ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

“ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ”

Κυριακή 3η Φεβρουαρίου 2019

ΙΣΤ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 (Β΄ Κορ. στ΄ 1-10)

Σήμερα έχει οριστεί να διαβάζεται κατά την Κυριακάτικη Σύναξή μας στους Ναούς, αγαπητοί αδελφοί η παραβολή των Ταλάντων, και μέσα από αυτή τη περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ευαγγελιστού Ματθαίου να συλλογιζόμαστε όλοι πώς θα αξιοποιήσουμε τα δώρα, τα ιδιαίτερα χαρίσματα που μας έχει δώσει ο Θεός κατά τον καλύτερο τρόπο, για τη δική μας πνευματική ωφέλεια αλλά και για το καλό των αδελφών μας. Μας προτρέπει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός που μιλά στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμά να εργαστούμε κατάλληλα για τη σωτηρία του κόσμου.


Η παραβολή όμως των Ταλάντων συνδυάζεται στη λειτουργική μας ζωή με ένα πολύ όμορφο Αποστολικό ανάγνωσμα από τις επιστολές του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, προς την Εκκλησία των Κορινθίων και μάλιστα από τη δεύτερη επιστολή που απευθύνει σ’ αυτή την τοπική Εκκλησία, της οποίας είχε την πνευματική ευθύνη. Αφού επισημάνει στους Κορινθίους, και μέσω αυτών σ’ όλους μας ότι ο Ιησούς Χριστός μας έχει κάνει το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να γίνει στον άνθρωπο, που δεν είναι άλλο από την καταλαγή με τον Θεό Πατέρα, τους προτρέπει να μην καθυστερήσουν και να ενεργοποιήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα αυτές όλες τις δωρεές που έχουν στα χέρια τους και να ζήσουν αυτή την άλλη και καινούρια ζωή που ο Ιησούς Χριστός προτείνει στους ανθρώπους.

Αφού τους θυμίσει τους λόγους του Προφήτη Ησαΐα «να! μπροστά σας είναι ο κατάλληλος καιρός, να! τώρα είναι η ημέρα της Σωτηρίας» τους παρουσιάζει πως είναι αυτή η καινούρια ζωή του Χριστιανού λέγοντας όπως έχει επισημάνει λίγο νωρίτερα ότι οι εν Χριστώ άνθρωποι δε ζουν για τους εαυτούς τους, αλλά για χάρη Αυτού που πέθανε και αναστήθηκε γι' αυτούς (β Κορ ε,15). Μάλιστα αυτή η καινούρια εν Χριστώ ζωή μπορούμε να πούμε ότι χαρακτηρίζει έναν άλλο καινούριο εντελώς κόσμο που δεν υποκύπτει στις φυσικές ανάγκες του ανθρώπου, όσο και αν τις καλύπτει, αλλά προχωρά με σταθερά βήματα προς την εν Αγίω Πνεύματι ολοκλήρωσή του εισάγοντας ένα νέο ήθος το οποίο δεν προσβάλλεται από τις κινήσεις του κόσμου αλλά δείχνει σταθερά το δρόμο της Βασιλείας των Ουρανών. Ο Απόστολος του Χριστού, ο μαθητής και συνεργός στο κήρυγμα του Ευαγγελίου αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι υπηρέτης του Θεού: με πολλή υπομονή με στερήσεις, με στενοχώριες, με ξυλοδαρμούς με φυλακές, με συνεχείς μετακινήσεις με κόπους, με αγρυπνίες, με πείνα με αγνότητα με φρόνηση, με μακροθυμία, με καλοσύνη και άγια διάθεση, με αγάπη ανυπόκριτη, με το λόγο της αληθείας, με τη δύναμη του Θεού, με τα όπλα της δικαιοσύνης καλείται να υπηρετήσει αυτό τον κόσμο και να τον οδηγήσει στη γνώση και την εμπειρία του αληθινού Θεού.

Παρατηρούμε, αγαπητοί μου αδελφοί, την εκκλησιαστική μας ιστορία και βλέπουμε ότι είναι γεμάτη από παραδείγματα ανθρώπων που με τη χάρη του Χριστού μας, έζησαν αυτό το νέο ήθος που προβάλει ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος δεν μας προτείνει μια εύκολη ζωή με βεβαιότητες και γεμάτη από συναισθηματικό κύρος ή μετρίσιμες επιτυχίες, αλλά μας λέει να αφεθούμε σε μια ζωή που θα την ορίζει τόσο η πίστη στα αγαθά του Θεού που ήδη μας έχει προσφέρει αλλά και η εμπιστοσύνη ότι Εκείνος δεν θα επιτρέψει να χαθεί ούτε μία τρίχα από το κεφάλι μας. Συνάμα όμως βλέπουμε ότι αυτό το νέο ήθος που προτείνεται καθιστά τον άνθρωπο πραγματικά ελεύθερο από τις δεσμεύσεις του κόσμου τούτου, χαρίζοντάς του ό,τι είναι απαραίτητο για να καταστεί φάρος φωτεινός που θα φωτίζει τις ζωές των συνανθρώπων του.

Αγαπητοί μου αδελφοί, ο τρίτος δούλος της σημερινής ευαγγελικής περικοπής αρνείται να εργαστεί και να φέρει καρπό πάνω στο ευλογημένο αυτό ένα τάλαντο που του έδωσε ο Κύριός του. Τα επιχειρήματα που ανασύρει για να δικαιολογήσει την πράξη του είναι εν μέρει σωστά, όμως τον δεσμεύουν και τον κρατούν εγκλωβισμένο στη γη όπου έχει κρύψει το θησαυρό του. Ο Απόστολος Παύλος μας ζητά τα δώρα του Θεού να τα κάνουμε ευκαιρία για ωραία ταξίδια πνευματικών αναβάσεων, αποδεσμευμένοι από τα «λογικά» δεσμά του κόσμου και εμπιστευόμενοι τη νέα λογική του Ιησού Χριστού, που μας καλεί μόνο να εργαστούμε πάνω σ’ αυτά που μας δίνει για να φανερωθεί μέσα από αυτόν τον τρόπο η νέα πολιτεία του ανθρώπου, η Βασιλεία των Ουρανών.- 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου