ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή Θ΄ Λουκά

22 Νοεμβρίου 2015

Ο παραβολικός λόγος του Χριστού, μας αποκαλύπτει και πάλι την κατάσταση της ψυχής που έχει αφεθεί στην πλεονεξία. Η εύφορη χρονιά αυξάνει τη σοδιά η οποία δεν χωρώ στις αποθήκες του πλουσίου. Τότε αποφασίζει να γκρεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους και να φτιάξει μεγαλύτερους που θα χωρούν τα αγαθά. Εμπόδιο στα σχέδιά του γίνεται ο ξαφνικός θάνατος. Ο Μέγας Βασίλειος ερμηνεύοντας την παραβολή μας μεταφέρει στο βάθος της:


«Δύο είναι τα είδη τω πειρασμών:

Οι θλίψεις οι οποίες δοκιμάζουν την ψυχή και ελέγχουν με την υπομονή την ακεραιότητα του ανθρώπου. Αυτό το είδος πειρασμών αντιμετώπισε ο πολύαθλος Ιώβ. Οι θλίψεις απεκάλυψαν την εμπιστοσύνη του στην αγάπη του Θεού.
Η αφθονία της ζωής. Στο δεύτερο είδος πειρασμού ανήκει η περίπτωση του άφρονος πλουσίου της παραβολής. Ο Θεός του έδωσε περισσότερα αγαθά απ’ ότι χωρούσαν οι αποθήκες του, για να «σπρώξει» την ψυχή του με αυτόν τον τρόπο στην ελεημοσύνη. Παρότι όμως οι αποθήκες του κινδύνευαν να εκραγούν, στενοχωρούμενες από το πλήθος των αποθηκευμένων αγαθών, η άπληστη καρδιά του δεν χόρταινε. Φοβόταν μήπως του ξεφύγει κάποιο από τα αγαθά του και το γευτεί άλλος άνθρωπος. Αν ήθελε θα έβλεπε ότι ο Θεός, που του έδωσε τα αγαθά, είχε φτιάξει τα στομάχια των φτωχών ανθρώπων ως αποθήκες για τα περισσεύματα, συμπληρώνει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Το πάθος της πλεονεξίας, συνεχίζει ο Μέγας Βασίλειος, μοιάζει με εκείνον τον λαίμαργο, ο οποίος προτιμά να εκραγεί από την πολυφαγία, παρά να δώσει κάτι και στον άλλο.
Η πλεονεξία μπορεί να φθείρει την ψυχή του ανθρώπου και να την οδηγήσει στην σαρκοποίηση και στην νέκρωση. Ο πλούσιος της παραβολής αντιμετωπίζει το πνευματικό μέρος της υπάρξεως, την ψυχή σαν σάρκα αφού προσπαθεί να την χορτάσει και να την ευχαριστήσει με ύλη. Ο Ιερός Χρυσόστομος μας δείχνει τα αποτελέσματα, τα παιδιά που γεννιούνται από τον γάμο του ανθρώπου με την πλεονεξία.

«Ο πλεονέκτης είναι χειρότερος από θηρίο και δυστυχέστερος από ζητιάνο. Η πλεονεξία συνοδεύεται από την ακολασία και την κακή επιθυμία και όλες μαζί τυραννούν τον άνθρωπο. Η ταραχή, ο φόβος και η ανασφάλεια είναι οι μόνιμοι κάτοικοι στη ζωή του πλεονέκτη.

Πραγματικά πλούσιος δεν είναι εκείνος που έχει αποκτήσει χρήματα, αλλά αυτός που απέκτησε φόβο Θεού.

Πλούσιος δεν είναι εκείνος που έχει πολλά, αλλά εκείνος που δίνει πολλά. Θέλεις να γίνεις πραγματικά πλούσιος ; Έχε φίλο το Θεό και θα είσαι ο πλουσιότερος αφού πλούτος αληθινός για τον άνθρωπο είναι αυτός που δεν ελαττώνεται ούτε χάνεται μετά τον θάνατο, είναι ο Χριστός, ο Σωτήρας του κόσμου. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου