Ε΄ Κυριακή Νηστειών
Νευράκης Νικόλαος
(Μαρίας Αιγυπτίας)
Η τελειότατη πνευματική τηλεόραση της Εκκλησίας παρουσιάζει και από τα τρία κανάλια (Απόστολος, Ευαγγέλιο και εορτή της ημέρας) σπουδαία προγράμματα. Και τα τρία προγράμματα αυτά έχουν ένα κοινό θέμα, την μετάνοια.
Ο Απόστολος μεταξύ άλλων λέγει ως συμπέρασμα: «Τὸ αἷμα τοῦ Χριστοῦ καθαριεῖ τὴν συνείδησιν ἡμῶν ἀπὸ νεκρῶν ἔργων» (Εβρ. 9, 14). Το Ευαγγέλιο ομιλεί για μια μικρότητα των μαθητών Ιακώβου και Ιωάννου. Και η εορτή είναι της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Κοινό σημείο και των τριών αυτών θεμάτων είναι η μετάνοια, που αυτή ως εξομολόγηση αποτελεί κατά τον Ελβετό ιατρό Γιούγκ το καλύτερο φάρμακο για τα ψυχικά νοσήματα.
Ε΄ Κυριακή Νηστειών
Ο κάθε άνθρωπος με την ι. Εξομολόγηση και την Θεία Κοινωνία δέχεται την λύτρωση του Σταυρού. Οι μαθητές, που ζητούσαν φιλοδοξίες, με την μετάνοια ξαναγύρισαν στον πρώτο ενθουσιασμό και ξεκίνησαν για την πνευματική αλιεία του κόσμου. Και η οσία Μαρία η Αιγυπτία με την ειλικρινή μετάνοια έγινε Αγία, ενώ πρώτα ήταν γυναίκα της αμαρτίας. (Από 12 ετών παιδί μέχρι 30 ετών). Στα 30 χρόνια της πήγε να προσκυνήσει το Σταυρό του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα. Εκεί κατάλαβε την αγάπη του Χριστού, σκέφτηκε την ανηθικότητά της και πήρε απόφαση ν’ αλλάξει βίο. Και έγινε Αγία. Κατάλαβε εκείνη η νέα ότι η αμαρτία είναι σκλαβιά και άγχος.
Η αμαρτία είναι παιχνίδι με φίδια, τα οποία όμως κάποτε εκδικούνται και τον πιο επιδέξιο ψυχαγωγό. Η αμαρτία μοιάζει σαν την βασίλισσα των Ασσυρίων Σεμίραμη, που ζήτησε στα παλιά τα χρόνια μόνο μια μέρα να βασιλεύσει εκείνη αντί για τον άνδρα της και η πρώτη πράξη της ήταν να φονεύσει τον σύζυγό της βασιλιά, για να κυβερνήσει για πάντα. Η αρετή είναι το πιο πολύτιμο πράγμα. Η αγιότητα είναι η πηγή της χαρά. Η καλοσύνη είναι το μυστικό της δυνάμεως του ανθρώπου. Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση. Η μετάνοια η πιο ηρωική και γενναία πράξη. Οι γνωστοί σε όλο τον κόσμο μαθηματικοί Πασκάλ και Κοσί ζούσαν έντονη μυστηριακή ζωή και είχαν υποταγή στο Χριστό και τον πνευματικό τους. Ο Μπετόβεν πέρασε τις τελευταίες ώρες της ζωής του με τον ιερέα της ενορίας του. Ο καθηγητής της Ιατρικής Ρήγας Νικολαΐδης έγινε χριστιανός, ένεκα της αρετής της υπηρέτριάς του, η οποία, μολονότι αγράμματη και πτωχή, είχε υπέρτατη ευτυχία με τη χριστιανική της πίστη. Μια δε κοπέλα στον Πειραιά είπε ένα πρωί σ’ ένα ιερέα: Έλα, ή να με σκοτώσεις με το περίστροφο που έχω, ή να με καταγγείλεις στην Αστυνομία, ή έχε υπομονή να με ακούσεις. Και η νέα εξομολογήθηκε και βρήκε τη λύτρωση από τα δεινά της. (Χρυσ. Γιαλούρης Μητρ. Χίου).
Προ καιρού στον Ατλαντικό Ωκεανό κινδύνευε ένα πλοίο και ενώ πλησίασε κάποιο άλλο για βοήθεια, δεν επέτρεψε ο πλοίαρχος του κινδυνεύοντος πλοίου να μπουν στις βάρκες οι επιβάτες, νομίζοντας ότι μόνος του θα έσβηνε τη φωτιά. Όταν όμως απελπίστηκε και ήθελε βοήθεια ήταν πλέον αργά. Δεν μπόρεσε το άλλο πλοίο να πλησιάσει λόγω παρουσιασθείσης κακοκαιρίας.
Φίλοι μας, το τώρα είναι δικό μας, όχι το αύριο. Και επειδή πολλοί ντρέπονται να πουν τις αμαρτίες τους και αισθάνονται κάποιο πόνο ψυχικό, ας μη ξεχνάμε το εξής περιστατικό: Πολλές φορές εργάτες σε εργοστάσια κατεργασίας μετάλλων στην Ευρώπη παθαίνουν βλάβες στα μάτια, γιατί συχνά μπαίνουν ρινίσματα σιδήρου και προξενούν φρικτό πόνο. Τότε οι γιατροί με ειδικά επιστημονικά όργανα και με τη βοήθεια ειδικών μαγνητών, τραβούν τα ρινίσματα και τα βγάζουν. Προξενούν, όπως είναι φυσικό, κάποιο πόνο, δίνουν όμως την υγεία. Αυτό θα γίνει και με μας με την εξομολόγησή μας. Θα βγάλουμε τις αμαρτίες μας, θα γίνουμε καθαροί και αγνοί. (Νικαίας Γεώργιος).
Είθε να μιμηθούμε τους ανθρώπους της Κυριακής των Βαΐων και να υποδεχτούμε τον Κύριό μας με αποφυγή ρυπαρών πράξεων, με ιερούς ύμνους καθ’ όλην την Μ. Εβδομάδα, με τακτικό εκκλησιασμό και με κλάδους βαΐων, δηλ. με βαθιά πίστη και συνειδητή συμμετοχή στο Μυστήριο των μυστηρίων.
Νευράκης Νικόλαος, Το κατανυκτικό Τριώδιο, Αθήνα, 1995
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου