ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

<<ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ>>
Κυριακή 6 Μαρτίου 2016
ΑΠΟΚΡΕΩ
       Κυριακή της Αποκριάς και η Εκκλησία μας επιτελεί ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου. Ίσως φανεί παράξενο το γεγονός ότι επιτελούνται αναμνήσεις από το μέλλον. Όμως, στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας, οι αναμνήσεις δεν είναι μόνο από το παρελθόν. Στη Θεία Λειτουργία επιτελείται ανάμνηση όλων των γεγονότων της παρουσίας του Χριστού. Μια ευχή της Θείας Λειτουργίας αναφέρει τα γεγονότα: «…τοῦ Σταυροῦ, τοῦ τάφου, τῆς τριημέρου Ἀναστάσεως, τῆς εἰς οὐρανούς ἀναβάσεως, τῆς ἐκ δεξιῶν καθέδρας, τῆς Δευτέρας καί ἐνδόξου πάλιν παρουσίας». Η Θεία Λειτουργία είναι ανάμνηση και της Δευτέρας Παρουσίας.

       Στις ημέρες μας, στο άκουσμα του όρου «Αποκριά», οι περισσότεροι υπονοούν τα καρναβάλια. Δεν γνωρίζουν ότι ο όρος «Αποκριά» είναι εκκλησιαστικός και δηλώνει τη χρονική στιγμή προετοιμασίας για τη νηστεία. Η Κυριακή αυτή ονομάζεται Αποκριά διότι τελειώνει η κρεοφαγία. Γι αυτό ονομάσθηκε αποκριά, αποχή δηλαδή από τα κρεατικά.
       Η επομένη εβδομάδα είναι η Τυρινή όπου καταλύονται όλα τα αγαθά εκτός από το κρέας και προέχουν και στην διατροφή τα τυροκομικά. Την Τυρινή Εβδομάδα τηρείται ένα ιδιόμορφο είδος «νηστείας» το οποίο δεν το συναντάμε σε καμία άλλη ημέρα του έτους. Καταλύονται όλα τα αγαθά εκτός από το κρέας.
      Η Τυρινή Εβδομάδα είναι ο προθάλαμος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Είναι η «σαρακοστή» της σαρακοστής. Εάν η Μεγάλη Εβδομάδα για το έτος είναι όπως το Ιερό βήμα για τον Ναό και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ο κυρίως Ναός, τότε η Τυρινή Εβδομάδα είναι ο Πρόναος.
       Η Τυρινή Εβδομάδα είναι ανάμνηση της ζωής των πρωτοπλάστων στον Παράδεισο. Η νηστεία από το κρέας έχει σκοπό να υπενθυμίσει τη ζωή στον Παράδεισο. Όπως ο Θεός έδωσε εντολή στους πρωτοπλάστους να απολαμβάνουν από όλα τα αγαθά του Παραδείσου εκτός από ένα, έτσι και στην Τυρινή Εβδομάδα χρησιμοποιούμε όλα τα αγαθά εκτός από το κρέας.
      Η Τυρινή Εβδομάδα έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα. Μας ετοιμάζει για τη νηστεία με τη μέθοδο της κλιμάκωσης. Πώς συμβαίνει αυτό; Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου καταλύουμε όλα τα αγαθά, όλες τις ημέρες. Τη δεύτερη εβδομάδα καταλύουμε όλα τα αγαθά εκτός Τετάρτης και Παρασκευής. Την τρίτη εβδομάδα είναι η Τυρινή που νηστεύουμε μόνο το κρέας και αμέσως μετά, η επόμενη εβδομάδα είναι η καθαρά εβδομάδα, η πρώτη εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Συνεπώς η Τυρινή Εβδομάδα γίνεται το μεταίχμιο από την κατανάλωση στη νηστεία και μας οδηγεί κλιμακωτά στη νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου