ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…» (Μαρκ. 1,3) -Αρχιμανδρίτης Κοσμάς Λαμπρινός
Σε λίγες μέρες, θα εορτάσουμε τα άγια Θεοφάνεια του Σωτήρος Χριστού. Και θα δούμε με τα μάτια της ψυχής μας τον Χριστό να μπαίνει στα νερά του Ιορδάνη και να αγιάζει αυτά αλλά και όλους τους ανθρώπους.
Την Κυριακή, δε, προ των Φώτων, η αγία μας Εκκλησία μας δείχνει πως ο άνθρωπος φωτίζεται πραγματικά. Μας αναφέρει συγκεκριμένα το χωρίο του προφήτη Ησαία που μας λέει σχετικά με το κήρυγμα του αγίου Ιωάννου στην έρημο του Ιορδάνη. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ετοιμάσατε την οδόν Κυρίου, ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτού» (Μάρκ. 1,3) αναφέρει ο προφήτης.

Πράγματι ο Ιωάννης κήρυττε στην έρημο του Ιορδάνη. Αλλά πόσοι εκ των Ιουδαίων αποφάσιζαν να μετανοήσουν; Πολλοί λίγοι. Κι αυτοί αργότερα θα γίνουν από μαθητές του Αγ. Ιωάννου, μαθηταί του Μεγαλυτέρου Διδασκάλου, του Χριστού. Υπήρχε μεγάλη σκληρότητα στις ψυχές των φαρισαίων, ιδιαιτέρως. Ενώ ο άγιος Ιωάννης ήταν μεγάλος ασκητής και εφαρμοστής πλήρως του Μωσαϊκού νόμου, αυτοί (οι γραμματείς και φαρισαίοι) δεν τον άκουγαν. Τους έλεγε την αλήθεια, αλλά αυτή η αλήθεια δεν συνέφερε στο κοσμικό στυλ που βίωναν οι φαρισαίοι.
Αλλά, γιατί μιλάμε για τους φαρισαίους και τους εν γένει Ιουδαίους της εποχής του αγίου Ιωάννου; Και σήμερα δυστυχώς οι εκκοσμικευμένοι άνθρωποι δεν δέχονται το φωτισμό που τους προσφέρει η Εκκλησία του Χριστού και ακούν είτε την τηλεόραση, είτε τον κινηματογράφο, είτε και το διαδίκτυο. Δεν λέω ότι στην τηλεόραση, το βίντεο, τον κινηματογράφο και το διαδίκτυο δεν μπορείς να βρεις ωφέλιμα πράγματα, αλλά πρέπει να ψάξεις. Στην Εκκλησία όμως δεν χρειάζεται να ψάξεις. Η Εκκλησία με τα άγια Μυστήριά Της, ιδιαίτερα δε με το μυστήριο των μυστηρίων, όπως το ονομάζει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, την Θεία Ευχαριστία, παίρνουμε μέσα μας την όντως Σοφία, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Οι προτεστάντες μας λένε ότι ο άρτος και ο οίνος της Θείας Ευχαριστίας δεν είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, αλλά ότι μοιάζει με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Λάθος! Ο απόστολος Παύλος μας λέει ότι ο άρτος και ο οίνος της Θείας Ευχαριστίας είναι «αυτό το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας».
Δεν μας ωφελούν πνευματικά τα βιβλία των αρχαίων φιλοσόφων, ούτε και των συγχρόνων ιδεολόγων της εποχής μας γιατί ο πραγματικός φωτιστής των ψυχών μας είναι μονάχα ΕΝΑΣ, ο Χριστός. Ούτε πάλι μας δίνουν χαρά και ανάπαυση ψυχική οι ποικιλώνυμες διασκεδάσεις. Κι αυτά τα λέμε γιατί πολλοί χριστιανοί μας νομίζουν ότι το έτος που ξεκίνησε θα πάει καλά με τα λεγόμενα ρεβεγιόν, ή και παίζοντας τυχερά παιχνίδια. Αντιθέτως βρισκόμενος στην αγκάλη της μητρός Εκκλησίας, φωτιζόμενος με τα άγια Μυστήρια της έχεις πνευματική ασφάλεια. Να μην γίνουμε σαν τον Ιούδα που είχε δίπλα του το Φως, το Χριστό, και έπεσε στο σκοτάδι της αμαρτίας. Ούτε να μοιάσουμε στους υπερήφανους φαρισαίους που είχαν την εντύπωση ότι βρίσκονταν μέσα στο φως του Θεού αλλά βρίσκονταν στο μεγαλύτερο σκοτάδι, αφού ήταν εγωιστές άνθρωποι.
Έρχονται τα Θεοφάνεια. Στ’ αλήθεια, όμως, εμείς οι ορθόδοξοι πως θα περάσουμε την ημέρα των Θεοφανείων; Ερχόμενοι τυπικά στην Εκκλησία και έπειτα γυρνώντας πάλι στο κοσμικό πνεύμα που δυστυχώς διέπει τον σύγχρονο άνθρωπο; Ή θα γίνουμε άνθρωποι που θα είμαστε πραγματικά φωτισμένοι από το Ευαγγέλιο του Χριστού; Ελπίζω και εύχομαι να ζούμε όλοι όπως θέλει ο Χριστός. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όλοι μας να έχουμε στο σπίτι το βιβλίο των βιβλίων, την Αγία Γραφή. Κι όχι μόνο να το έχουμε αλλά και να το διαβάζουμε καθημερινά στην οικογένειά μας για να ακούν και τα παιδιά μας πως πρέπει να ζουν κατά Χριστόν. Και τέλος χρειάζεται να εφαρμόζουμε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, το Ευαγγέλιο στη ζωή μας. Έτσι θα αποδείξουμε ότι είμαστε φωτισμένοι άνθρωποι. Έτσι θα αποδείξουμε ότι αγαπούμε πραγματικά το Θεό.



αρχιμ. Κοσμάς Λαμπρινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου