ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

“ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ”

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ Δ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

(14 Ἰουλίου 2019)

Συναντάμε σήμερα μέσα στην Εκκλησία μας τους Αγίους Πατέρες της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου. Συναντάμε 630 φωτεινά απο την χάρη του Παναγίου Πνεύματος πρόσωπα. Και την συνάντηση μας αυτή την συνοδεύει ο Ευαγγελικός λόγος του Κυρίου «Υμείς εστέ το φώς του κόσμου». Αυτός ο λόγος αποκαλύπτει την πνευματική ταυτότητα του χριστιανού. Αυτό είναι ο γηήσιος μαθητής του Χριστού. Είναι Φως. Όλα στη ζωή του είναι Φως. Γιάτι όμως όλα είναι Φως; Γιατί ο Κύριος είπε «εγώ είμαι το Φως του κόσμου». Ο χριστιανός καλείται να ενωθεί με τον Χριστό. Αυτό είναι πνευματική ζωή, ο αγώνας, η προσπάθεια να διαλυθεί το σκοτάδι μας και να εισέλθουμε στο Φως.


Αξίζει όμως αδελφοί μου να συναισθανθούμε τι είναι σκοτάδι της ψυχής για να διαπιστώσουμε τι είναι φως και να αγωνισθούμε για αυτό. Ακούμε στην Θεία Λειτουργία «Άνω σχώμεν τας καρδίας». Να στρέψουμε τις καρδιές μας προς τα ουράνια, προς το Χριστό. Αυτή η στροφή της ψυχής, της ζωής, της ύπαρξης προς τα άνω φωτίζει τον άνθρωπο, τον χαριτώνει, τον μεταμορφώνει, τον ανασταίνει, τον θεραπεύει, τον σώζει. Τι εμποδίζει τη στροφή προς τα άνω; Η διαστροφή, η αρρώστια της ψυχής που επιθυμεί τα φθαρτά, που προσκολλάται στα υλικά, που επιδιώκει τα προσωρινά, που ασχολείται με τα εφήμερα, που λαχταρά τα σαρκικά. Αυτή η διαστροφή, η πνευματική σκοτοδίνη, η ψυχική τύφλωση δεν επιτρέπει στον άνθρωπο, να αισθανθεί την αγάπη του Θεού και να τον λατρέψει, να δει την εικόνα του Θεού στην παρουσία του αδελφού και να τον αγαπήσει, να δει την αξία της ύπαρξης του να την σεβαστεί και να την τιμήσει. Μέσα σε αυτή την κατάσταση σαν ένα σκοτεινό δωμάτιο είναι η διάνοια. Οι λογισμοί συγκρούονται, ο λόγος επηρεάζεται, ο άνθρωπος συγχύζεται. Η ψυχή ένα σκοτεινό υπόγειο μέσα στο οποίο τα πάθη καλλιεργούνται, ο εγωισμός βασιλεύει και η θλίψη θεριύει.

Η ταπείνωση θα με κατεβάσει στα σκοτάδια μου. Η μετάνοια θα ανοίξει τα παράθυρα της προσευχής, της άσκησης, της μέλετης, της σπουδής του Λόγου του Θεού, της συγχωρητικότητας, της αγάπης, της μυστηριακής ζωής. Έτσι φωτίζεται όλος ο άνθρωπος. Γεμίζει με το Φως, με το Χριστό. Αυτό είναι πνευματική ζωή η θεραπεία της διαστροφής με την στροφή προς τα άνω. Η απομάκρυνση από την αμαρτία και η προσέγγιση της αρετής. Η άρνηση του Εγωισμού και η αποδοχή της αγάπης.

Αξίζει να θυμηθούμε το ιερό εικόνισμα της Αναλήψεως του Κυρίου. Ο Κύριος στον ουρανό ανάμεσα στους αγίους Αγγέλους. Στη γη οι μαθητές και στο κέντρο της συνάξεως τους η Υπεραγία Θεοτόκος. Όλοι είναι στραμμένοι προς τον Κύριο. Στο εικόνισμα δεν πριγράφεται μόνο η στάση του σώματος αλλά κυρίως η κατάσταση της ψυχής. Όλη η ύπαρξη, όλη η ψυχή, η διάνοια των μαθητών και της Παναγίας προς τον Κύριο.

Ας μην αφήσουμε αδελφοί τίποτα στο σκοτάδι. Ότι έχουμε και ότι είμαστε ας το ρίξουμε στο Φως του Χριστού. Ας προσφερθούμε και Εκείνον που πρώτος προσφέρθηκε για να γευτούμε την γλυκύτητα της αγάπης του με την ικεσία των Θεοφόρων Πατέρων και πάντων των Αγιών. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου