ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 23 Μαΐου 2015

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ Α΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Κυριακή 24η Μαΐου 2015

«…εἰσελεύσονται μετὰ τὴν ἄφιξίν μου λύκοι βαρεῖς εἰς ὑμᾶς

μὴ φειδόμενοι τοῦ ποιμνίου·…» (Πραξ. κ΄, 29)

Εορτάζει σήμερα η Εκκλησίας μας αγαπητοί μου αδελφοί, την μνήμη των 318 θεοφόρων Πατέρων, οι οποίοι συνεκρότησαν την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας. Το αποστολικό ανάγνωσμα που επιλέγει για τη σημερινή ημέρα αναφέρεται στο ρόλο που θα έχουν οι Ποιμένες του Χριστού απέναντι στους «βαρείς λύκους» και η δράση των κάθε είδους αιρετικών μέσα στην Εκκλησία.


Μιλάει ο Παύλος στη Μίλητο της Μ. Ασίας, προς τους Πρεσβυτέρους της Εφέσου, τους οποίους είχε καλέσει και τους προφητεύει την έλευση πνευματικών λύκων στο ποίμνιο τους που είναι οι αιρέσεις. Ο σκοπός αυτών των ψευδοχριστιανών είναι να διαλύσουν την αγία Εκκλησία του Ιησού Χριστού, σκορπώντας τα λογικά Του πρόβατα. Έτσι φανερώνει πως οι αιρέσεις που θα έρθουν θα κλονίσουν το αληθινό δόγμα και την ορθή πίστη της Εκκλησίας με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωτηρία των πιστών. Αυτός είναι και ο λόγος ο οποίος ο Παύλος μιλάει με αυστηρότητα και συνιστά προσοχή. Η αίρεση αποκόβει τον άνθρωπο από την Ευαγγελική αλήθεια και προβάλλει μια πίστη χωρίς αντίκρισμα, γεμάτη από εγωισμό και έπαρση. Αυτό είναι και κύριο στοιχείο των αιρετικών, η υπερηφάνεια με την οποία ζουν τη χριστιανική ζωή. Έτσι ήταν και ο αιρετικός Άρειος, ο οποίος ήταν πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας, έδειχνε «καλός και ηθικός» όμως ήταν γεμάτος εγωισμό και μισαλλοδοξία. Χρησιμοποιώντας τη φιλοσοφία αρνιόταν την άκτιστη χάρη του Θεού και κυρίως αρνείτο ότι ο Χριστός είναι ο Υιός του Θεού, λέγοντας ότι είναι ένα τέλειο δημιούργημα του Θεού δηλαδή όχι Θεός αλλά κτίσμα. Ήταν ένας λύκος πνευματικός ο οποίος αναστάτωσε για εκατό περίπου χρόνια την Εκκλησία, διδάσκοντας ξένα δόγματα και ακυρώνοντας το Θείο Ευαγγέλιο.

Γι΄ αυτό οι Άγιοι Πατέρες αμέσως αντέδρασαν και με ορθόδοξο φρόνημα κατεδίκασαν τον «ευσεβή» Άρειο στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, διατρανώνοντας την μόνη αλήθεια, πως ο Χριστός δεν είναι κτίσμα αλλά ο Υιός και Λόγος του Θεού, το Δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος. Μάλιστα λέγεται πως τόσο μεγάλη ήταν η αμετανοησία και ο εγωισμός του Αρείου ώστε και η ίδια η μητέρα του όταν τον ρώτησε: «Καλά όλοι οι Πατέρες έχουν άδικο και μόνο εσύ δίκαιο;» εκείνος της είπε: «Τώρα δεν μπορώ να κάνω πίσω και να ζητήσω συγγνώμη, διότι έχω πολλούς οπαδούς και θα ρεζιλευτώ».

Και σήμερα υπάρχουν πολλοί μιμητές του Αρείου, και κυρίως οι Χιλιαστές, οι οποίοι λέγονται Χιλιαστές από τον ορθόδοξο λαό. Σαν λύκοι βαρείς γεμάτοι ψεύδος και απάτες λένε πως ο Χριστός δεν είναι Υιός του Θεού, πως δεν έχουν αξία η Παναγία και οι Άγιοι και αρνούνται το Σταυρό του Κυρίου μας. Έγραφαν πως η Δευτέρα Παρουσία θα γίνει το 1975 που βέβαια δεν έγινε, αλλάζοντας πάλι το χρόνο που θα γίνει. Διαστρεβλώνουν την Αγία Γραφή και πολλές φορές απειλούν όσα από τα μέλη της τους ξεσκεπάζουν φεύγοντας από την τυραννία της.

Ας προσέχουμε κι ας προσευχόμαστε ώστε με καθαρή καρδιά και βαθειά πίστη να αντιμετωπίζουμε τις κάθε είδους αιρέσεις που έρχονται καθημερινά στη ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου