ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ

Στην ευαγγελική διήγηση ακούσαμε για την ετοιμασία του μεγάλου δείπνου στη Βασιλεία του Θεού. Ένας άνθρωπος λοιπόν «ἐποίησε δεῖπνον μέγα» και κάλεσε πολλούς να έρθουν σε αυτό. Όμως οι προσκεκλημένοι, ο ένας μετά τον άλλο, αρνήθηκαν την πρόσκληση, προφασιζόμενοι διάφορες αιτίες. Ο ένας είπε ότι αγόρασε ένα χωράφι και πρέπει να πάει να το δει, ένας άλλος ότι αγόρασε πέντε ζευγάρια βόδια και πρέπει να πάει να τα δοκιμάσει, και ο τρίτος ότι παντρεύτηκε. Την απόρριψη της πρόσκλησης ο οικοδεσπότης δεν τη δέχθηκε, λέγοντας ότι κανείς από αυτούς δεν επρόκειτο να συμμετάσχει στο δείπνο του. 

Το μήνυμα της ευαγγελικής περικοπής είναι σαφές˙ η βασιλεία του Θεού κερδίζεται με αγώνα. Συγκεκριμένα, ο Χριστός συνδέει τη συμμετοχή στο μεγάλο δείπνο της βασιλείας των ουρανών με τη σωστή προετοιμασία εκ μέρους των ανθρώπων. Αν και στο δείπνο προσκαλούνται άπαντες οι άνθρωποι, όμως πρόκειται να παρακαθήσουν σε αυτό μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ο ίδιος ο Θεός θέτει. Όσοι προτιμήσουν και επιλέξουν τον κόσμο και τις ηδονές του και όσοι προσκολληθούν στα υλικά πράγματα και τις βιοτικές μέριμνες, δεν θα έχουν την τιμή να συνφάγουν μαζί με τον οικοδεσπότη και άρα δεν θα βρεθούν στη βασιλεία του.

Ο πρώτος εκ των προσκεκλημένων, ο οποίος λέει : «αγόρασα ένα χωράφι και είναι ανάγκη να πάω να το δω» είναι φιλόκοσμος και μαζί με τον δεύτερο, που λέει «αγόρασα πέντε ζεύγη βοδιών και πρέπει να πάω να τα δοκιμάσω», είναι άνθρωποι φιλάργυροι και πλεονέκτες και συνεχώς προσηλωμένοι στα υλικά αγαθά του παρόντος κόσμου. Ο τρίτος, ο οποίος απορρίπτει την κλήση του Θεού, λέγοντας «μόλις παντρεύτηκα και δεν μπορώ να έρθω», είναι ο φιλήδονος άνθρωπος, ο οποίος θέτει τη σάρκα και τις αισθήσεις σε ανώτερη μοίρα από τη ψυχή του. Ο γάμος βέβαια είναι πράγμα τίμιο και ευλογημένο από τον Θεό, όμως η απολυτοποίηση των ηδονών και η λήθη του Θεού, γίνονται αλυσίδες που τραβούν προς τα κάτω τους ανθρώπους.

Είναι φοβερό να απορρίψουμε την κλήση του Θεού και την ιδιαίτερη τιμή που μας κάνει να μας καλέσει στη βασιλεία του. Αντί να προετοιμαζόμαστε συνεχώς να καθαρίσουμε τους εαυτούς μας και να κατασταθούμε κατάλληλοι για τη βασιλεία του Θεού, επιτρέπουμε στα πράγματα του κόσμου να μας εξουσιάζουν και γι’ αυτό λέμε στο Θεό: «δεν μπορώ να έρθω στο δείπνο σου, διότι με πνίγουν οι βιοτικές μέριμνες». Ας μη μοιάσουμε με τους προσκεκλημένους της παραβολής, οι οποίοι απέρριψαν την πρόσκληση είτε επειδή δεν την θεώρησαν σημαντική είτε επειδή ήταν χορτάτοι και δεν ένιωθαν την ανάγκη της πνευματικής τροφής είτε επειδή η καρδία τους είχε δοθεί σε άλλους θησαυρούς και όχι στον πολύτιμο μαργαρίτη. Ας μην επιτρέψουμε στις μέριμνες και τις επίγειες φροντίδες και ηδονές να μας εξουσιάσουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να απορρίψουμε την πρόσκληση του Θεού.

Εμείς ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί βρισκόμαστε στην Εκκλησία του Χριστού. Αυτό είναι τιμή μας, αλλά και μεγάλο προνόμιο και ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη. Εμείς είμαστε οι προσκεκλημένοι στο μεγάλο δείπνο της βασιλείας του Θεού. Είμαστε δηλ. κλητοί. Στο χέρι μας είναι να αποδειχθούμε και εκλεκτοί, υπακούοντας στις εντολές του Θεού και μη προσκολλώμενοι στις βιοτικές μέριμνες. Όπως ακριβώς σε μια ζυγαριά, εάν παραφορτώσεις την μία πλάστιγγα θα αναγκάσεις την άλλη να γίνει ελαφρότερη της, έτσι και στα ανθρώπινα πράγματα. Εάν παραφορτώσουμε με σαρκικές και κοσμικές μέριμνες τη ζωή μας, τότε θα καταστήσουμε την πνευματική μας ζωή λιγότερο σημαντική.  Όμως τούτο σημαίνει αυτό ακριβώς που μας περιγράφει το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα. Τον περιορισμό μας στις επίγειες μέριμνες και την απώλεια της συμμετοχής στο δείπνο της Βασιλείας, πράγμα που για κάθε νουνεχή είναι τραγικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου