ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Η ΥΠΑΠΑΝΤΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ

   Μία περίοδος μακραίωνης αναμονής αγαπητοί μου αδελφοί φτάνει στο τέλος της με την μεγάλη Δεσποτοθεομητορική εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου μας. Η ανθρωπότητα, στο πρόσωπο του Πρεσβύτη Συμεών, επιτέλους συναντά και κυριολεκτικά εναγκαλίζεται τον αναμενόμενο Μεσσία, τον Σωτήρα και Λυτρωτή Κύριό μας Ιησού Χριστό.


   Με την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, την οποία με λαμπρότητα εορτάσαμε πρόσφατα, ο Χριστός μας, κάνει την είσοδό Tου στην ιστορία της ανθρωπότητας και έτσι ξεκινά την εφαρμογή του προαιωνίου σχεδίου Του για την σωτηρία του κόσμου. Σήμερα όμως μέσα από αυτή την Υπαπαντή, την συνάντηση δηλαδή του Κυρίου μας με τον πρεσβύτη Συμεών επίσημα πλέον κλείνει αυτό το κεφάλαιο της αναμονής των ανθρώπων για την λύτρωση από την αμαρτία.

   Η Παναγία μας μαζί με τον μόλις σαράντα ημερών Κύριό μας Ιησού Χριστό και τον δίκαιο Ιωσήφ επισκέπτεται τον Ναό των Ιεροσολύμων προκειμένου να εκπληρώσει αυτό που όριζε ο Μωσαϊκός Νόμος, την αφιέρωση δηλαδή του πρωτότοκου αγοριού κάθε οικογένειας στον Θεό. Εκεί όμως στον Ναό τους περιμένει ο Πρερσβύτης Συμεών ο οποίος είχε λάβει, σύμφωνα με την Ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε, χρησμό από το Άγιο Πνεύμα να μην φύγει από αυτόν τον κόσμο πριν συναντήσει τον Χριστό. Έτσι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ο δίκαιος ιερεύς του Θεού. Περιμένοντας με υπομονή αλλά και με λαχτάρα την μεγάλη συνάντηση με τον Σωτήρα. Και τώρα η αναμονή αυτή φτάνει στο τέλος της. Η Παναγία μας εισέρχεται στον Ναό κρατώντας τον Χριστό στα πανάχραντα χέρια Της και εκεί τους υποδέχεται ο Συμεών ο οποίος αμέσως αντιλαμβάνεται ποιο είναι το Βρέφος που έχει μπροστά του και με ευλάβεια το παίρνει στην αγκαλιά του αναφωνώντας αυτή την μεγαλειώδη φράση που ακούμε στην Ακολουθία του Εσπερινού: «Νύν απολύεις τον δούλον σου δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη…». Ο Συμεών με την καρδιά του πλημμυρισμένη από την χαρά και την ευλογία της μεγάλης συνάντησης με τον Χριστό ζητά πλέον να φύγει από αυτόν τον κόσμο. Δεν αισθάνεται ότι υπάρχει πλέον λόγος να ζει αφού δέχθηκε το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να δεχθεί ο άνθρωπος. Ήρθε σε απόλυτη κοινωνία με τον ίδιο τον Κύριο της δόξης. Τώρα το μόνο που επιθυμεί είναι η αναχώρησή του από αυτόν τον κόσμο για να συναντήσει μαζί με όλους τους δικαίους τον Σωtήρα του στην Βασιλεία των Ουρανών.

   Αυτό το πρόσωπο του Πρεσβύτη Συμεών αγαπητοί μου αδελφοί προβάλει μέσα από την σημερινή εορτή ως το ζωντανό παράδειγμα που καλούμαστε ως γνήσιοι χριστιανοί να ακολουθήσουμε. Ο Συμεών μας καλεί σε αυτή την προσμονή αλλά και την λαχτάρα για την συνάντηση με τον Χριστό. Κάθε φορά που βρισκόμαστε στην Θεία Λειτουργία έχουμε την μεγάλη δυνατότητα της Υπαπαντής με τον Χριστό μέσα από την προσφορά του Σώματος και Αίματός Του. Πολλές φορές όμως δεν ανταποκρινόμαστε θετικά στην συνάντηση αυτή αφού λίγες είναι οι φορές που οι περισσότεροι προσερχόμαστε στην Θεία Κοινωνία. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει διότι στη καρδιά μας δεν υπάρχει αυτή η προσμονή για την μεγάλη συνάντηση με τον Χριστό όπως υπήρχε στην καρδιά του Δικαίου Συμεών. Αξίζει λοιπόν αγαπητοί μου να τον μιμηθούμε και να κρατάμε πάντοτε μέσα μας ζωντανή την ανάγκη για την όσο πιο συχνά γίνεται συνάντησή μας με τον Λυτρωτή Κύριό μας.

   Κάθε φορά που το Άγιο Ποτήριο εξέρχεται της Ωραίας Πύλης είναι για όλους μας μία μοναδική ευκαιρία Υπαπαντής με τον Χριστό. Ας κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε μα κυρίως ας εμπνεόμαστε από το ιερό πρόσωπο του Πρεσβύτη Συμεών ώστε και εμείς να ζούμε σε συνεχή αναμονή αλλά και σε συνεχή συνάντηση με τον Χριστό ώστε να μπορούμε και εμείς με παρρησία και έτοιμοι άνα πάσα στιγμή να αναφωνούμε «Νύν απολύεις τον δούλον σου Δέσποτα…» Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου