“ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ”
ΚΥΡΙΑΚΗ Γ΄ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ
(22 Μαρτίου)
Τρίτη Κυριακή των νηστειών αγαπητοί μου αδελφοί και η εκκλησία μας αφού μας έδειξε με την αναστήλωση των ιερών εικόνων τον θρίαμβο της πίστεως, το φωτισμό του ανθρωπίνου προσώπου με την παρουσία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, σήμερα μας αποκαλύπτει την δόξα του Τιμίου Σταυρού.
Τι σημαίνει όμως σταυρός. Είναι ένα όργανο ατιμωτικού θανάτου. Ναι πράγματι είναι φονικό όργανο, αφού δια του Σταυρού ο Κύριος θανάτωσε τον θάνατο. Τον σταυρό προτείνει ο Χριστός και στον κάθε ένα από εμάς για να νεκρωθεί ο θάνατος στη ύπαρξή μας και να αναστηθεί ο άνθρωπος, η πραγματικά θαυμαστή εικόνα του Θεού. Πως όμως μπορούμε να ζήσουμε τον Σταυρό; Τι είναι ο Σταυρός στη ζωή μας;
Α. Σταυρός είναι ταπείνωση. Τι είναι ταπείνωση; Είναι η ζωή του Χριστού. Η καλύτερη διδαχή, ο τρόπος εκμάθησης της ταπεινώσεως, σημειώνει ο Μέγας Βασίλειος. Ο ταπεινός ζει τον Χριστό. Αντίθετα η υπερηφάνεια είναι άρνηση του Θεού όπως τονίζει ο Όσιος Ιωάννης της Κλίμακος. Ο ταπεινός είναι ειρηνικός αφού η αλαζονεία είναι πηγή θυμού. Ο ταπεινός είναι αυθεντικός αφού ο εγωισμός είναι θύρα υποκρισίας. Ο ταπεινός είναι άνθρωπος της ευχαριστίας αφού η έπαρση είναι ρίζα βλασφημίας.
Β. Σταυρός είναι αγάπη. Γνήσια, ταπεινή, θυσιαστική αγάπη, έμπρακτη. Αγάπη που ενώνει, συμφιλιώνει, θεραπεύει, δημιουργεί και οικοδομεί. Με την αγάπη προσεγγίζεις, κοινωνάς, ζεις με τον Θεό ο οποίος «αγάπη εστί».
Γ. Σταυρός είναι συγχώρηση. Ο ταπεινός της αγάπης άνθρωπος, δεν εγκλωβίζεται σε κακότητες, δεν μένει σε μικρότητες, δεν απαντά σε βαρβαρότητες. Γνωρίζει να συγχωρεί και να παραμένει ελεύθερος από όλα αυτά που πιέζουν τον λογισμό, βαραίνουν την ψυχή και ταλαιπωρούν τον άνθρωπο. Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης γράφει για τον μεγάλο ασκητή «Ο Χατζή – Γιώργης είχε πολλή αγάπη για όλους, άδολη. Ήταν πάντοτε ειρηνικός, ανεξίκακος και συγχωρούσε. Είχε μεγάλη καρδιά, γι’ αυτό όλα και όλους τους χωρούσε, όπως ήταν».
Σήμερα αδελφοί δεν καλούμαστε μόνο να προσκυνήσουμε τον τρισμακάριστο και πανσεβάσμιο Σταυρό του Σωτήρος αλλά να τον ζήσουμε. Να τον ζήσουμε επιδιώκοντας την ταπείνωση, καλλιεργώντας την αγάπη και ποθώντας την συγχώρηση. Έτσι ο Σταυρός γίνεται όπλο ειρήνης, λιμάνι σωτηρίας, ωραιότητα ψυχής, ποιότητα ζωής. Ο σταυρικός τρόπος ζωής είναι ο πρόδρομος της σωτηρίας της αθανασίας, της ουράνιας βασιλείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου