ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

   Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο ευαγγελιστής Λουκάς μας αναφέρει τη θεραπεία ενός δαιμονισμένου ανθρώπου. Πολύ συχνά στα ιερά ευαγγέλια αναφέρονται θεραπείες δαιμονισμένων, γιατί έχουν βαθιά θεολογικά μηνύματα . Μέσω αυτών βλέπουμε το Χριστό ως λυτρωτή των ανθρώπων από τις δυνάμεις του διαβόλου που κρατούν τον άνθρωπο αιχμάλωτο όχι μόνο με την ασθένεια αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους.


   Ο Χριστός συνοδευόμενος από τους μαθητές Του έφτασε στην χώρα των Γαδαρηνών. Εκεί, καθώς βγήκε συνάντησε ένα δαιμονισμένο άνθρωπο , ο οποίος για πολλά χρόνια υπέφερε και ταλαιπωριόταν. Αυτός ο άνθρωπος δε φορούσε ρούχα, ούτε έμενε σε σπίτι αλλά ζούσε στα μνήματα.  Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων της περιοχής.  Πολλές φορές τον έδεναν με αλυσίδες και χειροπέδες για να τον συγκρατήσουν. Αλλά τις έσπαγε και γύριζε στις ερημιές.

   Ο δαιμονισμένος όταν είδε τον Ιησού έτρεξε κοντά Του, έπεσε στα πόδια του  και με δυνατή φωνή του είπε ΄΄ τι δουλειά έχεις εσύ μ΄εμένα Ιησού , Υιέ του υψίστου θεού; Σε παρακαλώ μη με βασανίσεις΄΄. Αυτά τα  λόγια  τα είπε, επειδή ο Χριστός είχε διατάξει το δαιμονικό πνεύμα να βγει από τον άνθρωπο, που  για πολλά χρόνια συνυπήρχε και τον εξουσίαζε. Όταν ο Χριστός ρώτησε  ποιο είναι το όνομα του . Το δαιμόνιο απάντησε ΄΄Λεγεών΄΄. Γιατί στον ταλαίπωρο αυτό άνθρωπο υπήρχαν όχι μόνο ένα αλλά χιλιάδες δαιμόνια. Εδώ βλέπουμε ότι το δαιμόνιο αναγνωρίζει το Χριστό ως Υιό του Θεού.

   Τα δαιμόνια δηλώνοντας υποταγή στον Κύριο , Τον παρακάλεσαν να μη τα διατάξει να πάνε στην άβυσσο αλλά να μπουν σε ένα κοπάδι χοίρων που έβοσκε εκεί κοντά. Και ο Χριστός τους το επέτρεψε. Έτσι βγήκαν από τον άνθρωπο , μπήκαν στους χοίρους και το κοπάδι τότε έπεσε στη λίμνη και πνίγηκε.  Τι δείχνει όμως η άδεια  αυτή που δίνει ο Χριστός στα δαιμόνια;  Μέσα από τους  Πατέρες της Εκκλησίας μας δόθηκαν πολλές απαντήσεις . Το γεγονός αυτό θέλει να δείξει ότι το δαιμονικό πνεύμα όπου κι αν μπει, είτε σε ανθρώπους , είτε σε ζώα φέρνει την καταστροφή.

   Μόλις οι βοσκοί είδαν τι έγινε πήγαν στην πόλη και ενημέρωσαν τους κατοίκους. Όταν οι άνθρωποι πήγαν να δουν τι συνέβη. Βρήκαν τον μέχρι  τότε δαιμονισμένο άνθρωπο, θεραπευμένο  από τα δαιμόνια να κάθεται στα πόδια του Χριστού , να φοράει ρούχα και να συμπεριφέρεται λογικά. Όλα αυτά που συνέβησαν τους γέμισαν με φόβο και παρακάλεσαν το  Χριστό να φύγει από τη χώρα τους. Εκείνος μπήκε στο πλοίο για να γυρίσει πίσω , ενώ ο θεραπευμένος του ζητούσε να τον πάρει μαζί του. Ο Χριστός του είπε να πάει σπίτι του και να διηγηθεί σε όλους για όσα έκανε  ο Θεός για εκείνον. 

  Αδελφοί μου, μέσα  από τη διήγηση της θεραπείας του δαιμονισμένου στη χώρα των Γαδαρηνών, βλέπουμε την αλλαγή που γίνεται στη ζωή του κάθε ανθρώπου όταν συναντήσει το σωτήρα και λυτρωτή Χριστό . Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να μείνει κοντά στο σωτήρα Χριστό, όπως ο θεραπευμένος της περικοπής. Η ζωή του καθενός μας είναι γεμάτη πειρασμούς και δυσκολίες. Βάζοντας το Χριστό στη ζωή μας, έχουμε μια πορεία αναστάσιμη, που μας οδηγεί κοντά Του. Γι΄ αυτό ας έχουμε και εμείς τη δύναμη  να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές  τις προκλήσεις και τους πειρασμούς  με τα λόγια του Κυρίου ΄΄ύπαγε οπίσω μου ,σατανά΄΄ . Με τον αγώνα μας και  την πίστη μας , ας γίνει ο Χριστός κυβερνήτης της καρδιάς μας  και έχοντας Τον σύμμαχο στη ζωή μας  να μη φοβόμαστε τίποτα. Αμήν !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου