ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

Κυριακή 22α Δεκεμβρίου 2013

         Κυριακή προ της Γεννήσεως του Χριστού σήμερα αδελφοί μου και η Αγία μας Εκκλησία μας προβάλει μέσω του Ιερού Ευαγγελίου την γενεαλογία του Κυρίου μας και την Γέννηση του με τρόπο υπερφυσικό.

Παρατηρούμε ότι ο ίδιος ο Θεός έδωσε υπόσχεση στους μεγάλους άνδρες της Παλαιάς Διαθήκης δηλαδή στον Αβραάμ, τον Ισαάκ, τον Ιακώβ, τον Βασιλέα Δαυίδ κλπ περί γεννήσεως του Ιησού Χριστού με υπερφυσικό τρόπο από μια γυναίκα μοναδική την Παναγία μας. Περί του ερχομού του Μεσσία προφήτευσαν και αρκετοί προφήτες, ο οποίος Μεσσίας θα είναι ο Λυτρωτής του κόσμου.

Πέρασαν όμως χρόνια πολλά. Πέθανε ο Αβραάμ, πέθανε και ο Δαυίδ. Συγκεκριμένα μας λέγει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, πέρασαν δέκα τέσσερες γενεές από τον Αβραάμ μέχρι τον Δαυίδ. Επίσης δέκα τέσσερες γενεές πέρασαν από τον Δαυίδ μέχρι την αιχμαλωσία Βαβυλώνος και δέκα τέσσερες γενεές απ’ την αιχμαλωσία Βαβυλώνος μέχρι την γέννηση του Χριστού. Κι όμως περνάνε χίλια έτη απ’ τον Δαυίδ και δύο χιλιάδες έτη από τον Αβραάμ και γεννάται στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας ο Σωτήρας του κόσμου.

Μας παρουσιάζει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος σήμερα την γενεαλογία του Χριστού για να αποδείξει ότι όντως ο Κύριος μας είναι απόγονος του Αβραάμ «εξ οίκου και πατριάς Δαυίδ» όπως τον είχε προαναγγείλει ο Θεός.

Πως έγινε η γέννηση αυτή; Μας πληροφορεί ο Ευαγγελιστής Ματθαίος πως ο Ιησούς Χριστός ήταν Υιός της Παρθένου Μαρίας και όχι του Ιωσήφ. Όπως ακούσαμε στο Ευαγγέλιο, Αβραάμ εγέννησε τον Ισαάκ, Ισαάκ δε εγέννησε τον Ιακώβ και ου το καθ’ εξής. Όταν φθάνει όμως στο Ιωσήφ λέει Ιακώβ εγέννησε τον Ιωσήφ τον άνδρα Μαρίας, εξ ξς εγενήθη Ιησούς ο λεγόμενος Χριστός. Δηλαδή λέει πως ο Ιακώβ γέννησε τον Ιωσήφ τον άνδρα της Μαρίας, απ’ την οποία γεννήθηκε ο Ιησούς ο λεγόμενος Χριστός. Μας επισημαίνει δε ο ίδιος Ευαγγελιστής σχετικά με την Γέννηση του Κυρίου μας για να μην υπάρξει κάποια αμφιβολία για τα προαναφερόμενα ότι «Μνηστευθείσης γάρ τῆς μητρὸς αὐτοῦ Μαρίας τῷ Ἰωσήφ πρὶν ἢ συνελθεῖν αὐτοὺς εὑρέθη ἐν γαστρὶ ἔχουσα ἐκ πνεύματος ἁγίου». Δηλαδή όταν η Μητέρα του Μαρία αρραβωνιάσθηκε τον Ιωσήφ, πριν συγκατοικήσουν ως σύζυγοι, βρέθηκε έγκυος με υπερφυσικό τρόπο. Πως; Μέσω της δημιουργικής ενέργειας του Αγίου Πνεύματος.

Όπως είπαμε και στην αρχή βρισκόμαστε λίγες μέρες προ της Χριστού Γεννήσεως. Δυστυχώς τα φετινά Χριστούγεννα βρίσκουν τον ελληνικό λαό μας σε μια δύσκολότερη απ’ τις προηγούμενες χρονιές κατάσταση λόγω της κρίσεως αυτής που μαστίζει τον κάθε άνθρωπο. Σε τρεις μέρες όμως αδελφοί μου γεννιέται η Ελπίδα της δικής μας Σωτηρίας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν τα φετινά Χριστούγεννα να μη τα εορτάσουμε με υλιστικό και κοσμικό τρόπο. Να μην περιοριστούμε μόνο στα δώρα, στα πλούσια τραπέζια, τα ρεβεγιόν και στις υπόλοιπες διασκεδάσεις, αλλά να εορτάσουμε Χριστούγεννα πνευματικά. Πως θα το κάνουμε αυτό; Μα φυσικά μετανοώντας για τα λάθη μας και τις αμαρτίες μας. Συγχωρώντας όποιον μας έβλαψε. Προστρέχοντας στην Εκκλησία για να εξομολογηθούμε στο πνευματικό. Κοινωνώντας επαξίως το πανάγιο Σώμα και Αίμα του Κυρίου και Θεού μας. Έτσι γιορτάζουμε αληθινά Χριστούγεννα. Καθαρίζοντας την ψυχή μας και κάνοντας την καρδιά μας με αυτό τον τρόπο μια ζεστή φάτνη στην οποία θα ρθεί και θα γεννηθεί μέσα της ο ίδιος ο Σωτήρας Χριστός.

Εκείνη όμως την ευλογημένη ημέρα που θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες στους Ιερούς Ναούς, ας τρέξουμε από νωρίς στην Εκκλησία και να ενώσουμε νοερά τις προσευχές μας με τις προσευχές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο όπου κι εκείνοι θα δοξολογούν τον Χριστό μας και να ψάλλουμε κι εμείς μαζί με τους Αγίους Αγγέλους «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶἐπὶ γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία», Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου