ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή Α΄ Λουκά

25 Σεπτεμβρίου 2016

Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή του Λουκά αδελφοί μου, βλέπουμε τον Κύριο να βρίσκεται στη λίμνη της Γεννησαρέτ και συγκεκριμένα σ’ ένα πλοίο απ’ όπου δίδασκε τους όχλους. Και καθώς εδίδασκε εποίησε το θαύμα, όπως μας λέει ο ιερός Ευαγγελιστής. Είπε στο Σίμωνα που όλη τη νύχτα με τους άλλους μετέπειτα μαθητές πάλευαν να πιάσουν ψάρια χωρίς αποτέλεσμα, να ξαναφέρει το πλοίο στα ανοιχτά της λίμνης και να ψαρέψει. Ο Σίμων έκανε υπακοή στον λόγο Του Κυρίου και το θαύμα έγινε. Έπιασαν πλήθος ιχθύων, τόσο πολύ που τα δίχτυα είχαν αρχίσει να σχίζονται. Ο Σίμων μπροστά στη θέα του θαύματος έπεσε στα γόνατα ενώπιον του Κυρίου λέγοντας προς Αυτόν « Κύριε βγες από το πλοίο μου, διότι εγώ είμαι ένας άνθρωπος αμαρτωλός και δεν μου αξίζει να βρίσκομαι τόσο κοντά σου».


Στο σημερινό Ευαγγέλιο παρατηρούμε αδελφοί μου δύο τύπους ανθρώπων. Τον άνθρωπο που εμπιστεύεται απόλυτα τον Θεό και εκείνον που ξεκινάει την ζωή του στηριζόμενος στη δύναμή του, αλλά σκοντάφτει. Διότι ως γνωστόν η ζωή έχει εμπόδια πολλά. Και το αποτέλεσμα αυτής της καταστάσεως είναι η μελαγχολία και η απογοήτευση.

Ο άνθρωπος που έχει εμπιστοσύνη στο Θεό, αντιμετωπίζει και αυτός εμπόδια, αλλά σε αντίθεση με τον άνθρωπο που εμπιστεύεται μόνο τις δυνάμεις του δεν απογοητεύεται. Έχει την εξάρτησή του από τον Κύριο, έχει στήριγμα του τον ίδιο τον Χριστό, ο οποίος σε αντίθεση με τις ανθρώπινες δυνάμεις δεν προδίδει ποτέ. Ο πιστός άνθρωπος ζει την παρουσία Του Θεού. Αυτή η παρουσία είναι που του δίνει δύναμη, αυτή η παρουσία είναι που τη δίνει χαρά, του διώχνει κάθε πίκρα. Αυτό το βλέπουμε ξεκάθαρα στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα. Βλέπουμε τον Πέτρο που έριχνε τα δίκτυα στη λίμνη της Γεννησαρέτ χωρίς απολύτως κανένα αποτέλεσμα. Και με ένα αίσθημα λύπης, ένα αίσθημα απογοήτευσης είπε: « Όλη τη νύχτα κοπιάσαμε χωρίς να πιάσουμε τίποτα». Όμως τον βλέπουμε πως δεν απογοητεύτηκε από την δυσκολία αυτή, διότι είχε μαζί του τον Χριστό. Και ο Χριστός του είπε τι να κάνει. Να πάει στα βαθειά και να ρίξει τα δίκτυα για ψάρεμα. Υπήκουσε ο Πέτρος και έζησε τελικά το θαύμα. Το θαύμα της ευλογημένης παρουσίας του Χριστού.

Αυτό το θαύμα όμως αδελφοί μου επαναλαμβάνεται και σήμερα. Όλοι μας δοκιμαζόμαστε από θλίψεις, από δυσκολίες, από διάφορα προβλήματα οικογενειακά ή εργασιακά, από διάφορα προβλήματα που έχει δημιουργήσει αυτή η κρίση η οποία μαστίζει την πατρίδα μας και ταλανίζει το Έθνος μας. Οι άπιστοι άνθρωποι χάνονται μέσα σ’ αυτό το χάος των προβλημάτων της καθημερινότητας. Έρχονται σε απόγνωση, που είναι ο Θεός λένε, μας εγκατέλειψε. Οι πιστοί όμως άνθρωποι είναι δυνατοί, προσεύχονται στο Θεό και ζουν έντονα την παρουσία Του. Δεν απελπίζονται, εναποθέτουν όλα τους τα προβλήματα στον φιλεύσπλαχνο Θεό της αγάπης, της υπομονής και της καταλαγής.

Η αρρώστια δυστυχώς της σημερινής κοινωνίας είναι η απελπισία και το άγχος. Πολλοί λένε δεν υπάρχει φάρμακο. Κι όμως υπάρχει και δεν είναι άλλο από την παρουσία του Θεού στη ζωή κάθε ανθρώπου. Μίλα στον Χριστό μέσα απ’τη καρδιά σου και θα νοιώσεις ότι ο Χριστός σε κατανοεί, θα σου δώσει κουράγιο για ν’ αρχίσεις πάλι με σταθερά βήματα το έργο σου.

Αδελφοί μου ο Πέτρος, μας είπε το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, ξεκίνησε από μια αποτυχία, αλλά στράφηκε στον Χριστό, ήλθε κοντά του και έζησε το θαύμα. Ας τον μιμηθούμε λοιπόν κι εμείς με την σειρά μας, ας έλθουμε πιο κοντά στον Χριστό, ας μιλήσουμε κι εμείς μαζί του, ας του εναποθέσουμε τα προβλήματά μας, ας τον ευχαριστήσουμε για ό,τι μας προσφέρει καθημερινά έτσι ώστε να αξιωθούμε κι εμείς να ζήσουμε κοντά Του και τώρα σ’ αυτή τη ζωή αλλά και στην επόμενη. Αμήν.

                                                                             π. Δ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου