ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ

Ο άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης ο μεγάλος αυτός πατέρας της Εκκλησίας, σε ένα συγκλονιστικό κείμενο του τονίζει το μεγάλο δώρο το ξεχωριστό προνόμιο, που έδωσε η δημιουργική του Θεού αγάπη στον άνθρωπο: «Ο Θεός μετά τη δημιουργία του κόσμου είπε στον άνθρωπο που ήταν ολόφρεσκος και πανέμορφος: Άνθρωπε, θα είσαι ο κυρίαρχος της γης και πάνω από όσα υπάρχουν στο σύμπαν. Θα είσαι ίσος με μένα, τον Θεό σου. Και ως εγγύηση αυτής μας της ομοιότητας, σου χαρίζω το πιο εξαίσιο θείο προνόμιο˙ την ελευθερία. Η ελευθερία το θαυμάσιο δώρο έγινε στα χέρια του εγωισμού του ανθρώπου όπλο επικίνδυνο με το οποίο νέκρωσε τη σχέση με το Θεό, δολοφόνησε τη σχέση με τον αδελφό, σκότωσε το πνεύμα της ψυχής και την ουσία της ζωής.


          Ποιος όμως μπορεί να αναστήσει αυτές τις σχέσεις. Ποιος μπορεί να επαναφέρει τον άνθρωπο στην αληθινή ελευθερία και να τον ελευθερώσει από την εγωιστική τυραννία. Μόνο ο σταυρός. Τι όμως σημαίνει σταυρός;  Είναι ένα σύμβολο; Μία κίνηση του χεριού μας που συνοδεύει κάποιες στιγμές της ημέρας μας; Είναι μία συνήθεια; Σταυρός είναι το τρίπτυχο που δίνει στο σημερινό ευαγγέλιο ο Εσταυρωμένος Κύριος. «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν καί  αράτω τόν σταυρόν αυτού  καί ακολουθήτω μοι». Ο Αδάμ πήρε την Θεία εικόνα αλλά δεν την φύλαξε. Ο Χριστός πήρε την ανθρώπινη φύση, διατηρώντας την εικόνα και εξορίζοντας τον θάνατο. Αυτή την ανθρώπινη φύση λοιπόν τη σέβεται απεριόριστα και για αυτό αβίαστα και ελεύθερα δείχνει στον άνθρωπο το δρόμο που είναι ο ίδιος.  Ο Χριστός θεραπεύει τον πνευματικό του οδοιπόρο, από την πτωχεία του την πνευματική, την αμαρτία και το θάνατο. Πώς όμως μπαίνουμε στο δρόμο; Πώς ακολουθούμε τον ιερό βηματισμό που μας απομακρύνει από το θάνατο και μας ωθεί στην Ανάσταση; Με την άρση του σταυρού. Τι σημαίνει όμως αυτό; Όχι την αναγκαστική τήρηση των εντολών. Σταυρός σημαίνει διάθεση για την σωτηρία της ψυχής. Σταυρός σημαίνει λατρεία στο πρόσωπο του Χριστού. Σταυρός σημαίνει υπακοή στο θέλημα του μέσα στο οποίο κατοικεί και μέσα από το οποίο αποκαλύπτεται η αγάπη του.

Σταυρός σημαίνει ότι από το ύψος της αγάπης βλέπουμε, αντιμετωπίζουμε και ενεργούμε. Σταυρός σημαίνει συγχώρηση, κατανόηση, ανάσταση της ψυχής, νέκρωση του εγωισμού. Εκείνος που σηκώνει το σταυρό δεν απαρνείται τον εαυτό του, αλλά εγκαταλείπει ότι τον αρρωσταίνει και τον νεκρώνει, δηλαδή τον εγωισμό του.

          Ο σταυρός δεν είναι αδυναμία αλλά δύναμη. Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, μέσα στο ιερό της Αποκαλύψεως σπήλαιο, δεν είδε το Χριστό, με τη μορφή του λιονταριού, του νικητή. Ούτε με τη μορφή του αετού που ανυψώνει το ανθρώπινο γένος. Τον είδε με τη μορφή του Εσφαγμένου Αρνίου, γιατί αυτή η θυσιαστική του αγάπη στο σταυρό είναι η δόξα του. Έτσι δοξάζεται και εκείνος που θυσιαστικά, θα σηκώσει το σταυρό, υπομονετικά θα νεκρώσει τον εγωισμό, και ευχαριστιακά, λατρευτικά θα ακολουθήσει τον Χριστό. Αμήν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου