ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ
«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»
Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά
23 Ιανουαρίου 2022
Μία πολύ μικρή περικοπή από την πρώτη επιστολή του αποστόλου Παύλου προς τον μαθητή του και επίσκοπο Εφέσου, Τιμόθεο διαβάσαμε στην σημερινή μας σύναξη αγαπητοί μου αδελφοί, που όμως είναι μία πολύ σημαντική απόδειξή του πνευματικού ήθους και της εμβέλειας του μεγάλου αυτού αποστόλου και διδάσκαλου της Εκκλησίας μας. Ας διαβάσουμε αυτούς τους μόλις τρείς στίχους από το πρώτο κεφάλαιο και ας προσπαθήσουμε μετά να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα: «Παιδί μου, Τιμόθεε, σ’ αυτά τα λόγια που θα πω μπορεί να στηριχτεί κανείς και πρέπει όλοι να τα δεχτούν:
Ο Ιησούς Χριστός ήρθε στον κόσμο για να σώσει τους αμαρτωλούς· και πρώτος ανάμεσά τους είμαι εγώ. Ακριβώς όμως γι’ αυτό με ελέησε, για να δείξει ο Ιησούς Χριστός σ’ εμένα πρώτον όλη του τη μακροθυμία, ώστε να γίνω παράδειγμα για κείνους που πρόκειται να πιστέψουν σ’ αυτόν και να οδηγηθούν έτσι στην αιώνια ζωή. Παντοτινή, λοιπόν, τιμή και δόξα στον αιώνιο βασιλιά, τον άφθαρτο, τον αόρατο, τον μόνο σοφό Θεό. Αμήν.»Από τις πρώτες φράσεις της πρώτης προς Τιμόθεον επιστολής, καταλαβαίνει ο αναγνώστης ότι ο απόστολος Παύλος θέλει να προφυλάξει τον μαθητή του και εν συνεχεία όλους μας από τις διάφορες ψευδείς διδασκαλίες ή υπερβολές που μπορεί δυστυχώς να αναπτυχθούν ακόμη και εντός της Εκκλησίας. Μπροστά σ’ αυτόν τον κίνδυνο ο Παύλος προτάσσει την δοξολογία του Ιησού Χριστού. Μας καλεί να μείνουμε πιστοί στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, να μνημονεύουμε τις αρετές Του και να θαυμάζουμε του μυστήριο της Οικονομίας Του για μας. Δεν είναι τυχαίο ότι στα ασκητικά συγγράμματα της Εκκλησίας μας οι Πατέρες ζητούν από τους μοναχούς πρώτα από όλα, αλλά και από τον καθένα που θέλει να προσευχηθεί, πριν από την προσευχή να αφιερώσει λίγο χρόνο ώστε να αναλογιστεί την πνευματική του κατάσταση και να φέρει στο νου του τι έχει κάνει ο Ιησούς Χριστός για τον καθένα από εμάς.
Στην αρχή λοιπόν του Πνευματικού μας αγώνα ο καθένας από εμάς οφείλει πρώτα από όλα να αναλογιστεί ότι το πρόσωπο του Ιησού Χριστού είναι ο μεγάλος ευεργέτης του. Είναι εκείνος που μας παίρνει από τον βούρκο της αμαρτίας και των παθών μας και μας αποδίδει καθαρούς και αγνούς στην Εκκλησιαστική φωλιά ώστε να αναπτυχθούμε πνευματικά, να δυναμώσουν οι πνευματικές μας φτερούγες και να μπορέσουμε να πετάξουμε ψηλά προς τον Ουρανό της Χάριτος. Ο άνθρωπος καλείται να ξέρει κάθε στιγμή της ζωής του την ψυχική του κατάσταση. Να έχει επίγνωση των αμαρτιών και των παθών του, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον Παύλο. Να μην απογοητεύεται μεν αλλά και να γνωρίζει ότι μόνο ο Ιησούς Χριστός μπορεί να τον βγάλει από το τέλμα το οποίο ζει.
Η αυτογνωσία οδηγεί τον άνθρωπο στην αγκαλιά του Θεού, αφού αντιλαμβάνεται ότι μόνο Εκείνος μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές του. Μόλις δε προσγειωθούμε στην θεϊκή αγκαλιά χαιρόμαστε σα τα μικρά παιδιά που βρέθηκαν κοντά στη μητέρα τους. Βρίσκουμε ανάπαυση και ξεκούραση, ακόμη και οι καθημερινές δυσκολίες υπάρχουν μεν αλλά δεν ορίζουν τη ζωή του ανθρώπου ο οποίος παντού και πάντοτε ζει έχοντας ως σύντροφό του Εκείνον. Ψελλίζει και η δική μας καρδία αυτό που με στεντόρεια φωνή θέλησε να μας διδάξει ο άγιος της Εποχής μας, Πορφύριος «ο Χριστός είναι το Παν». Είναι το μέτρο και ο ρυθμός της καρδίας μας είναι η σκέψη μας και ο λογισμός μας, που τώρα πια δεν ξεφεύγει σε ατραπούς επικίνδυνους αλλά μένει προσκολλημένος σ’ Εκείνον. Έχουμε αρχή στη ζωή μας, ξέρουμε πού αναφερόμαστε, ποιος είναι ο άρχοντας που ορίζει τα πράγματα του βίου μας και αυτό μας ελευθερώνει.
Αδελφοί μου αυτή η εν Χριστώ μεταμόρφωση του ανθρώπου τον οδηγεί στη δοξολογία του Τριαδικού Θεού, μετατρέπει τα αισθήματα και λογισμούς σε άσμα ευχαριστιακό προς τον Ιησού. Δια της ζωής του τιμά τον δημιουργό του. Ο άνθρωπος ζει για να δοξάζεται Εκείνος. Η Εκκλησιαστική ζωή με τα μυστήρια, αγνή προσευχή από τα βάθη της καρδιάς και η καλοσύνη μαζί με την ενασχόλησή μας με τα προβλήματα του κόσμου είναι αποτέλεσμά αυτής της χάριτος του Ιησού Χριστού, την οποία ο άνθρωπος μοιράζεται με όλη την κοινότητά του, ακριβώς όπως κάνει και ο πνευματικά ώριμος Παύλος μ’ όλους μας. Ας ανταποκριθούμε στο κάλεσμα αυτό του αποστόλου των εθνών προσπαθώντας δια της αυτογνωσίας να βρούμε την αληθινή γνώση του Τριαδικού Θεού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου