ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)
Απόστολος: Εβρ. ΙΑ΄ 24 – 26, 32 – 40
Ευαγγέλιο: Ιωάν. Α΄ 44 – 52
20 Μαρτίου 2016
«Έρχου και ίδε».
Δυο είναι οι λόγοι, αγαπητοί μου αδελφοί, για τους οποίους κατά τη σημερινή πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, την Κυριακή δηλαδή της Ορθοδοξίας, διαβάζεται στην Εκκλησία μας το Ευαγγέλιο, που προ ολίγου ακούσαμε. Ο ένας, είναι το έργο της ιεραποστολής που έκαμε ο Απόστολος Φίλιππος προς τον φίλο του Ναθαναήλ και ο άλλος η περιγραφή της θερμής ομολογίας, της ορθής πίστεως, που έκαμε ο αγαθός Ισραηλίτης, ο Ναθαναήλ. 

Πρόκειται για την ιεραποστολή και την Ορθοδοξία, τα δύο αήττητα όπλα του θριάμβου της Εκκλησίας μας. Κι έχουμε πρώτα την ομολογία της ορθής πίστεως, ότι ο Ιησούς Χριστός που ίδρυσε την Εκκλησία είναι ο Μονογενής Υιός του Θεού και Πατρός. Κι έπειτα την επιμονή και έντονη προσπάθεια να διαφωτιστούν στο μεγάλο και κύριο τούτο της σωτηρίας μας δόγμα και οι άλλοι άνθρωποι, οι συνάνθρωποί μας, οι αδελφοί μας, οι φίλοι μας, οι γνωστοί μας, ώστε να βρουν τη λύτρωση και τη σωτηρία τους. Αυτά τα δυο τράβηξαν σε μεγάλο βαθμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία τους Αποστόλους, τους Πατέρες, τους Απολογητές, τους Ομολογητές, τους Μάρτυρες, τους Οσίους και γενικά όλους τους γενναίους προμάχους της πίστεως της Εκκλησίας μας. Έκτοτε, έμεινε ιστορική και παροιμιώδης η απάντηση του Φιλίππου, «έρχου και ίδε», προς τον αγαθό Ναθαναήλ, για να επαναλαμβάνεται πάντοτε μεν, ιδιαίτερα δε κατά την επίσημη μέρα της Κυριακής της Ορθοδοξίας «προς πάντα αμφιβάλλοντα, αλλά καλοπροαίρετον και την αλήθειαν αγαπώντα άνθρωπον».
«Έρχου και ίδε». Έλα να δεις την θεότητα του Ιδρυτή της Εκκλησίας μας όπως την αναγνώρισε ο Ναθαναήλ «Υιόν του Θεού», όπως Τον ομολόγησε ο Απόστολος Θωμάς «Κύριον και Θεόν Του», όπως Τον εκήρυξαν οι άγιοι Απόστολοι «Αληθινόν Θεόν» και όπως μας παρέδωκαν στην Εκκλησία, στο Σύμβολο της πίστεως, οι θεοφόροι Πατέρες: «Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι ου τα πάντα εγένετο». Έχουμε, τέλος και το δόγμα της Αγίας Τριάδος, της Ενσάρκωσης του Κυρίου, της Σταύρωσης, της Ανάστασης των νεκρών, της Δευτέρας του Χριστού Παρουσίας. Όλα αυτά τα Δόγματα της πίστεώς μας, λάμπουν με ουράνια αίγλη, ακτινοβολούν Θεία ζωή, εκπέμπουν την αλήθεια και όλα πείθουν, όλα αναπαύουν την καρδία και όλα διαβεβαιώνουν τον άνθρωπο ότι όντως είναι θεία, ουράνια, αληθινά, σωτήρια. Κι όλα αυτά δείχνουν ότι η Ορθοδοξία δεν είναι κάτι που μπορεί να περιγραφεί. Γιατί η Ορθοδοξία είναι γεύση Θείας ζωής, που δεν μπορεί να σου την περιγράψει άλλος. Πρέπει, επομένως, να ζήσεις εσύ προσωπικά τη ζωή της, τη χαρά της, να απολαύσεις το φως, την ελευθερία της.
«Έρχου και ίδε». Όταν με όλη σου τη ψυχή αγαπήσεις την πίστη αυτή και την εγκολπωθείς και όταν με όλη τη δύναμή σου και στο τέλειο εφαρμόσεις τις εντολές της, θα λάμπεις τότε από Θείο φως και Θεία Χάρη και από δύναμη και ζωή. Θα λάμπεις και συνεχώς θα πείθεσαι ότι με το να είσαι πιστός στην Ορθοδοξία, έχεις τον Θεό μέσα σου, έχεις την αλήθεια και τη ζωή. Η ορθοδοξία δεν θα σβήσει ποτέ. Οι πλάνες, αργά ή γρήγορα θα εξαφανιστούν, η Ορθοδοξία όμως θα μείνει για πάντα και θα θριαμβεύει. Χείλη κορυφαίου ιστορικού είπαν ότι στον εικοστό πρώτο αιώνα οι άλλες χριστιανικές ομολογίες θα εξαφανιστούν και μόνο η Ορθοδοξία θα μείνει ακλόνητη. Κι έτσι ο εικοστός πρώτος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Ορθοδοξίας, συμπλήρωσε.
«Έρχου και ίδε». Δυο χιλιάδες χρόνια τώρα στάθηκαν ανίκανα να την φθείρουν. Την καταδίωξαν και την καταδιώκουν άπιστοι και αιρετικοί, άρχοντες και βασιλείς, πανίσχυροι αυτοκράτορες με στρατούς φοβερούς, έπεσαν λύκοι βαρείς για να την καταφάγουν, να τη συντρίψουν, να κατασπαράξουν το ποίμνιό της. Προσπάθησαν με κάθε τρόπο δόλιοι εχθροί να την απατήσουν, να την αποπλανήσουν και να την παγιδεύσουν. Κι εκείνη άκουσε τις απειλές, δέχτηκε τις επιθέσεις, αντιμετώπισε τις κακουργίες τους κι εδοκίμασε τους τρανταγμούς τους. 
Κι έμεινε ακατάβλητη στους αγώνες της, αμετακίνητη στις αρχές και στις παραδόσεις της, όρθια στη θέση της. Έμεινε βασίλισσα των πιστών και ευλογημένων παιδιών της. Και έμεινε και μένει και θα μένει.
«Έρχου και ίδε». Η αγία ζωή και ο αγωνιστικός παλμός πολλών χριστιανών της εποχής μας, βεβαιώνουν περιτράνως, ότι είναι και σήμερα παρών ο Χριστός. 
Αυτός που ήταν «χθες και σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας» (Εβρ. ΙΓ΄ 8). Και σήμερα ζει μέσα στις αγνές ψυχές πολλών συνανθρώπων μας, όπως ζούσε στην εποχή του Αποστόλου Παύλου και στις ψυχές όλων των αγίων της ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Ζει και τις εμψυχώνει στον καλό αγώνα, τις αναδεικνύει νικήτριες της αμαρτίας, πρότυπα πιστότητας στο καθήκον της κάθε στιγμής και παράγοντες ευεργετικής επίδρασης στο περιβάλλον τους. Κι έτσι όσο και να θέλουν ορισμένοι να βλέπουν και να θεωρούν τα δείγματα αυτής της δυναμικής παρουσίας της Εκκλησίας του Χριστού και στους καιρούς μας, σαν εξαιρέσεις και ειδικές περιπτώσεις, η αλήθεια παραμένει αμείωτη.
«Έρχου και ίδε». Συ ο σημερινός καλοπροαίρετος άνθρωπος, ο φίλος της αλήθειας, «έρχου και ίδε», την αλήθεια και αξία της πίστεώς μας, της αγίας μας Ορθοδοξίας. Είναι πράγματι άμωμος και αγία. Είναι πανίσχυρη, ακατάβλητη και αιώνια. Είναι Θεία και Ουράνια. Έλα, λοιπόν, άνθρωπε και άφησε τις επιφυλάξεις και τους δισταγμούς σου. Έλα, πίστεψε, ταπεινώσου, δέξου το φως και τη Χάρη της, δέξου την πίστη, τη λατρεία της, την εξαγιασμένη ζωή της. Καθώς θα βλέπουμε σε λίγο, να περνούν από μπροστά μας οι άγιες και ιερές εικόνες, κατά τη σημερινή λιτανεία της γιορτής της Ορθοδοξίας, ας φέρουμε στο νου μας και όλη την θριαμβευτική πορεία της Εκκλησίας μας μέσα στους αιώνες. Την πορεία που ήταν πάντοτε νικηφόρα, γιατί ήταν παρών ο Ιδρυτής της, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, που ζει και σήμερα μέσα μας. Καθώς δε θα προσκυνούμε την Άχραντον Εικόνα Του, ας Τον ικετεύσουμε να φυλάττει την ποίμνη της Εκκλησίας Του από τους νοητούς λύκους, έτσι ώστε να σώζονται δι’ αυτής οι ψυχές μας και να δοξάζουν το Όνομά Του στους αιώνες των αιώνων.
Αδελφοί μου! Πάνω σ’ αυτή την πίστη και ομολογία, ότι ο Ιησούς είναι ο «κατα φύσιν Υιός και Λόγος του Θεού», στηρίζεται η Ορθόδοξος Εκκλησία μας. Και όπως βεβαιώνει και ο Κύριος «πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής». Ναι κανένας δεν θα υπερισχύσει αυτής. Γι’ αυτό, κι εκείνο που απαιτείται από εμάς είναι να μείνουμε εδραίοι, ακλόνητοι και αμετακίνητοι στην πίστη αυτή και να γίνουμε κι εμείς φλογεροί ομολογητές και ατρόμητοι εργάτες και ιεραπόστολοι.
Ηγούμενος Χρυσορρογιατίσσης Διονύσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου