ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ

14 Ιανουαρίου 2024

Τελευταία μέρα της εορτής των Θεοφανείων, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι η σημερινή κατά την οποία όπως αναφέρει το ημερολόγιο αποδίδουμε τη μεγάλη αυτή εορτή, αφού την εορτάσαμε για περισσότερο από μία βδομάδα, την αποδίδουμε στον «Κύριο της», Εκείνον που έγινε για εμάς η αιτία της χαράς και της πνευματικής πανήγυρης, ζητώντας Του τόσο να μας κρατά γερούς στην πίστη μας ώστε να αξιωθούμε να την εορτάσουμε ξανά, όσο και να παραμείνουν ζωντανά τα μηνύματά της στην ψυχή μας, να μην έρθουν οι διάφοροι περισπασμοί της ζωής ή η απιστία μας να πάρουν μέσα από την καρδιά μας το μεγαλείο που ζήσαμε κοντά στον εορτάζοντα Κύριο μας.

Είναι λοιπόν η σημερινή ημέρα ο επίλογος των εορτών του Δωδεκαημέρου, των εορτών της Επιφανείας του Ιησού Χριστού και ακολουθώντας η Εκκλησία μας τη λογική σειρά των γεγονότων, μας μιλάει σήμερα μέσα από την ευαγγελική περικοπή για την έναρξη του Κηρύγματος του Ιησού. Το λάκτισμα για την έναρξη του κηρύγματος αποτελεί όπως αναφέρει ο ευαγγελιστής Ματθαίος, τον εγκλεισμό στη φυλακή του Προδρόμου Ιωάννη. Αυτή λοιπόν την τραγική στιγμή της ανθρώπινης ιστορίας  όπου ένας δίκαιος και αγωνιστής για άλλη μία φορά άδικα και αναίτια βασανίζεται, ο Ιησούς διαλέγει να σκορπίσει το φώς της παρουσίας Του και του κηρύγματός Του στον κόσμο. Είναι για μία ακόμη φορά να θέλει όλοι μας να εμπεδώσουμε ότι μπροστά στην αδικία το μίσος και την ασθένεια της κάθε εποχής, Εκείνος μπορεί να δώσει το φως της δημιουργίας της ηρεμίας και της προόδου. Εκεί που η ανθρώπινη διαστροφή μολύνει τις αξίες και τα ιδανικά, ο τρόπος του Ιησού έρχεται να φωτίσει τη νύκτα της αδικίας, να θερμάνει με τον Λόγο του όλους εκείνους που νομίζουν ότι είναι ανίσχυροι έναντι του οιοδήποτε κακού. 

Σ αυτό τον αγώνα έναντι του διαβόλου και των οργάνων του ο Ιησούς δεν διστάζει να ορίσει ένα νέο έθνος, ένα νέο λαό του Θεού, μία νέα πολιτεία όπου το κύριο χαρακτηριστικό είναι αυτό το φως που μπορεί να δώσει στη ζωή μας. Ανοίγεται ο Ιησούς στα έθνη, και από τη μικρή Ναζαρέτ, αναχωρεί για το μεγάλο λιμάνι της Γαλιλαίας εκεί όπου ναι μεν οι άνθρωποι δοκιμάζονται από τα πάθη τους, αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο λήμμα που αναζητά κάποιον να ανοίξει την αγκαλιά του και να τον βάλλει μέσα της, να δώσει νόημα και σκοπό στην ζωή του, να τον ελευθερώσει από το βάρος της ενοχής και να του δείξει τον δρόμο της όντως ελευθερίας.

Σ’ αυτό τον δρόμο ο πρώτος σταθμός είναι η μετάνοια. Τα πρώτα Κυριακά λόγια είναι «Μετανοείτε», δηλαδή αλλάξτε τη ματιά του νου σας, προσπαθήστε να αφήσετε πίσω σας τον κόσμο της ενοχής και τρέξτε όσο γίνεται με νεανικό ενθουσιασμό προς αυτό τον καινούριο δρόμο της Βασιλείας των Ουρανών, που δεν είναι πια ένα άφταστο όνειρο, αλλά μπορεί να γίνει ένα χειροπιαστό επίτευγμα. Για μας τους ήδη βαπτισμένους χριστιανούς αυτή η μετάνοια είναι αυτή ακριβώς η συνέχεια του βαπτίσματός μας, τόσο ο τρόπος να κρατούμε καθαρό τον λευκό χιτώνα της ψυχής μας μέχρι να μας ζητηθεί από την Κύριο κατά την Δευτέρα Παρουσία, όσο και η μέθοδος για να αντιμετωπίζουμε με γενναιότητα την αδικία της καθημερινής ζωής.

Αδελφοί μου, μόνο όποιος μπορεί και αντιμετωπίζει με κουράγιο τα προσωπικά του παραστρατήματα και τα βλέπει σα μία ευκαιρία για να ζητά πιο έντονα το έλεος του Ιησού στη ζωή του, αυτός μπορεί να αξιωθεί να γίνει κάτοικος της Βασιλείας των Ουρανών. Αυτός που μαζί με τους αγίους κράζει «Φώτισόν μου το σκότος» είναι αυτός που δικαίως θα ανήκει στη μεγάλη αυτή μερίδα του λαού του Θεού που θα δει «Φως μέγα», Αμήν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου