ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Κήρυγμα Κυριακής 22.2.2015

Κυριακή της Τυρινής Ρωμ. γ 11-ιδ 4

«ΤΟ ΕΝΔΥΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ»

«Αλλ’ ενδύσασθε τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν»
Γυμνούς μας κάνει η αμαρτία, αγαπητοί μου αδελφοί. Οι αμαρτίες μας αφαιρούν κάθε θεία δόξα και τιμή. Διώχνουν τον άγιο Πνεύμα. Απομακρύνουν την χάρι του Θεού. Εξαφανίζουν τα χαρίσματα και τις δωρεές του Θεού. Και αφού απογυμνώσουν την ψυχή από κάθε στολίδι της και αρπάσουν τον πλούτο της επιτίθενται δια των αγριωτάτων παθών και πληγώνουν την ψυχήν και δεν σταματούν παρά μόνον όταν την νεκρώσουν και την μετατρέψουν σε σπήλαιο ληστών.


           Αυτά έχει υπόψιν του ο Απόστολος Παύλος σήμερα Κυριακή της Τυροφάγου, προ των πυλών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μας συμβουλεύει να αρνηθούμε τα έργα του σκότους, τα έργα της αμαρτίας που μας αφαιρούν το θείο ένδυμα, την ωραιότητα της ψυχής μας, το πατρικό πλούτο που μας χάρισε, και να φροντίσουμε να ενδυθούμε τον Ιησού Χριστό που είναι το ένδυμά μας.

«Ενδυθήτε τον Κύριο Ιησούν Χριστό».

           1) Η έκπτωσή μας εκ του Θεού.

           Ο Θεός Πατέρας όταν μας εδημιούργησε μας εστόλισε με πλούσια και ποικίλα χαρίσματα. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας διδάσκει, ότι ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο άκακο, ευθύ, χωρίς λύπες και θλίψεις, ελεύθερο, αυτεξούσιο, λογικό, σκεπτόμενο, αθάνατο, αναμάρτητο, ευτυχισμένο. Τον κατέστησε βασιλέα της ορατής κτίσεως και τον ετίμησε με την φιλία του και την αγάπη του «Κατ’ εικόνα Θεού και εποίησεν αυτόν» συνοψίζει ο Προφήτης και νομοθέτης Μωϋσής ενώ κατοικούσε στην γη με το νοερό του ευρισκόταν στον ουρανό μαζί με τις νοερές και πνευματικές φύσεις και ουσίες.

Αλλοίμονο όμως!!

Ο άνθρωπος δεν παρέμεινε σ’ αυτή την μακαρία και θεία κατάσταση. Ήλθε ο διάβολος και του έμαθε την ανυπακοή στον Θεό του, και ευεργέτη του. Τον συμβούλεψε να περιφρονήσει την θεία εντολή και να παρακούσει να μη φυλάξει το θείο πρόσταγμα. Τον εκολάκευσε ο πονηρός ότι θα γινόταν Θεός και εκείνος ο ανόητος και ολιγόπιστος εγωϊστής και βιαστικός ακολούθησε την συμβουλή του εχθρού του και εξέπεσε. Δυστυχώς εξέπεσε ο άνθρωπος. Εξέπεσε και απώλεσε τα πάντα. Που είναι η ευτυχία; Δυστυχία και ταλαιπωρία συνάντησε στη ζωή του. Που είναι η ζωή και η αθανασία; Αντί αυτών αρρώστειες, πόνος, φθορά, θάνατος και διάλυση. Που είναι η βασιλεία; Ο Βασιλιάς έγινε δούλος. Και η άλογος φύση δεν υπακούει σ’ αυτόν πια. Που είναι η φιλία του Θεού και η μακαρία επικοινωνία μαζί του; Έχασε τον Θεό κρύφθηκε από τα μάτια του η θεωρία Του. Τον απεστράφησαν τα επουράνια. Αποκόπηκε από την φυσική του πατρίδα και αναγκάσθηκε να κατοικεί στον Άδη. Έχασε τον πατέρα του και συνάντησε τους εχθρούς του τους δαίμονες για να τον βασανίσουν και να τον καταγελούν. Που πήγαν τα χαρίσματα του Θεού, η αθανασία, η ελευθερία, το αυτεξούσιο, οι αρετές; Αλλοίμονο χάθηκαν!!

Έκτοτε αυτή είναι η κατάσταση του αμαρτωλού ανθρώπου. Σ αὐτή την κατάστασή του οδηγεί και σήμερα η αμαρτία και τα πάθη. Γυμνός από θεία δόξα ο αμαρτωλός άνθρωπος περιφέρεται στον κόσμο αυτό μέχρι να παραδώσει την ψυχή του για να την κληρονομήσουν χαιρεκακούντες οι δαίμονες που κατόρθωσαν να τον οδηγήσουν στον Άδη, στην κόλαση και να τον εμποδίσουν να ζήσει στην βασιλεία του Θεού. Ποιά γλώσσα μπορεί να περιγράψει την πτώση; Ποιός θρήνος μπορεί να μας παρηγορήσει για την δυστυχία; Ποιός νους θα μπορέσει να συλλάβει το ύψος από το οποίο γκρεμισθήκαμε; Αυτό τον αδαμιαίον θρήνο αποδίδουν τα ωραιότατα τροπάρια και ο ύμνος της σημερινής Κυριακής που θρηνούν και μας παρηγορούν για την πτώση μας και την έξωσή μας από τον Παράδεισο.

            2. Η παρηγορία μας.

            Μπορούμε όμως να παρηγορηθούμε όταν ακούσουμε τον Απόστολο Παύλο που μας προτρέπει να ενδυθούμε τον Χριστό. Φορόντας το βασιλικό ένδυμα αποκτούμε όλα όσα μας εστέρησαν οι αμαρτίες και μας αφαίρεσε ο διάβολος. Όλα τα αποκτούμε πάλι και πολλά περισσότερα.

Πως όμως θα ενδυθούμε τον Χριστό; Με τα αγιώτατα μυστήρια, το βάπτισμα, το χρίσμα, την μετάνοια-εξομολόγηση, την θεία Κοινωνία. Αλλά και με τον προσωπικό αγώνα μας για την εκτέλεση των εντολών του Θεού, για την υπακοή στο θείο θέλημα και την απόκτηση των αρετών.

            Όλα αυτά στολίζουν την ψυχή. Φέρνουν μέσα μας την θεία χάρη. Καταδιώκουν την ρυπαρές επιθυμίες την ιλύν και τον βόρβορον θεραπεύουν τις πληγές των ανθρώπων, ελευθερώνουν τις δυνάμεις της ψυχής από την δουλεία της αμαρτίας. Κάνουν τον άνθρωπο αρεστό στο Θεό και του χαρίζουν και τον επαινό του.

            «Ενδυθήτε τον Κύριον Ιησούν Χριστόν»

            Καλλίτερο από αυτό το σύνθημα δεν θα μπορούσε να μας δώσει η Εκκλησία μας. Σύνθημα για την περίοδο που αρχίζει σήμερα. Να αγωνισθούμε να φορέσουμε αυτό το θεϊκό ένδυμα το οποίο υφαίνουν οι αρετές. Η πίστη, η αγάπη, η σωφροσύνη, η δικαιοσύνη, η σύνεση, ο φόβος του Θεού, η εγκράτεια, η ταπείνωση, η αφιλαργυρία, η πτωχεία, η νηστεία, η ελπίδα, η υπομονή, η ανδρεία, η ελεημοσύνη, όλες οι άλλες.

           Διάλεξε από αυτά τα θεία στολίδια και χαρίστε τα στην ψυχή σας να την στολίσουν για πάντα εις αιώνα αιώνος. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου