ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ

Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

11 Σεπτεμβρίου 2016

       Με την χάρη του Θεού αδελφοί μου, αξιωθήκαμε να φτάσουμε στην Κυριακή προς της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Ημέρα κατά την οποία στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε τον ευαγγελιστή Ιωάννη να μας λέγει « Ούτως ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον…», δηλαδή έτσι αγάπησε ο φιλεύσπλαχνος Θεός τον κόσμο. Και σε  κάθε άνθρωπο πολύ απλά γεννάται το ερώτημα πως δηλαδή αγάπησε ο Θεός τον κόσμο.


       Για να απαντήσουμε όμως σ’ αυτό το ερώτημα θα πρέπει να κοιτάξουμε λίγο προσεχτικά το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα. Τι έκανε ο Θεός για τον άνθρωπο; Το μεγαλύτερο δώρο που έδωσε ο Θεός στον ἀνθρωπο, είναι ό,τι, έστειλε τον Υιό Του τον μονογενή στον κόσμο. Ο Θεός αγάπησε τον κόσμο με τέτοιο μοναδικό - θεϊκό τρόπο, «ώστε τον υιόν αυτού τον μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, αλλ’ έχη ζωήν αιώνιον». Και αυτή την αγάπη του Θεού την είδαν οι Απόστολοι. Την έζησαν σ’ όλη της την ένταση. Είδαν τον Κύριο της δόξης να ανεβαίνει επάνω στο Σταυρό, να χύνει το αίμα του το άγιο για τις αμαρτίες του κόσμου. Αυτή η άμεση εμπειρία των φρικτών αυτών γεγονότων, είναι ό μόνος δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει στην δυναμική εστία της αγάπης του Θεού.

       Σταυρώθηκε για μας, για τα παιδιά του. Ποιος πατέρας θυσιάζει τον παιδί του για να σωθεί ένας άλλος, ένας συνάνθρωπος; Κανένας! Κι όμως ο Θεός το κάνει. Θυσιάζει πάνω στο ξύλο του Σταυρού τον αγαπημένο του Υιό, για να φανερώσει ο πλάστης στο πλάσμα του πόσο βαθειά και ειλικρινά τον αγαπά. Και ο Αβραάμ πήγε να θυσιάσει το ίδιο του το παιδί για να δείξει την αγάπη του στο Θεό, όμως την τελευταία στιγμή ο Θεός επενέβη και τον σταμάτησε, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο του Αβραάμ την αγάπη του προς Εκείνον. Δεν επέτρεψε την θυσία του υιού του Αβραάμ, αλλά τελικά την  θυσία του δικού Του Υιού. Τι μέγεθος αγάπης αδελφοί μου, τι συγκατάβαση, τι στοργή ενός Πατέρα προς τα παιδιά του.

       Ο Σταυρός αδελφοί μου, ο οποίος ήταν όπλο φονικό, τιμωρίας και θανάτου, με την σταύρωση του Κυρίου μας έγινε σύμβολο σωτηρίας, σύμβολο αγιασμού. Η Σταυρική θυσία του Κυρίου Ιησού Χριστού αποτελεί το κορυφαίο κεφάλαιο στη διαδικασία της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους. Διά του Σταυρού ο Κύριός μας, μας συμφιλίωσε με τον Θεό Πατέρα και μας απέδειξε με το πιο πειστικό τρόπο πως μας αγαπά με ιδιαίτερη αγάπη, άπειρη αγάπη, ακόμη και την ώρα του Πάθους. Μας ένωσε σ’ ένα σώμα και καθάρισε και αγίασε με την θυσία του αυτή ουρανό, αέρα και γη. Η αιτία της θυσίας αυτής αδελφοί μου, είναι αναμφίβολα η κυριαρχία του κακού στις ψυχές των ανθρώπων.  Ήταν η συνταρακτική εμπειρία, το μοναδικό και συνταρακτικό γεγονός που έζησαν οι μαθητές Του, το οποίο αποτυπώθηκε στις καρδιές τους, και σφράγισε μ’ ένα ανεξίτηλο τρόπο τη ζωή ολόκληρης της ανθρωπότητας.

       Αυτή την εμπειρία των Αποστόλων, ζούμε και εμείς αδελφοί μου αυτή την ώρα. Στην Ευχαριστιακή μας σύναξη, που πραγματοποιούμε στο Όνομα του Σταυρωμένου Χριστού, ζούμε το Πάθος Του και θα τραφούμε αμέσως μετά με το Πανάχραντο Σώμα και με το Τίμιο Αίμα του. Αυτή  την ώρα δεν συναντιόμαστε απλώς σε μια κοινή προσευχή, αλλά καλούμαστε να βιώσουμε όλοι μαζί το σταυρικό Πάθος. Αυτή την ώρα ανεβαίνουμε στον Γολγοθά. Βρισκόμαστε ανάμεσα στους Αποστόλους και στην Παναγία και παρακολουθούμε βήμα βήμα την προσφορά της υπέρτατης Θυσίας. Αυτή είναι σήμερα η δική μας εμπειρία του γεγονότος εκείνου.

       Ας τον πλησιάσουμε λοιπόν αδελφοί μου σωστά προετοιμασμένοι, ας τον γευτούμε, ας ψηλαφίσουμε το μυστήριο της υπερούσιας Αγάπης, ας γεμίσουμε όλοι ζεστασιά, διότι έτσι αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, έστειλε τον Υιό Του τον μονογενή για να έχουμε όλοι όσοι πιστεύουμε σ΄αυτόν, ζωήν αιώνιον. Αμήν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου