ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ Β` ΛΟΥΚΑ

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

(Λουκ. στ` 31-36)

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Κύριος μας μιλάει για την εντολή της Αγάπης. Ξεκινά λέγοντας μας να συμπεριφερόμαστε στους συνανθρώπους μας όπως επιθυμούμε να συμπεριφέρονται προς εμάς οι άλλοι, δηλαδή θα πρέπει πρώτα εμείς να είμαστε άνθρωποι της Αγάπης. Γιατί αν αγαπάτε αυτούς που σας αγαπούν, όπως κάνουν οι αμαρτωλοί και κάνετε καλό σε εκείνους που σας φέρονται καλά , τότε μέσα σας δεν υπάρχει πραγματική αγάπη. Αν δανείζεται σε εκείνους που περιμένετε να σας τα επιστρέψουν , όπως κάνουν οι αμαρτωλοί , τότε δεν υπάρχει αγάπη αλλά συμφέρον και εγωισμός. Γι? αυτό μας προτρέπει , να αγαπάτε τους εχθρούς σας και να κάνετε το καλό και να δανείζετε χωρίς να περιμένετε ανταπόδοση, τότε ο μισθός σας θα είναι πολύς και θα είστε παιδιά του Υψίστου `αφού ο Θεός ευεργετεί και τους αχάριστους και τους πονηρούς ανθρώπους. Στο Λόγο Του ο Χριστός καταλήγει `` να είστε ελεήμονες όπως ελεήμων είναι και ο Πατέρας Σας ``.

Για το Χριστό η αγάπη είναι κοινωνία προσώπων και επειδή ως κοινωνία προσώπων και ως σχέση ενότητας με το συνάνθρωπο και με το Θεό δε μπορεί να υπάρξει με όρους ιδιοτελείς , αφού το χαρακτηριστικό της είναι η προσφορά δίχως αντάλλαγμα. Στη σημερινή εποχή όλοι μας περιμένουμε πρώτα να μας φερθούν οι άλλοι με αγάπη ώστε και εμείς να πράξουμε ανάλογα και έτσι απομακρυνόμαστε μεταξύ μας , κλεινόμαστε στον εαυτό μας και ζούμε απομονωμένα δίχως να νοιαζόμαστε για τον πλησίον μας δίχως πραγματική αγάπη μέσα μας.

Γι? αυτό ο Χριστός σήμερα μας λέει να αφήσουμε τον εγωισμό μας και να βάλουμε οδηγό στη ζωή μας την Αγάπη, που προσφέρεται ακόμη και γι αυτόν που μας έχει βλάψει ή μας μισεί. Παράδειγμα είναι ο ίδιος που αγαπά και τους δίκαιους και τους άδικους ,έγινε άνθρωπος και έπαθε για τις δικές μας αμαρτίες και αναστήθηκε χαρίζοντας μας την προοπτική της Ανάστασης μέσα μας και γύρω μας. 
   

                                                                           π. Θ. Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου