ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ ΜΑΤΘΑΙΟΥ – ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΣΒΙΤΟΥ

 Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

  Για να μιλήσουμε για τον προφήτη Ηλία είναι απόλυτη ανάγκη να ανοίξουμε την τηλεόραση της Αγίας Γραφής. Και σε ποιο κανάλι της Αγίας Γραφής προβάλλεται το πρόσωπο και το έργο του Προφήτη Ηλία; Έχουμε δύο βασικά κανάλια της Γραφής. Το ένα είναι η Παλαιά Διαθήκη και το άλλο η Καινή. Εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί κάπου-καπου ανοίγουμε για λίγο την Καινή Διαθήκη. Την Παλαιά την αγνοούμε τελείως. Την έχουμε κατάκλειστη. Ας ανοίξουμε λοιπόν το πρώτο κανάλι της θεϊκής τηλεοράσεως, την Παλαιά Διαθήκη. Εκεί στο βιβλίο Γ’ Βασιλειών βλέπουμε την μεγάλη συνάντηση κι ακούμε τον σπουδαίο διάλογο. Εκεί συζητούν δύο πρόσωπα. Ο μεγαλύτερος του ουρανού με τον μεγαλύτερο της γης. Ο Θεός ο μεγάλος του ουρανού είναι όχι απλώς η μοναδική υπερδύναμη, είναι η μοναδική παντοδυναμία.

Διάλογος ανάμεσα στον Παντοδύναμο του ουρανού, τον Κύριο, και στο μεγάλο της γης. Και την εποχή εκείνη ο μεγάλος της γης δεν ήταν ο βασιλιάς του κράτους ο Αχαάβ. Ήταν ο ασκητής-προφήτης. Ο Άγιος. Αυτός είναι ο μεγάλος, αφού αυτός έχει πρόσβαση στον παντοδύναμο Θεό. Ο Άγιος μπορεί ν’ αποσπάσει την υπόσχεση από τον Παντοδύναμο σύμμαχο του για την λύση όλων των προβλημάτων. Συνήθως οι τρανοί της γης διαθέτουν κάποιο τηλέφωνο, το γνωστό ως «κόκκινο τηλέφωνο» με το οποίο μπορούν μέσω δορυφόρου να συνδεθούν αυτομάτως με όλα τα σημεία της γης. Ο Προφήτης Ηλίας είχε πάντοτε μαζί του το κινητό και μυστικό τηλέφωνο με το οποίο άνοιγε γραμμή με τον ουρανό και συνομιλούσε απευθείας με τον Θεό. Όχι συμβολικά, αλλά πραγματικά. Συχνά διαβάζουμε την φράση «Και είπε Κυριος προς Ηλιού» (Γ’ Βας.17,2) και την φράση «Και ανεβόησεν Ηλιού προς Κύριον» (Γ’ Βας.17,20)

Δεν γνωρίζω εάν εμείς με τις συναντήσεις μας και τους διαλόγους αλλά και τις ποικίλες επιτροπές επιλύουμε τα τόσα καυτά προβλήματά μας. Ένα είναι γεγονός ότι ο Προφήτης Ηλίας έλυσε το οξύτερο για την εποχή του πρόβλημα. Ήταν το οικονομικό πρόβλημα και τότε, όπως και σήμερα, το σπουδαιότερο. Έπεσε τότε πείνα παντού «Λιμός μέγας εγένετο».

Πως δημιουργήθηκε το πρόβλημα; Από την ανομβρία. Φοβερή απειλή η ανομβρία. Σε μικρή σχετικώς δόση την ζούμε κι εμείς σήμερα. Χωρίς νερό δεν έχουμε μόνο δίψα, έχουμε και πείνα. Ας μην βρέξει τρία χρόνια ο ουρανός νερό και τότε θα δούμε πως θα τραφούμε. Θα ξεραθούν τα πάντα στην γη. Ούτε σπόρος για τα σπουργίτια δεν θα υπάρχει πολύ περισσότερο ψωμί για τους ανθρώπους. Τόσο χρόνο και κάτι ακόμα κράτησε στην εποχή του Προφήτη Ηλία η ανομβρία.

Το οξύτατο πρόβλημα της ανομβρίας τότε δημιουργήθηκε από την αμαρτία και την ασέβεια.

Φανταστείτε να τρέχει μια πηγή νερό και κάποιος να βουλώσει το στόμιο της πηγής. Πηγή ανεξάντλητος η ευλογία του Θεού. Αλλά πηγαίνει συνεχώς ο άνθρωπος και την κλείνει. Στομώνει την πηγή των αγαθών με την αμαρτία του αλλά και με την αμετανοησία του. Προκαλούμε τον Θεό με τις αμαρτίες μας και έτσι στην συνέχεια προκαλούμε και προξενούμε την δυστυχία μας.

Άλλος παράγοντας χειρότερος από τον προηγούμενο που προκάλεσε τότε την ανομβρία το οξύ οικονομικό πρόβλημα. Τι είναι ασέβεια; Η άρνηση του Θεού, η περιθωριοποίηση του Θεού, η πολεμική κατά του Θεού. Αυτό το κάνουν οι ασεβείς. Αρνούνται τον Θεό, την πηγή των όλων αγαθών. Στην θέση του βάζουν κάποιον ψεύτικο Θεό, κάποιο είδωλο. Αυτό ονομάζεται διαστροφή. Η ασέβεια δηλαδή είναι διαστροφή. Κάτι τέτοιο έκανε τότε ο λαός του Ισραήλ με επικεφαλής τον ασεβή βασιλιά Αχαάβ. Αντί για τον αληθινό Θεό, λάτρευσαν τον Βάαλ, ένα ψεύτικο Θεό. Δεν το ανέχθηκε αυτό ο Προφήτης του Θεού, ο Ηλίας, πήγε κατά πρόσωπο στον βασιλιά και τον έλεγξε για την διαστροφή και την ασέβειά του.

Το οικονομικό πρόβλημα λύθηκε τότε από τον οικονομολόγο που ονομαζόταν Ηλίας. Και επειδή αυτός είχε σχέση με τον πλουσιότερο χρηματοδότη της αγάπης , τον Θεό γι’ αυτό και το έλυσε. Η καλύτερη επένδυση στη γη είναι η πίστη στον Θεό. Ο Θεός είναι «Ναι» χωρίς «αλλά», χωρίς κρατούμενα, χωρίς αμφιβολίες. Αυτός ήταν για τον Προφήτη Ηλία. Η Διαφορά μας με το Ηλία; Εμείς χάνουμε συνήθως το κλειδί με το οποίο ανοίγει η αποθήκη του Θεού. Ο Ηλίας το είχε πάντοτε μαζί του. Και το κλειδί είναι η προσευχή της πίστεως. Μ’ αυτό το κλειδί μπορούμε όποτε θέλουμε να ξεκλειδώνουμε την αστείρευτη αποθήκη της αγάπης του Θεού, όπως έκανε ο Προφήτης Ηλίας. Αμήν !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου