ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή των Μυροφόρων. (Μάρκ. ιε΄ 43 - ιστ΄8)

3 Μαΐου 2020

Σήμερα τρίτη Κυριακή από του Πάσχα, αγαπητοί μου αδελφοί, και η Εκκλησία μας πολύ σοφά όπως κάνει πάντα παρουσίασε ενώπιον μας για να θυμηθούμε και να γιορτάσουμε όλα εκείνα τα πρόσωπα που υπηρέτησαν με τον δικό τους τρόπο τον Τάφο του Χριστού μας, καθώς και τα πρόσωπα εκείνα που αποφάσισαν κάτω από αντίξοες πραγματικά συνθήκες να ολοκληρώσουν την ταφή του Κυρίου. Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα που τα τιμάει σήμερα η Εκκλησία μας; Είναι οι δύο κρυφοί μαθητές του Χριστού ο Ιωσήφ και ο Νικόδημος καθώς και οι Μυροφόρες γυναίκες, μεταξύ των οποίων κατονομάζονται η Μαρία η Μαγδαληνή, η Μαρία του Ιακώβου και η Σαλώμη.


Η Ευαγγελική διήγηση μας μεταφέρει σήμερα και πάλι στα μεγάλα εκείνα γεγονότα των προηγούμενων ημερών. Ο Χριστός μας έχει ήδη πεθάνει στον Σταυρό. Η ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα σ’ αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα, ήταν επικίνδυνη και φορτισμένη για όποιον δήλωνε, όχι μόνο μαθητής, αλλά ακόμα και ακόλουθος ή απλός θαυμαστής του Χριστού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μαθητές του Κυρίου ακριβώς επειδή ήταν στο επίκεντρο των γεγονότων έχουν ήδη αποσυρθεί από το προσκήνιο «διά τον φόβον των Ιουδαίων» μέχρι να καταλαγιάσει η έχθρα τους, να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αισθανθούν ασφαλείς.

Μέσα, λοιπόν, σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες ένας άνθρωπος, ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία, ο οποίος κατείχε τη θέση του ευσχήμονος βουλευτού, τόλμησε όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Ευαγγέλιο να πάει στον Πιλάτο και να του ζητήσει το σώμα του νεκρού διδασκάλου του, προκειμένου να το ενταφιάσει με τις αρμόζουσες τιμές. Έτσι ο Ιωσήφ γίνεται ο μοναδικός άνθρωπος που αψηφά τον κίνδυνο και τολμά να προσέλθει την ίδια μέρα της Σταυρώσεως στον Πιλάτο για να ζητήσει το νεκρό σώμα του Ιησού. Στη συνέχεια αφού παίρνει την άδεια από τον Πιλάτο αποκαθηλώνει το σώμα του Ιησού από τον Σταυρό, το τυλίγει με το σεντόνι που είχε αγοράσει και το τοποθετεί σε μνημείο που ήταν λαξευμένο σε βράχο, τοποθετώντας στη θύρα του μνημείου έναν μεγάλο λίθο. 

Επίσης, μέσα σ’ αυτό το εχθρικό και επικίνδυνο κλίμα τρεις τολμηρές Μυροφόρες γυναίκες ακολουθούν το παράδειγμα του Ιωσήφ και παρ’ όλο που γνωρίζουν πως ο Τάφος του Κυρίου φυλάσσεται αυστηρά από τους στρατιώτες, εκείνες ξεκινούν με την ανατολή του ηλίου και προσέρχονται στο μνημείο για να ολοκληρώσουν, σύμφωνα με τα έθιμα, όσα δεν πρόλαβε να τελειώσει ο Ιωσήφ, τις διαδικασίες δηλαδή του ενταφιασμού. Φαίνεται πως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει αυτές τις γυναίκες. Ούτε η κοινωνική κατακραυγή ούτε ο κίνδυνος που θα μπορούσε η ενέργειά τους αυτή να τις οδηγήσει, αν σκεφτούμε ότι όλα αυτά πραγματοποιούνται μπροστά στα άγρυπνα μάτια της στρατιωτικής φρουράς. Δεν σταματούν ακόμα και όταν συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει κανείς να τις βοηθήσει ώστε να απομακρύνουν την πέτρα  από τη θύρα του μνημείου.

Όλες αυτές οι γενναίες πράξεις, αδελφοί μου, μαρτυρούν τη φλογερή αγάπη όλων των πρωταγωνιστών του σημερινού Ευαγγελίου για τον διδάσκαλό τους. Λες και ακόμα αντηχεί στα αυτιά του Ιωσήφ και των Μυροφόρων γυναικών ο λόγος του Κυρίου: «να αγαπάς Κύριο τον Θεό σου με όλη την καρδιά σου και με όλη την ψυχή σου και με ολόκληρο το νου σου και με όλη τη δύναμη της θελήσεώς σου». Από αυτή την αγάπη φλέγεται η καρδιά τους και αυτή η αγάπη προς τον διδάσκαλό και Θεό τους είναι που τούς δίνει τη δύναμη και την τόλμη να νικήσουν τον φόβο τους και να υπερβούν τη φυσική τους δειλία.

Ποιο είναι το βραβείο αυτής της υπέρβασης; Πως ανταποδίδει ο Κύριος στις γενναίες πράξεις των Μυροφόρων γυναικών; Με την εμπειρία της Ανάστασης! Οι Μυροφόρες αξιώνονται πρώτες να προσκυνήσουν τον Χριστό αναστημένο και να δουν το μνημείο του Κυρίου άδειο, ακούγοντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου από το στόμα του Αγγέλου.

Αυτό το μήνυμα της Αναστάσεως, αδελφοί μου, είναι που θέλει να μας θυμίσει και πάλι η Εκκλησία μας μέσα από τη σημερινή ευαγγελική διήγηση. Η βύθιση στα καθημερινά μας προβλήματα και ο αγώνας της ζωής μάς κάνουν να ξεχνάμε τη χαρά και την ελπίδα της Αναστάσεως του Κυρίου. Όμως, μας διαλαλεί σήμερα η Εκκλησία μας, μέσα από το παράδειγμα του Ιωσήφ και των Μυροφόρων γυναικών, ότι όσο σημαντικά και αν είναι αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να επισκιάσουν την αλήθεια ότι ο Χριστός νίκησε τον θάνατο και ότι μας έδωσε ως δώρα την ελπίδα και τη σωτηρία. Δεν μπορούν να επισκιάσουν την αλήθεια ότι ο Χριστός με την Ανάστασή Του άνοιξε για όλους μας την προοπτική της αιωνίου ζωής. Αμήν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου