ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

“ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ”

ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

(7 Ἰουλίου 2019)

Ευαγγέλιο αδελφοί μου είναι αυτό που μπορείς να διακρίνεις την αγάπη του Θεού και να δείς την αλήθεια σου. Έτσι οι πατέρες της Εκκλησία μας σημειώνουν ότι το πρώτο ευαγγέλιο είναι η συνείδηση που ο Θεός φύτεψε μέσα μας για να μας πληροφορεί, να μας ελέγχει και να μας καθοδηγεί. Δευτερό ευαγγέλιο είναι η φύση. Μέσα στην ωραιότητα της, στις θαυμαστές λεπτομέριες, στα μοναδικά της χρώματα, στην αρμονία της λειτουργίας της βλέπεις την αγάπη του Δημιουργού, μια αγάπη που στοχεύει στον άνθρωπο. Η φύση ομολογεί τον Κτίστη και τον δοξολογεί. Όλα μιλούν, όλα δοξάζουν, όλα ευχαριστούν, όλα τραγουδούν το μεγαλείο της σοφίας και την απεραντοσύνη της αγάπης του Δημιουργού. Σε αυτόν τον ναό της φύσεως θα έπρεπε να προεξάρχει ως λειτουργός ο άνθρωπός.
Έγραφε κάποιος ότι «το ανθρώπινο μάτι με την τελειότητα του και την σύνδεση του με την όραση και τα εντυπωσιακά πολύχρωμα μοναδικά φτερά μιας πεταλούδας είναι ικανό να εξορίσουν και να νεκρώσουν κάθε άθεο λογισμό». Τρίτο Ευαγγέλιο είναι αυτό που μας έδωσε η παρουσία η ταπεινή, η θυσιαστική του Κυρίου. Όλα δείχνουν, όλα μιλούν, όλα οδηγούν στον Θεό. Και είναι αποτυχία να μη βλεπεις, να μην ακους και αστοχία να μην είναι η ζωή πορεία προς την όντως Ζωή.

Σήμερα ο Κύριος ανοίγει το Ευαγγέλιο της κτίσης, παίρνει απλές εικόνες για να δείξει στον άνθρωπο την πραγματική απόσταση της υπαρξής του και να του αποκαλύψει το νόημα το αληθινό της ζωής. «Κοιτάξτε τα πετεινά του ουρανού, δεν σπέρνουν, ούτε θερίζουν, ούτε μαζευούν αγαθά σε αποθήκες, κι όμως ουράνιος πατέρας σας τα τρέφει, εσεις δεν αξίζετέ πολύ περισσότερο απ΄ αυτά;» Προφανώς ο Κύριος δεν προτείνει την αποφυγή της εργασίας. Όταν έδωσε στους πρωτοπλάστους τον Παράδεισο τους είπε να εργάζονται και να φυλάσουν αυτόν. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να εργάζεται για τον παράδεισο που του εμπιστεύτηκε ο Θεός. Είναι φύλακας του παραδείσου. Ο Κύριος προτείνει στον άνθρωπο να εργάζεται χωρίς να ξεχνά την πρόνοια, την αγάπη του Θεού. Έτσι θα υπερβαίνει κάθε εμπόδια, θα ξεπερνά κάθε δυσκολία, δεν θα απελπίζεται στην αποτυχία, δεν θα αποθαρήνεται στην καταστροφή. Θα τροφοδοτείται από την πίστη του με δύναμη, με υπομονή, με ελπίδα, με χαρά.

Πολλοί άνθρωποι σήμερα πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού αλλά ‘οχι στην αγάπη του, την προνοιά του, την φροντίδα του. Τον πιστεύουν χωρίς να τον εμπιστεύονται. Το αποτέλεσμα είναι ο φόβος να κυριαρχεί, η ανασφάλεια να βασιλεύει και το άγχος να θεριεύει κατασπαράσοντας την ζωή των ανθρώπων. Σήμερα οι άνθρωποι εργάζονται χωρίς να χαίρονται, κουράζονται χωρίς να απολαυάνουν και τρέχουν χωρίς να φτάνουν πουθενά. Δεν τους φτάνουν όσα έχουν γιατί στηρίζονται στα υλικά και ελπίζουν σε αυτά με απότέλεσμα να τρέφουν περισσότερο την ανασφάλεια τους και να αυξάνουν το άγχος τους.

Δεν αρνούμασε αδελφοί μου την αξία της εργασίας, την αναγκαιότητα της τροφής και των ενδυμάτων αλλά τα προσεγγίζουμε έχοντας πεποίθηση στην πρόνοια του Θεού και στην αγάπη του. Για να τον εμπιστευθούμε θα πρέπει να αποδεσμευτούμε από τον εγωισμό μας. Ας θυμηθούμε τους παλιούς ανθρώπους του τόπου μας. Κάνοντας το σταυρό τους αντιμετώπισαν δύσκολες καταστάσεις. Μέχρι τα βαθειά τους γεράματα πάλευαν δοξολογόντας και ευχαριστώντας το Θεό. Και είχαν χαρά με τα λίγα που πολλές φορές δεν δίστασαν και αυτά να μοιραστούν.

Η ζωή μας περνά από δύο συμπληγάδες. Δύο βράχους που πολλές φορές μας συντρίβουν και ναυαγούμε μέσα στη θάλασσα της ζωής. Ο ένας βράχος είναι το παρελθόν μας που χρειάζεται μετάνοια και ο άλλος το μέλλον μας που ζητά πίστη. Με την ταπεινή μετάνοια και την θερμή πίστη περνάμε μέσα από την ζωή χωρίς να ναυαγούμε στα βαθειά νερά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου