ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Απόστολος: Ρωμ. Β΄ 10-16

Ευαγγέλιο: Ματθ. Δ΄18-23

4 Ιουλίου 2021

Η σημερινή Ευαγγελική περικοπή του ευαγγελιστή Ματθαίου μάς περιγράφει την αρχή της δημόσιας δράσης του Χριστού, αφού έχει προηγηθεί η σύλληψη του Ιωάννου του Προδρόμου. Η διδασκαλία του Προδρόμου για τον ερχομό του Μεσσία, το φως του Προδρόμου που καθοδηγούσε τους ανθρώπους έφτασε στη δύση του, αφού ανέτειλε πλέον «ο ήλιος της δικαιοσύνης», ο Χριστός, με το εκτυφλωτικό φως της θεότητάς Του. 

Όπως είδαμε την περασμένη Κυριακή, στην ευαγγελική περικοπή για τη γιορτή των Αγίων Πάντων, η θυσιαστική αγάπη προς τον Χριστό πρέπει να είναι απόλυτη, εγκαταλείποντας ότι μπαίνει ανάμεσα στην προσωπική πορεία μας, για να τον ακολουθήσουμε. Οι Άγιοι πρέπει να είναι το παράδειγμά μας, ως προς τον τρόπο που αυτοί ακολούθησαν τον Χριστό. Στο σημερινό Ευαγγέλιο, η Εκκλησία μας παρουσιάζει ακριβώς αυτόν τον τρόπο της άμεσης ανταπόκρισης στο κάλεσμα του Χριστού και μας καλεί, να Τον ακολουθήσουμε κι εμείς, όπως οι πρώτοι μαθητές Του και μετέπειτα Απόστολοι και συνεχιστές του έργου Του. 

Ο Κύριος περπατούσε στην όχθη της λίμνης της Γαλιλαίας, όπου βρίσκονταν ψαράδες πολλοί έτοιμοι για ψάρεμα. Ξεχώρισε από αυτούς μια βάρκα στην οποία βρίσκονταν δύο αδέλφια, ο Σίμωνας Πέτρος και ο Ανδρέας. Τους λέει: «ακολουθήστε με και θα σας κάνω αλιείς ανθρώπων» αντί ψαριών. Θα τους ασφαλίζετε στα δίχτυα της πίστης, οδηγώντας τους στη Βασιλεία των Ουρανών. Αυτοί αμέσως Τον ακολούθησαν και, προχωρώντας ο Χριστός, απηύθυνε την ίδια πρόσκληση και σε άλλους δύο ψαράδες, τους υιούς Ζεβεδαίου, τον Ιάκωβο και Ιωάννη. Και αυτοί αμέσως εγκατέλειψαν τη βάρκα και τον πατέρα τους και Τον ακολούθησαν.

Ο Ιησούς περιόδευσε όλη τη Γαλιλαία κηρύσσοντας στις συναγωγές των Ιουδαίων τον ερχομό της Βασιλείας του Θεού και θεράπευε κάθε είδους ασθένεια των ανθρώπων.

Και στις δύο κλήσεις του Χριστού οι πρώτοι τέσσερις μαθητές, όπως μας λέει το Ευαγγέλιο, «εὐθέως ἀφέντες τὰ δίκτυα, τὸ πλοῖον καὶ τὸν πατέρα» Τον ακολούθησαν, εγκαταλείποντας το βιοποριστικό τους επάγγελμα, που δεν αφορούσε μόνο τους ίδιους αλλά και τις οικογένειές τους. Η επιλογή από τον Χριστό των ψαράδων της Γαλιλαίας δεν ήταν τυχαία. Επέλεξε ως μαθητές Του απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας, βιοπαλαιστές και έτοιμους να ακούσουν και να δεχτούν την αλήθεια του Ευαγγελίου Του.

Η άμεση ανταπόκριση από τους αλιείς, τους αξίωσε να γίνουν αληθινοί μαθητές του Χριστού και Απόστολοι των διδαχών Του, πρωτοστάτες του Ευαγγελίου Του και θεμελιωτές της Εκκλησίας Του.

Το παράδειγμα των πρώτων μαθητών πρέπει να το ακολουθήσουμε και εμείς σήμερα, χωρίς αναβολές για αύριο και προφάσεις υποχρεώσεων, αφού σήμερα δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας ή τις οικογένειάς μας, αλλά μέσα από την καθημερινότητά μας, μαζί με τους οικείους μας και τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας, ακολουθώντας τις εντολές του Χριστού, να Τον αγαπήσουμε και να οδηγηθούμε προς Αυτόν, για τη σωτηρία της ψυχής μας.

Μετά την κλήση των πρώτων μαθητών, ο Χριστός, ξεκίνησε το κοσμοσωτήριο έργο Του, «διδάσκων ἐν ταῖς συναγωγαῖς αὐτῶν καὶ κηρύσσων τὸ Εὐαγγέλιον τῆς βασιλείας, καὶ θεραπεύων πᾶσαν νόσον καὶ πᾶσαν μαλακίαν ἐν τῷ λαῷ.».

Τη διδασκαλία του ο Χριστός, για τον ερχομό της Βασιλείας του Θεού, δεν την αφήνει μόνο στα λόγια αλλά την αποδεικνύει και με έργα προσφοράς προς τον λαό, αφού θεράπευε κάθε αρρώστια των ανθρώπων. Τα λόγια του Ιησού, ήταν θεραπεία για τη ψυχή μας, οι πράξεις Του, σωματική θεραπεία από κάθε ασθένεια. Κατά παρόμοιο τρόπο, τα έργα κάθε Ιεροκήρυκα αλλά και κάθε πιστού Χριστιανού, πρέπει να δίνουν αξία στα λόγια και την πίστη, γιατί χωρίς έργα η πίστη είναι νεκρή.

Η κλήση του Χριστού προς τους ανθρώπους για να Τον ακολουθήσουν είναι διαχρονική. Απευθύνει την ίδια ακριβώς πρόσκληση και σε μάς σήμερα, ώστε να μας αναπαύσει από τα πολλά φορτία της σύγχρονης ζωής. 

Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, και σε άλλο σημείο. «Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καί πεφορτισμένοι, κἀγώ ἀναπαύσω ὑμᾶς». Μας καλεί να Τον ακολουθήσουμε, μέσα από την εφαρμογή του Ευαγγελίου Του. Μας καλεί, όμως, και μέσα από τα φιλάνθρωπα έργα Του προς τους ανθρώπους. Μας καλεί να αφήσουμε την αμαρτία, που μας απομακρύνει από κοντά Του, και να ακολουθήσουμε τον δρόμο που ο Ίδιος μας υπέδειξε.

Η ανταπόκρισή μας πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική. Δεν πρέπει να την αναβάλουμε για πιο μετά, για αύριο ή για τα επόμενα χρόνια, αλλά άμεσα να αφήσουμε τα δίχτυα της καλοπέρασης, του εφησυχασμού και του υλισμού και να ακολουθήσουμε πρόθυμα τη ζωή της Εκκλησίας. Οι Απόστολοι «εὐθέως» τα άφησαν όλα και ακολούθησαν τον Χριστό. «Εὐθέως» κι εμείς σήμερα, να ακολουθήσουμε τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας. Αμήν.

π. Χρίστος Χριστοδούλου

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου