ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Κυριακη ΙΓ’ Λουκά 

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

" ...τα αδύνατα παρά ανθρώποις, δυνατά εστί παρά τω Θεώ... "

Ήταν ένας νέος γεμάτος ενδιαφέρον και ζωηρή επιθυμία για την αιώνια ζωή. Ή νεανική του καρδιά φλεγόταν για τα υψηλά, τα αιώνια, τα μέλλοντα. Πλησίασε τον Κύριο με ζήλο και διάθεση ειλικρινή. Και ζητάει να μάθει, να διδαχτεί. Στην εποχή μας λείπει από τους περισσοτέρους νέους ο ζήλος για πνευματική ζωή, για τα ουράνια εκείνα τα αγαθά, τα οποία δε χάνονται ποτέ. Ελάχιστοι έχουν διάθεση για μελέτη, για προσευχή, για ενασχόληση με ότι ξεφεύγει από τον κόσμο των αισθήσεων και υπάρχει στον κόσμο του πνεύματος, με ότι είναι αιώνιο. Μέσα σ’ αυτούς τους ελάχιστους ήταν και ο νέος της ευαγγελικής περικοπής. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι τα γνωρίζουν όλα, ενώ δε γνωρίζουν τίποτε. Δεινόν η άγνοια, δεινότερο όμως και φοβερότερο ο εγωισμός και η υπερηφάνεια.

Ωστόσο ο νέος της σημερινής παραβολής πλησίασε το Χριστό μας με αληθινή φιλομάθεια και ειλικρίνεια. Ζητάει να μάθει, τι να κάνει για να κληρονομήσει την αιώνια ζωή. Να κληρονομήσει κάτι, το οποίο οι περισσότεροι Χριστιανοί, ούτε καν το σκέφτονται. Δεν υπολόγισε ο νέος εκείνος, ο θαρραλέος και ειλικρινής, με τη διψασμένη ευγενή καρδιά, τα σχόλια των άλλων, τις κοροϊδίες των φίλων του, ίσως, τις ειρωνείες του κόσμου, που ζει για να τρώει και να πίνει και δεν υποπτεύεται για το ότι υψηλοτέρα από τις αισθήσεις υπάρχει μία άλλη ζωή.

Διδάσκαλε, όλες αυτές τις εντολές τις φύλαξα από τα παιδικά μου χρόνια! Τότε, του λέει ό Κύριος, Ένα σου λείπει. Πούλησε όσα έχεις, εφ’ όσον ποθείς την αιώνια ζωή, μοίρασέ τα στους φτωχούς και έλα να με ακολουθήσεις.

Μόλις άκουσε αυτό το λόγο ο πλούσιος νέος έγινε περίλυπος, μελαγχόλησε διότι ήταν πάμπλουτος και δεν μπορούσε να απαλλαγεί από το δεσμό του πλούτου.

Και ποιός μπορεί τότε να σωθεί, Κύριε; ρώτησαν όσοι άκουσαν τα λόγια του Χριστού.

Τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά εστί παρά τω Θεώ, απάντησε ο Κύριος. Όσα είναι αδύνατα να γίνουν από τους ανθρώπους, μπορούν να γίνουν με τη δύναμη, του Θεού.

Στον κόσμο φαίνεται αδύνατο πράγμα, ένας που είναι δούλος στα λεφτά να απαλλαγεί από το πόθος της φιλαργυρίας. Κι όμως. Με τη δύναμη του Θεού πολλοί φιλάργυροι νίκησαν τον εαυτό τους. Αδύνατο πράγμα φαίνεται, ένας νέος να μείνει αγνός μέσα στον πλεονασμό της ανηθικότητας. Κι όμως. Με τη δύναμη του Θεού πολλοί νέοι κρατούν την αγνότητα τους και λάμπουν σαν διαμάντια. Αδύνατο φαίνεται ένας θυμώδης, ένας υπερήφανος, ένας συκοφάντης, ένας βλάσφημος να ελευθερωθεί ο καθένας από το πάθος του. Κι όμως. Πολλοί νίκησαν αυτά τα πάθη και αυτές τις αμαρτίες και έγιναν με τη Χάρη του Θεού ταπεινοί, πράοι, δίκαιοι, υπομονετικοί, προσεκτικοί στα λόγια, στις πράξεις, στους λογισμούς.

Οι άγιοι της Εκκλησίας μας, με τη δύναμη του Χριστού αγιάσθηκαν. Πώς νίκησαν οι όσιοι, οι ασκητές και οι μοναχοί το διάβολο, πως νήστεψαν, πως κατέβαλαν την σάρκα, πως μετέβαλαν το σώμα τους σε ναό του Αγίου Πνεύματος, πως έγιναν επίγειοι άγγελοι, πως έφεραν τον ουρανό στη γη; Με τη δύναμη του Χριστού. Πως θριάμβευαν οι άγιοι μάρτυρες και δέχθηκαν τους στεφάνους της αφθαρσίας και έθραυσαν των δαιμόνων τα ανίσχυρα θράση; Με την δύναμη του Χρίστου.

Μπορούμε, λοιπόν, κι εμείς να σωθούμε. Κι όχι μόνο να σωθούμε, αλλά και να αγιασθούμε εν Χριστώ. Αυτός εξ άλλου είναι ο προορισμός μας. Πώς; Με την παντοδυναμία του Θεού.

Αγώνας κατά των παθών, κατά του κακού εαυτού μας, κόπος, πάλη, ιδρώτας και αίμα. Δώσε αίμα για να λάβεις πνεύμα, λένε οι Άγιοι Πατέρες, για να κληρονομήσουμε την αιώνια ζωή. Αμήν!

π. E.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου