ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

 ΚΥΡΙΑΚΗ Θ’ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

14 Αυγούστου 2022

Απόστολος: Α΄Κορ. γ΄9-17

Ευαγγέλιο: Ματθ. ιδ΄22-34

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή είναι συνέχεια της ευαγγελικής περικοπής της περασμένης Κυριακής. Μετά τον χορτασμό των πεντακισχιλίων και τη συλλογή των περισσευμάτων, ο Χριστός απεσύρθη στο όρος για να προσευχηθεί, ενώ οι Απόστολοι μπήκαν στο πλοιάριο για να επιστρέψουν στην Καπερναούμ.

Οι μαθητές ήσαν κατάκοποι. Μέσω τους έγινε το θαύμα. Ο Χριστός δεν ευλόγησε τα ψωμιά και τα ψάρια, κάνοντας ένα σωρό, απ’όπου θα έπαιρνε ο λαός. Τα ευλόγησε, τα μοίρασε στους αποστόλους και εκείνοι έδιναν στον λαό. Μέσα στα χέρια των αποστόλων πληθύνονταν οι τροφές. 

Έδιναν οι απόστολοι και δεν τέλειωναν. Κι ύστερα ασχολήθηκαν με την περισυλλογή των περισσευμάτων. Κι όμως οι Απόστολοι δεν αφήνονται να ξεκουραστούν μέσα στο πλοιάριο. Συναντούν κλύδωνα και τρικυμία μοναδική. Κάποια μηνύματα θέλει ο Χριστός να τους δώσει, όπως και σ’εμάς. Αναφέρω τα κυριότερα απ’αυτά.

α) Δοκιμάζει πρώτα την πίστη τους. Δεν ήσαν, βέβαια, άπιστοι.

Πριν λίγες μέρες τον είχαν ομολογήσει ως «Υιόν του Θεού του Ζώντος».

Και το ότι εγκατέλειψαν τα πάντα και τον ακολούθησαν έδειχνε πως δεν ήταν άπιστοι. Θέλει, όμως, ο Χριστός να ελέγξει αν πήραν κάποια μηνύματα. Δεν ήταν η πρώτη φορά που τους υπέβαλλε σ’αυτή τη δοκιμασία της θάλασσας. Κι άλλη φορά κινδύνεψαν μέσα στην ίδια θάλασσα. Τότε ο Χριστός ήταν στο πλοίο και κοιμόταν. Έτρεξαν, τον ξύπνησαν και σώθηκαν. Τώρα βρίσκεται μακρυά και θέλει να ελέγξει αν πήραν τα μηνύματα που έπρεπε από τη Χαναναία και τον Ρωμαίο εκατόνταρχο, ότι και από μακρυά μπορούσε να θαυματουργήσει. 

Ελέγχει, λοιπόν, την πίστη τους. Είναι μήνυμα και για μας. Στους διάφορους πειρασμούς και στις θλίψεις ελέγχεται και μετρείται η πίστη μας.

β) Τους διδάσκει, ύστερα, ότι δεν θα πρέπει να παραιτούνται από τις προσπάθειές τους στις πρώτες δυσκολίες, αλλά να κάνουν ό,τι μπορούν, να εξαντλούν τις δυνατότητές τους. Ο Χριστός δεν ήλθε να τους βοηθήσει στην πρώτη επίκλησή τους. Ήλθε με μιαν καθυστέρηση που τρομάζει: «Τετάρτη φυλακή της νυκτός», προς τα ξημερώματα. Διδάσκει, έτσι, ότι σε κάθε δυσκολία θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε και ο Θεός θα έλθει βοηθός όταν εμείς δεν μπορούμε, για ό,τι βρίσκεται πέραν των δυνάμεών μας. Δεν πρέπει μοιρολατρικά να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες.

γ) Και για ένα άλλο σκοπό επιτρέπει τη θαλασσοταραχή ο Χριστός σήμερα. Θέλει να εμποδίσει την ανάπτυξη εγωϊσμού στους μαθητές. Με τον τρόπο που έγινε το θαύμα ήταν φυσικό οι μαθητές να ένιωσαν κάποιαν έπαρση, κάποιαν ικανοποίηση, ότι συνέβαλαν κι αυτοί στο θαύμα, αφού μέσα από τα χέρια τους πολλαπλασιάστηκαν τα ψωμιά και τα ψάρια. Έρχεται τώρα η δυσκολία για να τους διδάξει ότι χωρίς τον Χριστό τίποτα δεν μπορούν να κάμουν. Το ίδιο διδασκόμαστε κι εμείς: ό,τι επιτυγχάνουμε οφείλεται στη χάρη του Θεού. 

δ) Το περιστατικό με τον Πέτρο δίνει κι ένα άλλο μάθημα σ’εμάς.

Οι θρησκευόμενοι άνθρωποι έχουν μια λανθασμένη εντύπωση για τη σχέση τους με τον Θεό: Νομίζουν πως, λόγω της θρησκευτικότητάς τους, ο Θεός θα τους προφυλάσει από τις θλίψεις. Στην Αγία Γραφή, όμως, δεν συναντούμε τέτοια υπόσχεση. Αντίθετα προειδοποιούμαστε: «Εν τω κόσμω θλίψιν έξετε: Θα συναντήσετε θλίψεις στον κόσμο. Το παράδειγμα με τον Πέτρο μας λέει ποια θα είναι η πορεία μας στη γη: Ο Πέτρος όταν κινδύνεψε να καταποντισθεί φώναξε: «Κύριε σώσον με». Κι ο Χριστός, χωρίς να σταματήσει τα κύματα και τον άνεμο, τον πήρε από το χέρι και περπάτησαν μαζί πάνω στα κύματα. Έλεγε τότε, έμπρακτα, στον Πέτρο, όπως και σ’εμάς σήμερα, ότι έτσι θα είναι η πορεία μας στη γη. Πορεία πάνω στα κύματα, Η μια θλίψη θα διαδέχεται την άλλη. Θα τα ξεπερνούμε, όμως, όλα αυτά, κρατώντας τον Χριστό από το χέρι. 

ε) Κι ένα άλλο μήνυμα μας δίνει το περιστατικό με τον Πέτρο. Όταν ο Πέτρος βρισκόταν σε απόσταση από τον Χριστό, επειδή είχε πίστη, βάδιζε πάνω στη θάλασσα. Η βύθισή του έγινε όταν ήταν κοντά στον Χριστό, αφού, όπως λέει το Ευαγγέλιο, «εκτείνας την χείρα αυτού επελάβετο αυτού». Τον πήρε από το χέρι. Δεν έχει σχέση, επομένως, αν τοπικά βρισκόμαστε κοντά στον Χριστό. Μπορεί να’μαστε μέσα στην Εκκλησία, ακόμα και να αγγίζουμε τον Χριστό με τα μυστήρια. Αν δεν είμαστε και τροπικά κοντά στον Χριστό κινδυνεύουμε να καταποντιστούμε.

Πολλά, λοιπόν, τα μηνύματα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Κι έχουν όλα σχέση με τον αγώνα μας και τις δυσκολίες αυτής της ζωής. Είναι χαρακτηριστικό πως ο άνεμος σταμάτησε και η τρικυμία κατέπαυσε όταν ο Χριστός με τον Πέτρο εισήλθαν στο πλοιάριο. Εκεί όλοι «προσελθόντες προσεκύνησαν αυτώ». Στη συμβολική γλώσσα της Εκκλησίας μας η είσοδος στο πλοίο σημαίνει την είσοδό μας στη βασιλεία των ουρανών. Εκεί δεν θα υπάρχει θλίψις, πόνος, στεναγμός. Κι εκεί όλα θα υποταχθούν στον Χριστό. Σ’αυτή τη ζωή θα βρισκόμαστε συνεχώς σε αγώνα με τις παντοειδείς δυσκολίες, αλλά και με τις αντίθεες δυνάμεις, αυτές που δεν αναγνωρίζουν τον Χριστό. Από τη συνέπεια και την ποιότητα του αγώνα μας θα εξαρτηθεί η ασφαλής διαπεραίωσή μας στην άλλη ζωή.

† Ο Πάφου Γεώργιος

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου