ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ (ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ)
Απόστολος: Εβρ. δ΄ 14 - ε΄ 6
Ευαγγέλιον: Μάρκου η' 34 - θ΄ 1
22 Μαρτίου 2020

«Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτόν καί ἀράτω τόν σταυρόν αὐτοῦ, καί ἀκολουθείτω μοι»
Ερμηνεύοντας την αποστολή του στον κόσμο, αγαπητοί μου αδελφοί, και προλέγοντας τη σταυρική Του θυσία, λέγει ο Κύριος: Εκείνος που θέλει να γίνει οπαδός μου και να με ακολουθεί, να απαρνηθεί τον αμαρτωλό του εαυτό. Να Με ακολουθεί συμμορφούμενος με τις εντολές Μου, και να είναι πάντοτε έτοιμος, ακόμη και να σταυρωθεί για την πίστη του. 

Σύμβολο της σταυρικής θυσίας, ο σταυρός. Σύμβολο της θρησκείας μας, ο Σταυρός του Κυρίου. Έμβλημα και χαρακτηριστικό του Χριστιανισμού.
Πολεμήθηκε βάρβαρα με μίσος και με φανατισμό! Πολεμήθηκαν αγρίως, αυτοί που τον έφεραν ως έμβλημά τους. Πολεμούνται λυσσαλέα, και με εξαιρετική, πρωτοφανή βαρβαρότητα, ακόμη και σήμερα, από τους απίστους και ειδωλολάτρες. Κυριάρχησε όμως στον κόσμο! Είναι σημείον ειρήνης αλλά και «σημεῖον ἀντιλεγόμενον». Δυναμικό και αποτελεσματικό όπλο κατά του διαβόλου.
Αναφερόμαστε σ΄ αυτόν. Επικαλούμαστε τον σταυρό του Κυρίου, στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας, τότε που αγωνιζόμαστε εναντίον κάθε πειρασμού και κατά της αμαρτίας. Πρόκληση για τους πιστούς ακολούθους Του, που δε θα πρέπει να διστάσουν να οδηγηθούν στην ακραία βάσανο της σταυρικής θυσίας, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Γιατί, ασφαλώς δεν είναι απλή και εύκολη η ζωή, όταν αγωνιζόμαστε, για να καταφέρουμε να ακολουθήσουμε πιστά το θέλημα του Θεού.
Δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση ποικίλων και πολυπληθών πειρασμών. Είναι ένας καθημερινός αγώνας, ένας βαρύς σταυρός, ένας σκληρός πόλεμος, που μπορεί να πέσουμε αλλά με τη βοήθεια του Θεού θα σηκωθούμε και πάλι. Με τον επίπονο και συστηματικό τους αγώνα οι πιστοί, και με τη θεία πάντοτε βοήθεια, μπορούν να αντιμετωπίσουν την πολύμορφη αμαρτία. Αυτός, όμως, ο αγώνας φέρνει την ικανοποίηση του πιστού, που ακολουθεί με συνέπεια τις εντολές του Κυρίου, αλλά και την εσωτερική ειρήνη. Είναι ακόμη, ο σταυρός, αγαπητοί μου αδελφοί, και η ελπίδα μας. Είναι η ελπίδα, ή μάλλον είναι η βεβαιότητα, για τη σωτηρία μας. 
Γιατί Σωτήρας μας, είναι ο Χριστός. Όταν σκεπτόμαστε τον σταυρό, έρχεται στο νου μας η μορφή του Κυρίου μας, του Εσταυρωμένου, που έπαθε και παρέδωσε το πνεύμα στον Θεό-Πατέρα Του για να μας απαλλάξει από την αμαρτία, τα λάθη μας. Είναι η εικόνα της τεράστιας, απόλυτης αγάπης του Θεού για το πλάσμα Του, που παραστράτησε παρασυρμένο από την ευπερίστατη αμαρτία. Γι’ αυτό ο Κύριός μας πιστός στην υπόσχεση, που έδωσε στους πρωτόπλαστους, ενανθρώπησε, έζησε μαζί μας, και μας δίδαξε. Ένιωσε από κοντά τις δυσκολίες της καθημερινής μας ζωής και τις σοβαρές αδυναμίες μας. Σημειώνει στην προς Εβραίους επιστολή του, στη σημερινή περικοπή, ο Απόστολος Παύλος: «Οὐ γάρ ἒχομεν Ἀρχιερέα μή δυνάμενον συμπαθῆσαι ταῖς ἁμαρτίαις ἡμῶν, πεπειρασμένον δέ κατά πάντα καθ’ ὁμοιότητα χωρίς ἁμαρτίας». Να μην αμφιβάλλετε ότι έχομε Αρχιερέα, που δεν μπορεί να μας συμπαθήσει και να κατανοήσει τις φυσικές μας αδυναμίες, γιατί με τη ανθρώπινη ιδιότητά Του, που συμμετείχε στη θεία Του φύση, είχε υποστεί κάθε  είδους πειρασμό, χωρίς βέβαια να αμαρτήσει. Φορτωμένος όμως τις αμαρτίες του κόσμου, τις δικές μας, υπέστη την επώδυνη και ατιμωτική σταυρική θυσία, ως κοινός κακούργος, για να μας χαρίσει την ευκαιρία της απολυτρώσεως και της σωτηρίας.
Αυτόν τον Σταυρό, την σταύρωση του Κυρίου μας, οι θειότατοι πατέρες της Εκκλησίας μας, όρισαν να προσκυνούμε, τούτη την τρίτη εβδομάδα των νηστειών. 
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, σήμερα, αγαπητοί μου! Φανερό το μήνυμα. 
Προετοιμασία να πλησιάσουμε περισσότερο τον Χριστό, για να φτάσουμε με καθαρότερη την ψυχή μας στην Ανάσταση. Πνευματικότερη η ζωή μας στη διάρκεια αυτής της περιόδου, με περισσότερη προσευχή αλλά και νηστεία. Η βοήθεια της νηστείας, χωρίς να έχει τον χαρακτηρισμό μιας καλής πράξης, είναι ο περιορισμός και η εξαίρεση ορισμένων τροφών και όχι μόνο. Εξυπηρετεί την κάθαρση της ψυχής μας. Ενισχύει τη θέλησή μας, συνεπώς την γενικότερη εγκράτεια και την αποχή από αμαρτωλές σκέψεις, πράξεις, λόγια. Είναι για την ψυχή μας, που έχει ανυπολόγιστη αξία. «Τί γάρ ὠφελήσει ἂνθρωπον ἐάν κερδήσῃ τόν κόσμον ὃλον καί ζημιωθῇ τήν ψυχήν αὐτοῦ;» Ερωτά ο Κύριος για να μας υποδείξει πόση αξία έχει η ψυχή μας και, επομένως, πού πρέπει να στραφούν τα ενδιαφέροντά μας και οι αγώνες μας. Τι όφελος, λοιπόν, θα έχουμε αν κερδίσουμε όλο τον κόσμο και χάσουμε την ψυχή μας; Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής ο προσδιορισμός της ανυπολόγιστης αξίας της ψυχής μας. Αυτήν με κάθε τρόπο πρέπει να υπηρετήσουμε. Αυτής την καθαρότητα να επιμεληθούμε. Αυτήν, ως μόνιμο του Κυρίου κατοικητήριο, πρέπει να καταστήσουμε. Κι ας μη ξεχνούμε αυτό που ο θεόπνευστος μεγαλοφωνότατος προφήτης Ησαϊας, προβλέποντας τη σταυρική θυσία του απεσταλμένου του Θεού, για την σωτηρία μας, έγραφε: «οὗτος τάς ἁμαρτίας ἡμῶν φέρει καί περί ἡμῶν ὀδυνᾶται». Αυτός, ο ενανθρωπήσας, ο παθών και σταυρωθείς Ιησούς Χριστός, Αυτός έχει φορτωθεί όλες τις αμαρτίες μας και για μας, για τον καθένα μας, χωριστά, πονά και υποφέρει. Είναι Αυτός, ο αρχιερεύς που μπορεί «συμπαθῆσαι ταῖς ἀσθενείαις ἡμῶν». Να συμπονέσει, να κατανοήσει τις ανθρώπινες αδυναμίες μας, όπως σημειώσαμε πιο πάνω. Εάν έχουμε ένα Αρχιερέα σαν αυτόν, το λιγότερο που θα οφείλαμε, είναι να ακολουθούμε τις εντολές Του, αποφεύγοντας λάθη και την αμαρτία. Φτάνει όμως αυτό; Η καθημερινή ευχαριστία, με την ανά πάσαν στιγμή προσευχή, εκφραστική της πίστης και της αγάπης μας, είναι φυσική υποχρέωσή μας. Η θεραπεία, ωστόσο, των ασθενειών της ψυχής μας, συμπληρώνεται με την ειλικρινή εξομολόγηση, που θα την καθαρίσει από κάθε ρύπο, για να εγκατασταθεί ο Κύριος με την θεία κοινωνία. Σ’ αυτές ειδικά τις μέρες προ του Πάσχα, είναι ευκαιρία να λάβουμε την απόφαση κι όσοι ακόμη, από εμάς, το παραμέλησαν ή δεν το συνηθίζουν, καλό είναι να συμπληρώσουμε την κατάλληλη προετοιμασία μας, με την εξομολόγηση, τη θεία κοινωνία, τη νηστεία και την αδιάλειπτη προσευχή. Γιατί «τί δώσει ἂνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;» Λοιπόν, με ξεχνούμε, αγαπητοί μου αδελφοί, ότι δεν υπάρχει στον κόσμο, σπουδαιότερο πράγμα, μεγαλύτερη αξία από την ψυχή του ανθρώπου!
Δ.Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου