ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

 ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

(Ματθ. ι΄ 32-33, 37-38, ιθ΄ 27-30) (Εβρ. ια΄ 33-ιβ΄2)

Ομολογία πίστεως

«Πάς όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων»

Μια βδομάδα μετά την Πεντηκοστή η μητέρα μας Εκκλησία ξεδιπλώνει μπροστά μας μια άλλη μεγάλη γιορτή. Τιμούμε συγκεκριμένα τους Άγιους Πάντες, τις μεγάλες εκείνες μορφές που με το ισχυρό παράδειγμά τους και την ακράδαντη πίστη που επέδειξαν τίμησαν και δόξασαν τον Θεό. Κατέστησαν τους εαυτούς τους ευλογημένα δοχεία της θείας χάριτος.

Στη μεγάλη στρατιά των Αγίων Πάντων συγκαταλέγονται όλοι οι άνθρωποι που συνέδεσαν τη ζωή τους με το θέλημα του Θεού. Η εορτή των Αγίων Πάντων καθιερώθηκε για να τιμηθούν όλοι οι άγιοι, γνωστοί και άγνωστοι. Στη χορεία τους είναι και πολλοί των οποίων αγνοούμε τα ονόματα και την ημέρα της μνήμης τους. Δεν αναφέρονται στο αγιολόγιο και γι’ αυτό δεν εορτάζονται όπως οι γνωστοί μας. Ο κοινός αυτός εορτασμός γίνεται ακόμα για να δοξαστεί το όνομα του Θεού, επειδή εκείνοι αποτελούν τον σπουδαιότερο καρπό των ενεργειών του Αγίου Πνεύματος, το οποίο όπως είδαμε την προηγούμενη Κυριακή, την ημέρα της Πεντηκοστής «επεδήμησεν εν κόσμω».

Αγάπησαν τον Θεό

Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αγιασμένων αυτών μορφών που σέμνυναν και λάμπρυναν με τη ζωή τους το οικοδόμημα της Εκκλησίας, είναι η ολοκληρωτική αγάπη τους αλλά και το δόσιμο του εαυτού τους στον Θεό. Εφάρμοσαν στην πράξη την πρώτη εντολή που έδωσε ο Θεός στον Μωϋσή: «Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της διανοίας σου και εξ όλης της ισχύος σου». Είναι γεγονός ότι οι άγιοι αγάπησαν έμπρακτα το Θεό περισσότερο ακόμα και από τον ίδιο τον εαυτό τους.

Αυτό άλλωστε μαρτυρούν τα βασανιστήρια που υπέμειναν μέχρι θανάτου, αλλά και η περιφρόνηση που επέδειξαν απέναντι στα υλικά αγαθά, όταν αυτά αυτονομούνται και ανάγονται σε υπέρτατη αξία, δηλαδή θεοποιούνται. Απέδειξαν με τη ζωή τους ότι η αγάπη προς το Θεό είναι ισχυρότερη από κάθε άλλη αγάπη και δεν επιδέχεται κανένα περιορισμό και καμιά έκπτωση. Άλλωστε, αυτό τονίζει και ο άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος όταν μας λέει ότι η απόλαυση του Θεού είναι ακόρεστη. Σ΄ αυτήν ακριβώς την αγάπη οφείλεται και η δημιουργία του νέφους των μαρτύρων και του αμέτρητου πλήθους εκείνων που προτίμησαν αντί των μεγαλείων του κόσμου την ουράνια πορεία που ανεβάζει στα ύψη της θείας παρουσίας.

Αυθεντική ομολογία

Οι στρατιές των αγίων που κοσμούν διά μέσου των αιώνων το οικοδόμημα της Εκκλησίας, έδωσαν και ισχυρή ομολογία πίστεως στη ζωή τους. Η ομολογία αυτή δεν είναι βέβαια εύκολη υπόθεση, αφού προϋποθέτει το ξερίζωμα του εγωϊσμού και την πρόσκτηση της ταπείνωσης. Χρειάζονται αγώνα και πνευματική ζωή οι συχνότητές της που εκπέμπουν τόσο αυθεντικά και πραγματικά. Πόση σημασία έχει η ομολογία πίστεως στη ζωή μας, τονίζει και ο ίδιος ο Κύριος όταν διακηρύσσει: «Πας όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς». Ο Κύριος όταν καθίσει επί θρόνου δόξης Του θα ομολογήσει ως φίλους του άξιους να εισέλθουν στην Βασιλεία του Πατέρα Του, όλους εκείνους οι οποίοι στην παρούσα ζωή έδωσαν ομολογία πίστεως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτό έπραξαν οι άγιοι Πάντες, αλλά και ειδικότερα ο Ιούδας ο απόστολος και ο Παϊσιος ο μεγάλος, των οποίων ειδικότερα τη μνήμη τιμά σήμερα η Εκκλησία.

Αγαπητοί αδελφοί, οι καιροί σήμερα με τον άστατο χαρακτήρα τους και τις αφορμές που ξεδιπλώνουν καθημερινά για πνευματική αποδόμηση, προσφέρονται ως πρόκληση να δώσουμε κι εμείς ομολογία πίστεως για την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας στον κόσμο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε όταν συμμετέχουμε στην μυστηριακή ζωή της και βιώνουμε τα θεία διδάγματά, της, όπως αυτά απορρέουν μέσα από την αλήθεια του Ευαγγελίου. Με ένα και μοναδικό σκοπό. Την εν Χριστώ μορφοποίηση μας.  Ανοικτή η πρόσκληση να ακολουθήσουμε την θεάρεστη αυτή πορεία που εκβάλλει στις πιο ευλογημένες κορυφογραμμές, συνυφασμένες με την πραγματική ζωή. Ας το τολμήσουμε.


Χριστάκης Ευσταθίου, Θεολόγος

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου