και για τη σωτηρία όλου του κόσμου.

Καλό καλοκαίρι. Καλές διακοπές.

Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΤΟΜΟΣ Β΄, Από την Κυριακή μετά την Πεντηκοστή, εκδ. Ακτή, Λευκωσία 2009, σελ. 19-21.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου