ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

“ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ”

ΚΥΡΙΑΚΗ  Δ΄ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ – ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΟΣ

(29 Μαρτίου)

Μια σπουδαία μορφή μας προσφέρει σήμερα αδελφοί μου η εκκλησία μας. Ο μεγάλος της ερήμου ασκητής, ο διδάσκαλος της εκκλησίας ο έμπειρος, ο διακριτικός των ψυχών ποιμένας, ο Όσιος Ιωάννης ο συγγραφέας της Κλίμακος. Ένα μόνο σύγγραμμα μας δίνει. Ένα κείμενο, μοναδικό γιατί μέσα σε κάθε λέξη συναντάς το απόσταγμα της σοφίας της ερήμου και της άσκησης της πνευματικής.


Σήμερα συναντώντας τον Όσιο μας θα πάρουμε μερικές γλαφυρές εικόνες που μας προσφέρει, εικόνες που μας βοηθούν να εντοπίσουμε, να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις της ψυχής και πτυχές της ζωής μας.

Α. Όπως ο άνεμος ο δυνατός ταράζει την θάλασσα, έτσι και ο θυμός ταράζει τον νου. Μεγάλος εχθρός ο θυμός. Κακός σύμβουλος. Έρχεται, σε σπρώχνει με την ορμή του έξω από την λογική, την αγάπη, τον ίδιο σου τον εαυτό και διαχειρίζεται ελέγχοντας διάνοια, λόγο, αισθήσεις, κινήσεις ,με τον χειρότερο τρόπο. Όταν επιστρέφεις στον εαυτό σου, τότε συναντάς ερείπια, ψυχές πληγωμένες, σχέσεις τραυματισμένες, ανθρώπους πικραμένους. Μέσα στην θάλασσα του νου, όταν την ταράζει ο θυμός ρίξε τον σταυρό του Χριστού, την ειρήνη, την υπομονή, την σιωπή, την προσευχή και μόνο όταν καταλαγιάσει η τρικυμία διαχειρίσου την κατάσταση.

Β. Όπως τονίζει ο Όσιος μας σε άλλη εικόνα που μας προσφέρει, τα σύννεφα κρύβουν τον ήλιο, έτσι και οι πονηρές σκέψεις σκοτίζουν το νου. Ο λογισμός μας, η σκέψη μας, έχεις ένα φοβερό δυναμισμό. Μπορεί να επηρεάσει τα πάντα. Αυτός είναι ο λόγος που οι Πατέρες στέκονται στη σκέψη μας. Από αυτό το λογισμό ξεκινούν όλα. Η διάνοιά μας είναι ένα πεδίο μάχης. Το αποτέλεσμα καθορίζει την πορεία μας, τις σχέσεις μας, την εσωτερική μας κατάσταση. Όταν η διάνοια είναι φωτεινή, όλα φως προσφέρουν. Όταν είναι σκοτεινή, όλα μέσα σε σκοτάδι βυθίζονται. Η ευχή το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με» είναι εκείνη που βάζει τον Χριστό στους διαδρόμους της διανοίας. Έτσι ο λογισμός και σκοτεινός να είναι φωτίζεται από την παρουσία του Φωτοδότη. Συγκροτημένος, ισορροπημένος και μακάριος είναι αυτός που φώτισε με την πνευματική του ζωή διάνοια και ψυχή. Η ατμόσφαιρα σημειώνει ο Άγιος ασκητής μας, που καθάρισε από τα σύννεφα, καταυγάζεται από τον ήλιο. Η ψυχή που καθάρισε από τις αμαρτίες, λαμπρύνεται από το θείο φως.

Γ. Σε αυτό τον αγώνα για τον φωτισμό της διανοίας και την κάθαρση της ψυχής ο άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια. Γράφει Όσιος Ιωάννης: « Όπως το πλοίο που έχει καλό καπετάνιο φτάνει με τη βοήθεια του Θεού σώο στο λιμάνι, έτσι και η ψυχή που έχει καλό πνευματικό οδηγό εύκολά ανεβαίνει στον ουρανό, έστω και αν είχε πολλές αμαρτίες». Έλεγε πριν μερικά χρόνια ένας ευλαβέστατος νησιώτης ιερέας σε εκείνον που πήγαινε να εξομολογηθεί «Τι έχεις να πεις στον Χριστό;» Με την απλή αυτή φράση, έδινε την πραγματική υπόσταση του μυστηρίου. Στον Χριστό μιλώ. Σε Εκείνον καταθέτω την συννεφιά της διανοίας και την καταχνιά της ψυχής. Ο πνευματικός με την εμπειρία του με βοηθά στην κατάθεση της αμαρτίας και στην ανάληψη της μετανοίας.

Αξίζει να σπουδάσουμε στον θεραπευτικό του Αγίου Ιωάννου λόγο. Η « Κλίμακα» είναι πνευματικό πανεπιστήμιο που γνωρίζεις τον άνθρωπο και συναντάς τον Θεό. Να τον παρακαλέσουμε να μας συνοδεύει, να μας παρηγορεί, να μας νουθετεί όχι μόνο την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή αλλά και σε όλη την πορεία της ζωής. Αμήν.

π.Σ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου