ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Ι΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ ( ιζ΄ 14-23)

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Το σημερινό ευαγγέλιο αναφέρει την περίπτωση ενός πατέρα που αγωνιεί για τη ψυχική υγεία του παιδιού του. Πρώτα απευθύνεται στους μαθητές του χριστού και ζητά τη βοήθεια τους αλλά ενώ θέλουν να βοηθήσουν δε τα καταφέρνουν. Έπειτα οδηγείται μπροστά στον Ιησού Χριστό που είναι γιατρός των ψυχών και των σωμάτων. Και Τον παρακαλεί να θεραπεύσει το παιδί από το δαιμόνιο που τον βασανίζει.
Όπως μας αναφέρει το ευαγγέλιο πολλές φορές αυτός ο νέος κινδύνεψε πέφτοντας στη φωτιά ή στο νερό. Αμέσως ο χριστός θεραπεύει το νέο και οι μαθητές τον ρωτούν : «εμείς γιατί δε μπορέσαμε να θεραπεύσουμε το νέο ;». Εκείνος απευθυνόμενος προς τους μαθητές Του είπε ότι μόνο με την προσευχή και τη νηστεία μπορούν να καταφέρουν κάτι ανάλογο. Και σ’ αυτό το σημείο θα σταθούμε ,πόση δύναμη έχει η προσευχή και η νηστεία για έναν άνθρωπο που πιστεύει και ελπίζει στο θεό.
Η προσευχή είναι ένα όπλο που μπορεί και πρέπει να έχει ο κάθε χριστιανός ώστε να αντιμετωπίζει όλες τις δυσκολίες και τους πειρασμούς που μπορεί να έχει στη ζωή του. Βέβαια η προσευχή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη νηστεία. Μέσω της προσευχής ο άνθρωπος έρχεται σε επικοινωνία με το θεό. Είναι ένα μέσο που στηρίζει τον κάθε πιστό και τον γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα.
Στις μέρες μας η ζωή του ανθρώπου έχει γεμίσει από άγχος και προβληματισμούς και αυτό συμβαίνει επειδή ξέχασε το πόση ενέργεια έχει η προσευχή. Όπως έχουμε αναφέρει μαζί με την προσευχή είναι συνδεδεμένη και η νηστεία. Τη νηστεία μας την έχει παραδώσει ο ίδιος ο θεός . Πολλά τα παραδείγματα που αναφέρονται για τη προσευχή και τη νηστεία στην Αγία Γραφή. Επιγραμματικά αναφέρουμε κάποια από αυτά ώστε να καταλάβουμε τη δύναμη που έχει η προσευχή και η νηστεία στη ζωή μας. Στην Παλαιά Διαθήκη βλέπουμε πόση δύναμη έδωσε η προσευχή στο Μωυσή για να οδηγήσει το λαό του θεού στη Γη της Επαγγελίας παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε . Ακόμη ο Προφήτης Ηλίας μέσω της προσευχής καταπολέμησε τη λατρεία  των οπαδών  του Βαάλ. Όπως και από την αρχή της δημιουργίας του κόσμου ο θεός παρέδωσε στον Αδάμ και την Εύα την εντολή της νηστείας . Στην Καινή Διαθήκη ο ίδιος ο χριστός μας δίδαξε το πώς να προσευχόμαστε παραδίδοντάς μας την Κυριακή προσευχή, δηλαδή το «Πάτερ Ημών» αλλά και για τη νηστεία μας δίδαξε  αφού και ο ίδιος με το παράδειγμα του  νήστεψε 40 μέρες στην έρημο.
Συγκεκριμένα η προσευχή και η νηστεία είναι δώρα του θεού για τον κάθε χριστιανό. Του δίνουν ψυχική δύναμη ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες  και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η εκκλησία μας στα απολυτίκια των Οσίων «η νηστεία ,  η αγρυπνία και η προσευχή είναι ουράνια χαρίσματα». Ο καθένας από εμάς μπορεί να τα αποκτήσει ώστε να έχει μια συνεχή κοινωνία και επικοινωνία με το θεό για να αντιμετωπίζει τις δοκιμασίες της ζωής. Αμήν!      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου