ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ
Απόστολος: Β΄ Κορ. στ΄ 16-18, ζ΄ 1
Ευαγγέλιον: Λουκ. η΄ 26-39
20 Οκτωβρίου 2024
Κυριακή έκτη Λουκά σήμερα και η ευαγγελική περικοπή που ακούσαμε αναφέρεται στην θεραπεία του δαιμονιζομένου των Γαδαρινών. Ο Χριστός με ένα του λόγο έδιωξε τα πολλά δαιμόνια που είχαν κυριεύσει τον άνθρωπο αυτό και τον είχαν καταντήσει υποχείριό τους και συνάμα φόβητρο για όλη την περιοχή. Η απαλλαγή του δαιμονιζομένου από τα δαιμόνια τον οδήγησε στην Θεοπτεία, να αναγνωρίσει τον Χριστό ως Θεό και να θέλει με μεγάλο πόθο να μείνει μαζί Του. Ο Χριστός αντί να τον κάνει μαθητή του, βλέποντας την πίστη του τον έκανε αμέσως απόστολο και τον έστειλε να κηρύξει σε όλη την περιοχή για το πρόσωπο του Χριστού.
Βέβαια δεν χρειαζόταν και πολλά να εξηγήσει, η ίδια η αλλαγή σε αυτόν μιλούσε από μόνη της. Αξίζει να πάρουμε δύο σημαντικά μηνύματα μέσα από αυτό το θαύμα: Πού μπορεί ο διάβολος να μας οδηγήσει και να μας καταντήσει αν του το επιτρέψουμε ή χωρίς τον Χριστό πώς ο άνθρωπος εξευτελίζεται και πώς ο άνθρωπος πρέπει να ζητάει και να ποθεί τον Χριστό για να μπορέσει να ζει μέσα στο φως και την πληρότητα η ζωή του. Πραγματικά ο διάβολος ξέρει να υπόσχεται πράγματα τα οποία δεν μπορεί να δώσει, μιας και αυτός κτίσμα είναι του Θεού το οποίο όμως εξέπεσε και θέλει να παρασύρει στην πτώση του και τον άνθρωπο. Είναι ο διάβολος όπως τον ονομάζουν αρχηγός του ψεύδους γιατί προσπαθεί με δόλιο τρόπο να ξεγελάσει τον άνθρωπο τάζοντάς του πράγματα, συνήθως απολαύσεις τα οποία δεν μπορεί να προσφέρει. Επίσης ονομάζεται και διάβολος γιατί ως ψεύτης διαβάλλει τον Θεό στους ανθρώπους παρουσιάζοντάς τον με πάθη ανθρώπινα. Διαβάλλει επίσης και τους ανθρώπους μεταξύ τους γι’ αυτό και υπάρχουν όλες αυτές οι συγκρούσεις. Ονομάζεται και μισό-κάλος γιατί μισά το καλό διότι προέρχεται από τον Θεό. Παρατηρούμε δυστυχώς σε κάθε εποχή άνθρωποι να παραδίδονται σε αυτόν. Μερικοί γνωρίζοντας την ύπαρξή του καταφεύγουν δυστυχώς σε αυτόν ενώ γνωρίζουν ότι έχει ανίσχυρη δύναμη. Γνωρίζοντας επίσης ότι ποτέ δεν ευεργετεί τον άνθρωπο αλλά τελικός του σκοπός είναι η απώλεια του και να τον καταντήσει περίγελο.
Επίσης όσοι τον ακολουθούν εκούσια γνωρίζουν ότι τρέμει και φεύγει μπροστά στον σταυρό, στον αγιασμό, στην θεία κοινωνία και γενικότερα κάθε αγιαστικό μέσο της Εκκλησίας. Ο άνθρωπος βέβαια δεν βλέπει γιατί έχει γίνει υποχείριός του και ζει μέσα στο σκοτάδι, άγεται και φέρεται από τα δαιμόνια όπως ο σημερινός ταλαίπωρος άνθρωπος.
Ακόμη όσοι ασχολούνται με μάγους, μέντιουμ ανάλυση του καφέ των χαρτιών των ζωδίων κ.λ.π. υποδουλώνονται εμμέσως χωρίς να το καταλαβαίνουν στον διάβολο. Οι περισσότεροι βέβαια άνθρωποι αγνοώντας την ύπαρξή των δαιμόνων πάλι κυκλώνονται από αυτά δια μέσου των διαφόρων παθών τα οποία τον καταντούν χειρότερο και από τα ζώα όπως αναφέρεται στην Αγία Γραφή: «ανθρωπος εν τιμῇ ὢν οὐ συνηκε, παρασυνεβλήθη τοις κτήνεσι τοις ανοήτοις καὶ ὡμοιώθη αυτοις».
Γι’ αυτό οι πατέρες μιλούν για το δαιμόνιο της πορνείας, το δαιμόνιο της φιλαργυρίας, το δαιμόνιο της γαστριμαργίας, το δαιμόνιο της οργής, το δαιμόνιο της υπερηφάνειας και ούτω καθεξής. Όσοι αφήνουν τον εαυτό τους να κυριευθεί από ένα από αυτά τα πάθη και δεν μεριμνούν μέσω της μετάνοιας και της εξομολόγησης να ελευθερωθούν τότε καταντούν δέσμιοι των. Ο έχων ένα πάθος και δεν μεριμνήσει να ελευθερωθεί από αυτό μπορεί να φτάσει να κάνει και χειρότερα πράγματα. Για παράδειγμα ο Ιούδας ο οποίος άφησε το πάθος της φιλαργυρίας να τον κυριεύσει τότε έφτασε στο σημείο να πωλήσει ακόμα και τον διδάσκαλό του, τον ίδιο τον Θεό.
Αντίθετα ο άνθρωπος θα πρέπει να μεριμνήσει στη ζωή του να απαλλαγεί από τα δαιμονικά πάθη και να κρατηθεί μακριά από κάθε τι έργο του διαβόλου που γίνεται δυστυχώς και στις μέρες μας. Από την άλλη θα πρέπει να θέσει για ασπίδα του τον Χριστό όπως ο σημερινός θεραπευθείς από τα δαιμόνια και βλέποντας το φως του Χριστού: «εδέετω είναι σαν αυτόν». Παρακαλούσε τον Χριστό να μείνει μαζί του. ο άνθρωπος που καταφέρνει με την χάρη του Αγίου Πνεύματος να νιώσει την χαρά του Χριστού δεν θέλει τίποτα άλλο στη ζωή του. Όταν νιώσεις την παρουσία του Χριστού στη ζωή σου θα λες αυτό που έλεγαν και οι απόστολοι: «Μεινον μεθ’ ημῶν» μείνε μαζί μας Χριστέ ή το ««Κύριε, καλόν εστιν ημᾶ ς ὧδε είναι» Κύριέ μας είναι καλά να μείνουμε εδώ μαζί Σου. Αυτή την γλυκύτητα και ηδύτητα που παρέχει ο Χριστός δεν μπορεί να την αντικαταστήσει καμία υλική τροφή ή άλλη απόλαυση. Οι άγιοι μας που αξιώθηκαν αυτής της παρουσίας του Χριστού στην ζωή τους δεν τους ένοιαξε ούτε διωγμούς, ούτε μαρτύρια, ούτε σωματικός θάνατος για χάρη Του. Ο πόθος για τον Χριστό γέμιζε όλο το είναι τους, ούτε στιγμή δεν μπορούσαν να αποχωριστούν αυτής της χαράς. Αυτή την χαρά που προσφέρει ο Χριστός μπορεί ο καθένας μας να την γευθεί φτάνει να κάνει δύο – τρία βήματα προς Αυτόν και τότε η χάρη Του θα μας επισκιάσει. Ποια είναι αυτά τα βήματα είναι πρώτα να μάθουμε να μετανοούμε, να εξομολογούμαστε αμέσως ότι μας βαραίνει και να μην το κρατάμε μέσα μας, να έχουμε ταπείνωση απέναντι στο Χριστό και να έχουμε μυστηριακή – λειτουργική ζωή, να κοινωνούμε Σώματος και Αίματος Χριστού, όσο μας δώσει ευλογία ο πνευματικός μας. Ο Χριστός παρέχει σε μας το Φως, την Χαρά, την Αιώνια Ζωή, τι άλλο από αυτό να ποθήσει ο καθένας μας.
Ας πάρουμε τα μηνύματα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Να κρατηθούμε μακριά από κάθε δαιμονικό πνεύμα είτε αυτό προέρχεται κατευθείαν μέσω μαγικών πραγμάτων είτε από τα πάθη μας. Αυτό που πρέπει να κάνει ο καθένας μας για να έχει την χαρά μέσα του και να ζει τον παράδεισο από αυτή την ζωή είναι να βάλει στην ζωή του τον Χριστό. Θέτοντας τον Χριστό στη ζωή μας μέσω των μυστηρίων και ακόμα να ζητούμε από τον Χριστό να μείνει μαζί μας τότε τίποτα άλλο δευτερεύον δεν θα έχουμε ανάγκη.
† ο Πάφου Τυχικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου