ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

 ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

Απόστολος: Ρωμ. ιε΄ 1 - 7

Ευαγγέλιον: Ματθ. θ΄ 27 – 35

31 Ιουλίου 2022

Η σημερινή περικοπή του Ευαγγελιστή Ματθαίου μας τονίζει τη σημασία που έχει η πίστη για την πνευματική μας ζωή, αλλά και σε κάθε αίτημά μας που απευθύνουμε στον Θεό.

Μέσα από τα δύο θαύματα, που ακούσαμε, τη θεραπεία των δύο τυφλών και του κωφάλαλου υπογραμμίζεται για ακόμη μια φορά το γεγονός ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο γιατρός των ψυχών και των σωμάτων μας. Η θεραπεία αυτή όμως γίνεται σύμφωνα με την πίστη μας, με την προϋπόθεση να γίνει πρώτα το θαύμα μέσα στην καρδιά μας.

Το θαύμα τελείται μ’ ένα κύριο στοιχείο την ψυχική και την πνευματική μας υγεία. Αποτελεί μια υπόθεση σωτηριολογική, επειδή αφορά τον Θεό, που το επιτελεί, και εμάς που δεχόμαστε την συγκεκριμένη ευεργεσία. Εκείνο που οφείλουμε λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, είναι να δοξολογήσουμε τον Θεό, να Τον ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας, να συναισθανθούμε το μεγαλείο Του και να οδηγηθούμε έτσι σε μεγαλύτερη μετάνοια, προσευχή και κοινωνία μαζί Του.

Ο Χριστός ποτέ στην επίγεια δράση Του δεν επιτελούσε το θαύμα για να διαφημίσει τη θεότητά Του, γιατί δεν είχε ανάγκη διαφήμισης, ούτε να καταπλήξει, να εντυπωσιάσει και να οδηγήσει τους ακροατές του στην πίστη, γι’ αυτό όταν επιτελούσε το θαύμα έλεγε στους θεραπευμένους να μην το αναφέρουν πουθενά. 

Και ακόμη, αρνιόταν να επιτελέσει κάποιο θύμα, όταν η πρόσκληση προς Αυτόν αφορούσε τον εντυπωσιασμό. Άλλωστε, αυτοί που δεν πιστεύουν στη δύναμη του Θεού, όσα θαύματα και αν γίνουν μπροστά στα μάτια τους, θα συνεχίσουν να είναι άπιστοι και να τα αμφισβητούν, όπως οι Φαρισαίοι της σημερινής περικοπής.

Επομένως, όσα θαύματα και αν διηγηθούμε σε ανθρώπους που αμφισβητούν τον Θεό, δεν πρόκειται να ωφεληθούν, αλλά μάλλον θα κοροϊδεύουν και τη δική μας πίστη. Ο Κύριος ζητά επίσης να μη διαφημίζεται το θαύμα, επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να γεμίσει η καρδιά μας με υπερηφάνεια ότι είμαστε πιο πάνω από τους άλλους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να γινόμαστε εγωιστές.

Γι’ αυτό αν νιώσουμε και εμείς ευεργετημένοι από τον Θεό δεν πρέπει ποτέ να καυχόμαστε ότι δήθεν ο Θεός μας εισακούει επειδή είμαστε άξιοι για κάτι τέτοιο, αλλά μάλλον οφείλουμε να αισθανόμαστε περισσότερο ασθενείς πνευματικά. Ο Θεός δηλαδή επεμβαίνει στη ζωή μας, επειδή μόνοι μας δεν έχουμε τη δύναμη ή την ικανότητα να σώσουμε τον εαυτό μας. Αν κάνει και σε εμάς κάποιο θαύμα, οφείλουμε να είμαστε ταπεινοί και να προσπαθούμε περισσότερο για την πνευματική μας υγεία.

Έχουμε διερωτηθεί ποτέ, τι θα είμασταν αν δεν είχαμε τις δύο αυτές σημαντικές αισθήσεις, το φώς και την ακοή; Την αξία τους την καταλαβαίνουν μόνο αυτοί που τις στερούνται, γι’ αυτό και ο Θεός τους έχει προικίσει με πολλή δύναμη και άλλες αρετές για να ξεπερνούν το πρόβλημά τους.

Ο Θεός δημιούργησε τις δυο αυτές αισθήσεις με σοφία για να βοηθούν στη ζωή μας. Να εργαζόμαστε, να διαβάζουμε, να κινούμαστε, να ακούμε και να συνομιλούμε με τους ανθρώπους. Συγχρόνως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι, εκτός από τις σωματικές αισθήσεις, υπάρχουν και οι πνευματικές. Πέρα από την σωματική όραση υπάρχει και η πνευματική, η όραση του νου με την οποία μπορεί κανείς να δει την δόξα του Θεού. Με τα σωματικά μας μάτια βλέπουμε την δημιουργία του Θεού, ενώ με τα πνευματικά μας μάτια βλέπουμε το Φως Του. Και πέρα από την σωματική ακοή υπάρχει και η πνευματική, έτσι ώστε ο άνθρωπος να μπορεί να ακούει το λόγο Του. Γι’ αυτό και ο Χριστός είπε: «ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω».

Έτσι με την σωματική μας ακοή και όραση να δοξάζουμε τον Θεό, αλλά και με την προσευχή, τον αγώνα και με όλη την εκκλησιαστική μας ζωή να αγωνιζόμαστε, εκτός από τη θεραπεία του σώματος, να αποκτήσουμε και την πνευματική μας όραση και ακοή. Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι όταν στερηθούμε τις δύο αυτές αισθήσεις, θα υποφέρουμε και θα πάσχουμε πολύ στην ζωή μας, γιατί δεν θα μπορούμε να ακούσουμε το θέλημά του Θεού, αλλά και ούτε να Τον δούμε.

Ο Χριστός, όμως, που θυσιάστηκε για εμάς, εξακολουθεί και σήμερα, διά της Εκκλησίας Του, να κάνει θαύματα, να θεραπεύει την πνευματική τύφλωση και κώφωση του άρρωστου ανθρώπου. Τέτοια θαύματα θα πρέπει να επιδιώκουμε να γευόμαστε από τον Θεό, γιατί αυτά τα θαύματα γίνονται μόνο μέσα στην Εκκλησία και στοχεύουν στο να προβάλουν την παντοδυναμία Του.

Με τα θαύματα υποτάσσονται όλες οι φυσικές δυνάμεις και θεραπεύεται η κτίση η οποία παραδόθηκε στη φθορά ύστερα από την παρακοή του Αδάμ και της Εύας. Οι θεραπείες των ασθενών και οι αναστάσεις νεκρών δείχνουν την νίκη του Χριστού επί της ασθένειας και της φθοράς, και η εκδίωξη των πονηρών πνευμάτων φανερώνει την νίκη του Χριστού πάνω στο διάβολο. Τα θαύματα αποτελούν μυστήριο ώστε να προγευθούμε τα μελλοντικά καλά του κόσμου τούτου. Ενός κόσμου, που μπορούμε να τον πλησιάσουμε και να ζήσουμε μόνο αν κάνουμε την πίστη μας πράξη προς τον Χριστό. Και δυστυχώς, είμαστε σήμερα πολύ αδύνατοι στην πίστη μας και δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό. Βολευόμαστε με τις δικές μας δυνατότητες και προσπαθούμε να βασιστούμε σε αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε αφήνοντας Τον έξω από την ζωή μας.

Αλήθεια, πόσοι από εμάς προετοιμαζόμαστε να κοινωνήσουμε άξια το Σώμα και το Αίμα Του με σεβασμό, πίστη, και αληθινή αγάπη; Πόσοι από εμάς που κοινωνήσαμε, αμέσως μετά την σημερινή Θεία Λειτουργία θα έχουμε και πάλι την επιθυμία, το συντομότερο δυνατόν να ξαναενωθούμε με τον Χριστό και να γίνουμε ένα μαζί Του; Πόσοι από εμάς είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε από την ζωή μας τα δύο πάθη που μας τυφλώνουν, τον εγωισμό και την αλαζονεία, και να ζητήσουμε από τον ίδιο τον Κύριο την θεραπεία της ψυχής και του σώματός μας;

Πόσοι από εμάς μετά την εξομολόγηση αφήσαμε κάτω από το πετραχήλι του πνευματικού μας, όλα αυτά τα εμπόδια που μας κρατούν μακριά από την μεγάλη πρόσκλησή Του στην Κοινή Τράπεζα; Πόσοι από εμάς περιμένουμε να επέμβει στη ζωή μας, όταν του απευθύνουμε το αίτημά μας με θερμή πίστη και πλήρη εμπιστοσύνη;

Ας προσευχηθούμε, λοιπόν, στον Πανάγαθο Θεό, να μας αξιώσει να δούμε το φώς Του και να μας απαλλάξει από το πάθος του εγωισμού και να μας οδηγήσει στην σωτηρία και αιώνια Βασιλεία Του.

π. Μάριος Πολυκάρπου

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου