ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ Α΄ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΑΥΛΟΥ (γ΄ 9 – 17)

Στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα ο Απόστολος Παύλος συνεχίζει την πνευματική του προσπάθεια να σταματήσει τις σχισματικές έριδες και διχόνοιες που δίχασαν την Εκκλησία της Κορίνθου. Έτσι για να γίνει πιο κατανοητός χρησιμοποιεί το παράδειγμα του οικοδόμου και της οικοδομής. Καθώς μια οικοδομή αρχίζει να οικοδομείται στερεωμένη σε γερό θεμέλιο. Έτσι και ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να αρχίσει την πνευματική του ανάπτυξη εδρασμένος στο θεμέλιο που προσφέρει η παρουσία του Ιησού Χριστού.

Η φανέρωση της παρουσίας του Χριστού στη ζωή μας γίνεται με την πνευματική οικοδομή, που είναι η Εκκλησία.
Εκκλησία βέβαια εννοούμε και το κτήριο όπου στεγάζεται ο ιερός ναός, όμως Εκκλησία κυρίως εννοούμε την πίστη μας στο πρόσωπο του Χριστού.
Ταυτόχρονα αυτό μάς κάνει να συμμετέχουμε, από αγάπη και μόνο, στα Άχραντα Μυστήρια και να γινόμαστε μέλη του Σώματος και Αίματος του Σωτήρος Χριστού.
Σε αυτή την πνευματική οικοδομή διαμορφώνουμε και αναπτύσσουμε τη ζωή μας και αντιπροσφέρουμε στην Εκκλησία τα έργα μας, τα τάλαντα μας, τα προϊόντα των κόπων μας, ώστε ο Κύριος να τα αγιάσει και ευλογήσει.
Όλα όμως φαίνεται πως έχουν νόημα και αξία όταν έχουν θεμέλιο τον Θεάνθρωπο Χριστό, όλα χρησιμοποιούνται και αγαθοποιούνται όταν εδράζονται στην παρουσία του Κυρίου μας.
Το βλέπουμε στις οικογένειες οι οποίες ξέχασαν την πνευματική τους προκοπή και ανέλιξη και έδωσαν προτεραιότητα στις υλικές τους μόνο ανάγκες, απιστίες και διαζύγια, σκληρότητα και συμφέροντα. Το βλέπουμε στα οικονομικά και πολιτικά συστήματα που κατέρρευσαν, ενώ υπόσχονται ζωή γεμάτη ευτυχία και άνεση.
Αντίθετα όταν συνειδητά και ανιδιοτελώς ερχόμαστε στην πνευματική οικοδομή της Εκκλησίας, οικοδομούμε τον εαυτό μας, ο οποίος είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, σε νοήματα και έργα ουσιαστικά. Τότε ο άνθρωπος μπορεί να ευχαριστεί και να νοιώθει ευεργετημένος, να προσφέρεται και να θυσιάζεται για τον άλλον, να προσέχει για την σωματική και πνευματική του αγνότητα.
Ας μην το ξεχνάμε είμαστε βαπτισμένοι και μυρωμένοι, και σκοπός της ζωής μας είναι να ενωθούμε με τον αιώνιο Κύριό μας, ο οποίος ήρθε στον κόσμο από αγάπη προς το πλάσμα του, τον άνθρωπο, Αμήν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου