ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 – Β΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

(Μαρκ.. β΄ 1-12) (Εβρ. α΄ 10- β΄3)

Στα ύψη της θέωσης

 «Σοί λέγω, έγειρε και άρον τον κράββατόν σου και ύπαγε εις τον οίκον σου…»

Τη δεύτερη Κυριακή των Νηστειών, τιμούμε τη μνήμη ενός μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας μας και αγωνιστή της Ορθοδοξίας, του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο οποίος προβάλλει ως ζωντανό παράδειγμα αγωνιστικότητας για τον καθένα μας. Η μορφή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά καταξιώνεται στο Ορθόδοξο Χριστιανικό στερέωμα με τους μεγάλους αγώνες που ανέλαβε για την προάσπιση της Ορθόδοξης Πίστης. Ειδικότερα, ο Άγιος Γρηγόριος αντέκρουσε με επιτυχία τις μεγάλες πλάνες του Καλαβρού Βαρλαάμ, ο οποίος εκπροσωπώντας το πνεύμα της Δύσης, ισχυριζόταν ότι ο άνθρωπος μόνο νοησιαρχικά θα μπορούσε να πλησιάσει τον Θεό. Ουσιαστικά, εκείνο που ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε ο Βαρλαάμ ήταν ότι ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να καταξιωθεί μιας πραγματικής προσωπικής σχέσης με τον Θεό.


Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αφού απέρριψε τις πλάνες αυτές που έθεταν υπό αμφισβήτηση το όλο οικοδόμημα του σωτηριολογικού έργου του Κυρίου μας, τόνισε εμφαντικά τόσο μέσα από το παράδειγμα του όσο και μέσα από τη διδασκαλία του ότι όχι μόνο ο άνθρωπος θα μπορούσε να αναπτύξει μια πραγματική σχέση με τον Θεό αλλά και μέσω των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας να ενωθεί μαζί Του. Αυτή λοιπόν είναι η μεγάλη αλήθεια που καλείται ο κάθε πιστός να εγκολπωθεί ως μια πραγματικότητα ζωής για να μπορέσει να συνεχίσει επιτυχώς να διανύει το Στάδιο των Αρετών που τόσο όμορφα ξετυλίγει μπροστά μας η Εκκλησία.

Ο Παραλυτικός

Η διδασκαλία της μεγάλης αυτής μορφής της Εκκλησίας μας, του Γρηγορίου του Παλαμά, που έζησε τον 14ο αιώνα, παραπέμπει και στην αλήθεια του Ευαγγελίου μας, η περικοπή του οποίου αναφέρεται σήμερα στο περιστατικό της θεραπείας του παραλυτικού.

Πολλά είναι τα πρόσωπα που προβάλλουν στη συγκεκριμένη περικοπή. Πρώτα απ’ όλα ο Κύριός μας, διδάσκαλος για ακόμα μια φορά της Θείας αλήθειας και παράλληλα φιλάνθρωπος ιατρός μιας δυστυχισμένης ανθρώπινης ύπαρξης. Έπειτα ο παραλυτικός, οι γραμματείς και ακόμα το συναγμένο πλήθος. Τέλος είναι και οι τέσσερις μεταφορείς του παραλυτικού. Αυτοί που με αγάπη και αποφασιστικότητα τον μετέφεραν κοντά στον Ιησού και συνεργάστηκαν με τον τρόπο τους στη θαυμαστή θεραπεία. Εκείνο που τονίζεται, μεταξύ άλλων, είναι η μεγάλη πίστη που φανερώνεται σε πολλές περιπτώσεις θαυμάτων. Και ακριβώς την πίστη αυτή βλέποντας ο Κύριος χαρίζει την ίαση και την άφεση των αμαρτιών στον παράλυτο. Ο ίδιος άλλωστε επισημαίνει σε άλλη περίπτωση πόση δύναμη κρύβει η ζωντανή πίστη. Τι εκπληκτικά πράγματα μπορεί να επιτελέσει. Είναι ενδεικτική η διαβεβαίωση ότι η αληθινή πίστη μετακινεί ακόμη και βουνά.

Αγαπητοί αδελφοί, η ζωή, το παράδειγμα αλλά και η διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, παραπέμπουν στην πίστη εκείνη που οδηγεί τον άνθρωπο σε δυσθεώρητα πνευματικά ύψη. Στους αναβαθμούς της θέωσης, όπου βιώνει σαν πραγματικότητα αληθινής ζωής την ένωσή του με τον Θεό, σ’ ένα ανεπανάληπτο και μοναδικό μεγαλείο. Τα κατορθώματα της πίστης τα είδαμε και μέσα από την σημερινή ευαγγελική περικοπή, τα μηνύματα της οποίας ας γίνουν αιώνιος οδηγός στη ζωή μας. Όπως στην περίπτωση της Ματρώνης της οσίας και της Λυδίας της μάρτυρος, των οποίων τη μνήμη τιμά σήμερα η Εκκλησία. Το άγιο παράδειγμά τους που αποτελεί αδιάψευστη μαρτυρία για τα όσα δίδαξε ο Γρηγόριος ο Παλαμάς, ας γίνει φωτεινός οδηγός και στη δική μας ζωή.

Χριστάκης Ευσταθίου, Θεολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου