ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

“ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ”
ΚΥΡΙΑΚΗ Δ΄ΛΟΥΚΑ
11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015
Η παραβολή του Σπορέως, που ακούσαμε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή αγαπητοί μου αδελφοί, είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας. Η καλλιέργεια της γης και η σπορά είναι έργο πολύτιμο και απαραίτητο στη ζωή των ανθρώπων. Αυτή την εικόνα χρησιμοποίησε ο Κύριος για να παραστήσει το δικό του έργο, την πνευματική σπορά, την καλλιέργεια των ψυχών στην αρετή και στην αγιότητα.
«Εξήλθεν ο σπείρων του σπείραι τον σπόρον αυτού».

Αυτός που σπέρνει τον πνευματικό σπόρο είναι ο Θεός ο οποίος εξήλθε από τον ουρανό, κατέβηκε από το άπειρο, από την Παντοδυναμία Του, και την Δόξα Του και ήλθε στη γη ,στην αδυναμία και αφάνεια, έλαβε δούλου μορφή, πείνασε, πόνεσε, χλευάστηκε, σταυρώθηκε.
Εξήλθε γιατί δεν μπορούσαμε να εισέλθουμε εμείς εκεί που ήταν Αυτός. Πήρε την δική μας ανθρώπινη φύση και την έκανε δική του, της έδωσε δυναμική για να καρποφορήσει πνευματικούς καρπούς, για να θεωθεί.
Εξήλθε για να σπείρει τον σπόρο του.
Ο σπόρος είναι ένα πράγμα δυναμικό. Πολλοί σπόροι είναι μικροί σαν το κεφάλι μιας καρφίτσας και όμως αν βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες γίνονται πράσινα και δροσερά χορτάρια, πανέμορφα λουλούδια, ωραία και πανύψηλα δένδρα. Μυστήριο πράγμα ο σπόρος!!!Μυστήριο είναι και ο λόγος του Θεού ο οποίος είναι απλός και απέριττος, αλλά φέρνει σωστικά αποτελέσματα. Δημιουργεί πνευματικό σεισμό στον αμαρτωλό, φωτίζει την ψυχή, φέρνει δάκρυα μετανοίας.
Κάποτε ένας άθεος, θέλοντας να εμπαίξει το δόγμα της Αναστάσεως, διέταξε να γραφεί πάνω στο μνήμα του το εξής: «τον τάφο μου δεν μπορεί κανείς να τον ανοίξει». Και όμως!!! Ένας σπόρος ρίζωσε μέσα στο μνήμα του, βγήκε από μια σχισμή του τάφου έγινε δενδράκι, μεγάλωνε-μεγάλωνε με τον καιρό ώσπου τίναξε την πλάκα και άνοιξε τον τάφου εκείνου του αθέου. Είναι άξιο θαυμασμού αδελφοί μου, ένας μικρός σπόρος να έχει τέτοια δύναμη ώστε να ανοίγει τάφους αθέων και απίστων. Για αυτό και ο Χριστός παρομοίωσε τον λόγο του Θεού με σπόρο. Ο λόγος του Θεού είναι ο πιο δυναμικός σπόρος όλης της δημιουργίας, ανοίγει τις καρδιές των ανθρώπων, ανασταίνει τους πνευματικά νεκρούς, τους βγάζει από τους τάφους της αμαρτίας και τους κάνει ζωντανά μέλη της εκκλησίας. Ο αιώνιος πνευματικός σπόρος-λόγος του Θεού είναι η τροφή, το νερό, η ζωοποιός δύναμη της ψυχής μας. Είναι το άσβεστο φως που φωτίζει κάθε πτυχή της ζωής του ανθρώπου, και λύνει όλες τις απορίες του. Είναι η κινητήρια δύναμη που ωθεί την ψυχή του ανθρώπου σε πνευματικές ανυψώσεις. Με άλλα λόγια ο λόγος του Θεού μεταλλάσσει τον άνθρωπο, τον μπολιάζει, τον μεταμορφώνει από λύκο σε αρνί, από αρπακτικό πουλί σε περιστέρι, από σαρκική και γήινη μονάδα σε πνευματική και ουράνια προσωπικότητα.
Η καρποφορία του πνευματικού σπόρου, του λόγου του Θεού εξαρτάται από την γονιμότητα και καλλιέργεια της ψυχής μας. Ο σπορέας είπαμε ότι είναι ο αγαθός Θεός ο οποίος σπέρνει απλόχερα, παντού τον σπόρο - λόγο του, ο οποίος δεν έχει κανένα ψεγάδι, είναι παντοδύναμος, δραστικός και καρποφόρος.
Για να καρποφορήσει μέσα μας ο λόγος του Θεού θα πρέπει πρώτον να καθαρίσουμε την ψυχή μας από τις πέτρες του εγωισμού. Ο εγωισμός σκληραίνει την καρδιά του ανθρώπου δεν θέλει να ακούσει για θεό για χριστιανική αγάπη, για αρετές. Ιδιαίτερα σήμερα όπου ο σύγχρονος άνθρωπος έχει θεοποιήσει τα αισθητά και υλικά της ζωής, φυλακίζοντας τον εαυτό του στα πέτρινα σπήλαια της καλοπέρασης, με τα γυάλινα και παγωμένα παράθυρα της τηλεόρασης και του διαδικτύου, και το θολό φως της διασημότητας που τυφλώνει.
Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεριζώσουμε από μέσα μας τα αγκάθια του άγχους της καθημερινής μέριμνας, του ανικανοποίητου, της αβεβαιότητας, της φοβίας, της απελπισίας, όλα αυτά τα οποία πνίγουν, μαραίνουν και σκοτώνουν ότι καλό στοιχείο υπάρχει μέσα μας.
Τρίτον θα πρέπει να ποτίσουμε την ψυχή μας με τα πνευματικά νάματα της πίστεως μας που είναι αληθινά, ανόθευτα και αιώνια. Σήμερα τι κάνουμε; Περιλούζομε την ψυχή μας με ένα σωρό ιδεολογίες που δεν έχουν, αρχές και αξίες, αλλά έχουν τέλος γιατί ξεπερνιέται η μόδα τους. Μολύνουμε την ψυχή μας με ψεύτικες ελπίδες και επαγγελίες περί ελευθερίας και απολαύσεων που μας πλασάρει ο κάθε εντεταγμένος από το κοσμικό σύστημα. Γενικά ποτίζουμε την ψυχή μας με ένα νέο τρόπο ζωής που δεν έχει καμία σχέση με την ζωή του ευαγγελίου, παρά σε αυτόν βασιλεύει το χρήμα η απόλαυση της ψευδαίσθησης όπου ο Χριστός είναι μεγάλος απών. Ας αφιερώνουμε λοιπόν έστω ελάχιστο χρόνο για την ανάγνωση και τη μελέτη της Αγίας Γραφής της διδασκαλίας των Αγίων Αποστόλων, των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας όπου εκεί εμπεριέχεται ανόθευτος ο λόγος του Θεού και από εκεί να δροσίσουμε και να ποτίσουμε πνευματικά την ψυχή μας.
Τέταρτον να λιπάνουμε, να δυναμώσουμε την ψυχή μας με προσευχή, με μυστηριακή ζωή, δηλαδή να προσερχόμαστε στο Ιερό Μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως όπου με την μετάνοια μας με το πετραχήλι του ιερέως και με την χάρη του Θεού να εξαφανίσουμε καίγοντας κάθε ζιζάνιο της αμαρτίας που θα εμποδίζει την καρποφορία του λόγου του Θεού. Συμμετοχή στο Μυστήριο των Μυστηρίων, της Θείας Ευχαριστίας όπου εκεί ο χριστιανός μεταλαμβάνοντας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού ορθώνεται ως βλάστημα φέρων καρπούς εκατονταπλάσιους.
Μακάρι αδελφοί μου ο αιώνιος και διαχρονικός Λόγος του Θεού ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστό να καθοδηγεί την πορεία της ζωής μας, να μας φωτίζει ώστε να επιζητούμε τον αληθινό λόγο του Θεού για την πνευματική μας πρόοδο, όπως επιζητούμε τα όσα αφορούν την σωματική μας ανάπτυξη.
Μακάρι οι ψυχές μας να είναι πάντοτε καλοπροαίρετες, γόνιμες, έτοιμες για να δεχθούν τον Θείο Λόγο, να τον καλλιεργήσουν και να καρποφορήσουν πνευματικούς καρπούς, αγάπης, χαράς, ειρήνης, μακροθυμίας, πραότητας, εγκράτειας, προς δόξαν Θεού και της σωτηρίας μας. Αμην!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου