ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Α΄ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΑΥΛΟΥ (δ΄ 9 - 16)

Στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα, αδελφοί μου, ο Απόστολος Παύλος κάνει μια αναδρομή στη ζωή των μαθητών του Κυρίου, και φυσικά μάς παρουσιάζει και τη δική του ζωή και ειδικά τον αγώνα του για να διαδοθεί η χριστιανική πίστη.
Σε όλη αυτή τη διαδρομή που έκανε ο Απόστολος μάς φανερώνει την κλίση τού Θεού γι αυτήν την ιεραποστολή. Δηλαδή το ιεραποστολικό έργο βασίζεται στην ιδιαίτερη επιμέλεια του Θεού για να σώσει τον άνθρωπο, χρησιμοποιώντας ως όργανά Του τούς Αποστόλους. –«Μου φαίνεται πως ο Θεός άφησε εμάς τους Αποστόλους να εμφανιστούμε τελευταίοι… διότι έγιναμε θέαμα εις τον κόσμον.».

Η ζωή των Αποστόλων μέσα στον κόσμο είναι πολλές φορές ζωή περιφρόνησης και χλευασμού, γεμάτη από ειρωνικές αναφορές, κακόβουλα σχόλια και εχθρικές επιβουλές. Ο ιερός Χρυσόστομος παρουσιάζει τον Απόστολο Παύλο να λέγει: «Από ό,τι  βλέπω, και από ό,τι σεις λέγετε, οι πλέον περιφρονημένοι και καταδικασμένοι είμεθα εμείς, που πάντοτε βρισκόμεθα εκτεθειμένοι στις ταλαιπωρίες, ενώ σεις, φαντάζεστε ήδη βασιλεία και τιμές και βραβεία».
Μάλιστα δεν είναι μόνο περιφρονημένοι αλλά και επιθανάτιοι. Ο κόσμος δεν τους ανεχόταν, ήθελε να τους εξοντώσει, να τους θανατώσει, κάτι που βέβαια έγινε για πολλούς Αποστόλους. Έτσι ετοίμαζαν καθημερινά τον εαυτό του για τον επικείμενο θάνατο.
Όμως αυτός ο θάνατος ήταν συνάμα και ανάσταση, αφού θα τους οδηγούσε κοντά στο Χριστό. «Σε εμένα ο θάνατος είναι κέρδος» λέγει κάπου αλλού ο Παύλος.
Η χρστιανική ζωή, αδελφοί μου, όπως παρουσιάζεται σήμερα από τον Απόστολο των εθνών Παύλο, είναι γεμάτη κακοπάθειες και πόνο∙ αλλά είναι με σιγουριά ένα βίωμα αγάπης και πίστεως, το οποίο καρποφορεί επειδή στο τέλος του αγώνα και των κινδύνων βρίσκεται ο Χριστός. Για τον Χριστό γίνονται οι θυσίες και οι χλευασμοί.
Στόχος της πορείας του Χριστιανού μέσα στον κόσμο να ακολουθήσει τον Θεάνθρωπο Κύριό μας, ακόμα και στο δύσκολο μονοπάτι που οδηγεί στον Σταυρό! Μάλιστα στην καθημερινή μας ζωή «κάθε πράξη και κάθε λόγος του Σωτήρος είναι κανόνας ευσέβειας και αρετής» παρατηρεί ο μέγας Βασίλειος.
Ο κόσμος μπολιάζεται συνεχώς από την αποστολική ιεραποστολή της αγάπης, και γίνεται κόσμημα και δοξολογία και ουσιαστική χαρά. Μάς καλεί ο Παύλος: «Να με μιμηθείτε γιατί κι εγώ μιμήθηκα τον Χριστό», Αμήν.
π. Σ. Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου