ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ Β΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ - Η ΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

14 Ιουνίου 2015

Η εικόνα που είδαμε στην σημερινή ευαγγελική περικοπή είναι πολύ γνώριμη σ’ εμάς τους νησιώτες. Στην θάλασσα της Γαλιλαίας δύο αδέλφια, ο Πέτρος και ο Ανδρέας, ρίχνουν τα δίχτυα τους στην θάλασσα για να ψαρέψουν. Παραπέρα ,δύο άλλα αδέλφια, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, παιδιά του Ζεβεδαίου, ετοιμάζουν τα δίχτυα τους για τον ίδιο σκοπό. Είναι όλοι τους ψαράδες και δουλεύουν στην θάλασσα για να ζήσουν.


Από την παραλία πέρασε ο Χριστός και κάλεσε αρχικά τους δύο πρώτους και μετά τους άλλους δύο να τον ακολουθήσουν στο έργο του. Να γίνουν ψαράδες ανθρώπων πλέον και να μεταφέρουν το μήνυμα της σωτηρίας, την καινούργια διδασκαλία στον κόσμο. Χωρίς δεύτερη σκέψη, αφήνουν τα πάντα και τον ακολουθούν.

           Όλοι τους βιοπαλαιστές, άνθρωποι του μόχθου και της κοινωνίας, δέχονται την πρόσκληση για το μεγάλο αποστολικό έργο στον τόπο της εργασίας τους. Αυτό σημαίνει ότι για να καλέσει κάποιον ο Χριστός δεν είναι απαραίτητο να φύγει από τον κόσμο, την εργασία του και την καθημερινότητά του. Ο κόσμος αν και υποδουλώθηκε στην φθορά ,στο κακό και στην αμαρτία δεν έπαυσε ποτέ να είναι δημιούργημα του Θεού και ο Θεός της αγάπης δεν εγκαταλείπει τα πλάσματά του. Προνοεί πάντοτε και για τα έμψυχα και για τα άψυχα, δεν εγκαταλείπει το έργο των χειρών του.

Η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης του Θεού είναι ότι ντύθηκε την ανθρώπινη φύση και ήλθε κοντά μας για να αναζητήσει το χαμένο πρόβατο. Όταν μας συνάντησε έδωσε τα πάντα για να μας ξανακάνει δικούς του, έφθασε στο έσχατο σημείο ταπείνωσης, που είναι ο σταυρικός θάνατος και η κάθοδος στον σκοτεινό άδη,για μας εξαγοράσει από την αμαρτία και να μας δώσει την δυνατότητα να ξαναβρούμε την πρώτη μας ομορφιά .Είναι Θεός πατέρας και η πατρική Του ιδιότητα δεν μεταβάλλεται όσο και να πέσει το παιδί του στο κακό. Προσφέρει δωρεάν την λύτρωση σε όλους τους ανθρώπους αρκεί να ανταποκριθούν σ’ αυτή την πρόσκληση και να τον δεχτούν σαν πατέρα τους.

Είναι πολύ εντυπωσιακός και πολύ διδακτικός για μας ο τρόπος που δέχτηκαν την θεϊκή πρόσκληση οι πρώτοι μαθητές Του. Έδειξαν απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Χριστού και με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν αμέσως στην πρόσκληση που τους έκανε. Άκουσαν τα λόγια Του και τον ακολούθησαν χωρίς καμιά αμφιβολία, χωρίς καθόλου να σκεφτούν τι θα τους κοστίσει αυτή η ενέργεια.

Ασφαλώς είχαν προηγουμένως κάποια γνωριμία μαζί Του και ήξεραν ποιόν ακολουθούν. Δεν εμπιστεύονται κάποιον άγνωστο ούτε δέχονται να υπηρετήσουν κάποιο σκοπό που αγνοούν. Δεν είπαν όμως να δούμε πρώτα τι θα κάνουμε τις βάρκες μας και τα δίχτυα μας, τι θα γίνει ο πατέρας μας (τα παιδιά του Ζεβεδαίου) ,πως θα τακτοποιήσουμε κάποια ζητήματα που αφορούν τις περιουσίες μας, τις οικογένειές μας κλπ. Εμπιστεύονται ολοκληρωτικά τον Χριστό και όλα τα αφήνουν στα χέρια Του.

Αυτό είναι ένα καλό μάθημα για μας ότι στην ζωή μας δεν πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, ούτε να αφήνουμε αποφάσεις που έχουν σχέση με την σωτηρία μας για το μέλλον. Οι αναβολές πολλούς οδήγησαν στην ματαίωση πραγματοποίησης σπουδαίων αποφάσεων. Πολλές υποσχέσεις έμειναν στα λόγια, ήλθε το τέλος και δεν υλοποιήθηκαν. Η αναβολή είναι μια μεγάλη παγίδα του σατανά και σε πολλούς επέφερε την ματαίωση της σωτηρίας.

Βάζουμε τις ανάγκες μας σε κάποια σειρά. Πρώτη προτεραιότητα η σωτηρία μας και όλα τα άλλα ακολουθούν. Δεν είμαστε όλοι ιεραπόστολοι αφιερωμένοι αποκλειστικά στο έργο του Θεού. Όταν έχουμε οικογενειακές υποχρεώσεις δεν θα τις αφήσουμε. Όμως θα βρούμε τον τρόπο και την οικογένεια να φροντίζουμε και το έργο του Θεού να επιτελούμε. Άλλωστε, και η δημιουργία οικογένειας και η φροντίδα των παιδιών και των γονέων μας είναι μέρος των χριστιανικών μας καθηκόντων.

Η τίμια εργασία είναι μέσα στο θέλημα του Θεού αρκεί να μην γίνεται αυτοσκοπός και να απορροφά όλη μας την φροντίδα. Χωρίς εργασία ούτε τις προσωπικές ούτε τις οικογενειακές μας ανάγκες θα έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε, αλλά δεν θα μπορούμε να βοηθούμε και αυτούς που έχουν ανάγκη. Ο απόστολος Παύλος, αν και μπορούσε να ζει άνετα από τις προσφορές των Χριστιανών, εν τούτοις εργαζόταν ως σκηνοποιός για να μην δώσει αφορμή να τον κατηγορήσουν ότι ζει από το ευαγγέλιο που κηρύττει. Σε άλλους επέτρεπε να το κάνουν αυτό, ο ίδιος επέλεξε να καλύπτει τις βιοτικές του ανάγκες με τον κόπο και τον ιδρώτα του.

Όποιος βάζει στην ζωή του ως πρώτη ανάγκη τον Θεό και την σωτηρία την δική του και των αδελφών του, θα έχει πλούσια την ευλογία του Θεού και στα πνευματικά και στα υλικά ζητήματα και δεν θα στερηθεί από κανένα αγαθό. Αρκεί να υπάρχει εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και απόλυτη αφοσίωση στο έργο Του.

Οι άγιοι Απόστολοι ξεκίνησαν το έργο τους έχοντας στην καλύτερη περίπτωση μόνο τα απολύτως αναγκαία και όμως δεν πείνασαν ούτε στερήθηκαν από κάτι. Έλεγαν και σε μας να αρκούμαστε στα εντελώς απαραίτητα. Όταν μας κυριεύσει το πνεύμα της πλεονεξίας και όλα τα πλούτη του κόσμου να έχουμε δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι. Πόσο ευλογημένοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι που αρκούνται στα απαραίτητα και δεν αγωνιούν υπερβολικά για τις υλικές ανάγκες. Έχοντας την συνείδησή τους ήσυχη ότι κάνουν το θέλημα του Θεού, αρκούνται στα αναγκαία και αφήνονται απερίσπαστοι στο έργο που τους εμπιστεύθηκε ο Θεός και το επιτελούν με αφοσίωση και συνέπεια!

Μακάρι να μιμηθούμε όλοι μας τους Αγίους Αποστόλους και να επιτελούμε πρόθυμα τα έργα του Θεού για να έχουμε την ευλογία Του πάντοτε στην ζωή μας και όχι μόνο να αντέξουμε στις δυσκολίες που περνάει η Πατρίδα μας, αλλά να στηρίξουμε και άλλους ώστε να βγούμε ωφελημένοι πνευματικά από τις δυσκολίες και να συνεχίσουμε την πορεία μας κάτω από καλύτερες προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου