ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

 “ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ”

 ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

 (8 Μαρτίου 2020)

Διανύσαμε με την χάρη του Θεού, αγαπητοί αδερφοί, την πρώτη εβδομάδα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ημέρες πενθοχαρμόσυνες, άγιες, ημέρες Σταυρού και Ανάστασης. Σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας πανηγυρίζουμε την αναστήλωση των ιερών εικόνων. Εορτή όχι ξένη από το κλίμα το πνευματικό και την ατμόσφαιρα την κατανυκτική της περιόδου. Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η αναστήλωση, η ανάσταση της εικόνας του Θεού, που είναι ο άνθρωπος. Αξίζει όμως πραγματικά να δούμε την πνευματική προοπτική που προσφέρουν τα ιερά εικονίσματα για να κατανοήσουμε τον αγώνα των Αγίων Πατέρων για την παραμονή τους μέσα στη λατρεία του Θεού και την τιμή των αγίων μας.


Α. Το εικόνισμα τιμά το πρόσωπο, τιμά τον άνθρωπο, τον αγωνιστή του πνεύματος, τον σπουδαστή της αιωνιότητας, τον φωτισμένο από την χάρη του Παναγίου πνεύματος. Έτσι κηρύττει ποιο πραγματικά είναι το ύψος, η θέση, η κατεύθυνση, ο προορισμός του ανθρώπου. Εμφανίζει, προβάλει τον άνθρωπο ενωμένο με τον Θεό. έναν άνθρωπο έξω από την σκιά του θανάτου, ελεύθερο από το σκοτάδι της αμαρτίας.

Β. Η εικόνα καλύπτει την ανάγκη μας να βλέπουμε, να νοιώθουμε την παρουσία του Θεού και των αγίων. Ο Θεός είναι συνοδοιπόρος μας και οι άγιοι φίλοι. Η εκκλησία καλύπτει και αποκαλύπτει. Καλύπτει τα κενά μας, τα χάσματά μας και αποκαλύπτει την αλήθεια και τους τρόπους της βίωσής της.

Γ. Τα φωτισμένα ιερά πρόσωπα μας δείχνουν ότι ήταν και εκείνοι άνθρωποι όπως εμείς. Με αμαρτίες, ατέλειες, πόνους, προβλήματα. Είχαν όμως πίστη, ταπείνωση, μετάνοια, λατρεία στο Χριστό. Μας ομολογούν ότι η αγιότητα δεν είναι γεγονός ανέφικτο, ύψος απλησίαστο, αλλά δώρο της αγάπης του Θεού, που με την προσπάθεια και τον αγώνα μας μπορούμε να γευτούμε.

Δ. Στα εικονίσματα αποτυπώνεται γλαφυρά ότι «σήμερον κρεμάται εηδσσδσφξξφδξφδεπί ξύλου». Ο Κύριος είναι και σήμερα για εμάς στο σταυρό. Ο Δείπνος ο Μυστικός δεν έχει τελειώσει και έχει θέση για εμάς. Ο Χριστός δεν έχει κατέβει από το Όρος της μεταμορφώσεως και μας προσκαλεί για μία ανάβαση προς το φώς. Το γεγονός της Πεντηκοστής σπέρνει ακόμη τις πύρινες γλώσσες του Παναγίου Πνεύματος μέσα στην εκκλησία. Όλα έγιναν, γίνονται και θα γίνονται για κάθε άνθρωπο, σε όποιο τόπο και αν βρεθεί, σε όποια εποχή και αν ζήσει.

Ας γίνουμε οι αληθινοί προσκυνητές των ιερών εικονισμάτων. Οι γνήσιοι σπουδαστές των υψηλών νοημάτων τους. Έτσι μόνο δεν θα ζήσουμε απλά αλλά θα αγιογραφήσουμε με την ζωή μας. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου