ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

 ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

Κυριακή του Τυφλού

29 Μαΐου 2022

 Φθάσαμε αισίως, αγαπητοί μου Αδελφοί, και στην έκτη Κυριακή από το Πάσχα, που ονομάζεται Κυριακή του τυφλού,στην ευαγγελική περικοπή της οποίας παρουσιάζεται ο Χριστός μας ως εκείνος που είναι το Φως του κόσμου.Αυτός δηλαδή που μας χαρίζει όχι μόνο το αισθητό φως, με το οποίο βλέπουμε στον παρόντα κόσμο, αλλά και το πνευματικό Φως με το οποίο γνωρίζουμε τον Θεό και δημιουργό μας.Ο φωτοδότης Χριστός,ο ήλιος της δικαιοσύνης, χάρισε θαυματουργικά στον εκ γενετής τυφλό,όχι μόνο το αισθητό φως,αλλά και το πνευματικό Φως με το οποίο οδηγήθηκε στην θεογνωσία, στην γνώση του αληθινού Θεού.Τον φώτισε δηλαδή διπλά και δεν αρκέστηκε μόνο στο να του ανοίξει τα σωματικά μάτια, αλλά του άνοιξε και τα πνευματικά μάτια με τα οποία απέκτησε την πνευματική όραση και οδηγήθηκε στην επίγνωση του μόνου αληθινού Θεού.

Το θαύμα αυτό φανερώνει την καινούργια πραγματικότητα που έφερε στον κόσμο ο Χριστός και αποδεικνύει περίτρανα την μεσσιανική του ιδιότητα,ότι δηλαδή είναι ο αναμενόμενος Μεσσίας.Ο Χριστός ανοίγει τα μάτια όλων των ανθρώπων προκειμένου να δουν  την καινούργια ζωή που έφερε στον κόσμο με την παρουσία του.Δεν θέλει να παραμείνει κανένας στο σκοτάδι και δεν εξαιρεί κανέναν από τα μεγάλα του δώρα.Αναγνωρίζει όμως και το δικαίωμα που έχει ο καθένας μας να μην δεχτεί την προσφορά του.

Ο εκ γενετής τυφλός βλέπει πλέον με τα αισθητά του μάτια τα οποία προηγουμένως ήταν τελείως κλειστά.Ταυτόχρονα όμως άνοιξαν και τα άλλα του μάτια,τα ψυχικά και αναγνωρίζει τον αληθινό Θεό και τον ομολογεί μπροστά σε όλους με θάρρος ,παρρησία και απόλυτη βεβαιότητα. Και αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα ενός προσωρινού ενθουσιασμού,συνέχισε να το κάνει χωρίς να φοβηθεί και όταν βρέθηκε μπροστά στους κακίστους Φαρισαίους.

Αυτοί προσπάθησαν με δόλιους τρόπους και πονηρά τεχνάσματα να τον μπερδέψουν και να τον κάνουν να αρνηθεί το θαύμα.Ούτε μία στιγμή όμως δεν αμφιταλαντεύτηκε και δεν έφτασε στο σημείο να κλονιστεί από τις απειλές που δέχτηκε και να αρνηθεί τον ευεργέτη του.Ομολόγησε μπροστά στους εχθρούς της αλήθειας με θάρρος το μεγάλο θαύμα που βίωσε προσωπικά, υπομένοντας αγόγγυστα διωγμούς, περιφρονήσεις,ύβρεις, ακόμα και εκφοβισμούς.

Ο πρώην τυφλός, μόλις είδε το αληθινό Φως, άρχισε  να ταλαιπωρείται από πολλά  προβλήματα που του προκαλούσαν αυτοί που επέμεναν να ζουν στο σκοτάδι αρνούμενοι πεισματικά να δουν το Φως.Και αυτό γιατί τα έργα τους ήταν πονηρά και δεν άντεχαν καθόλου στο φως της ημέρας.

Το θλιβερό αυτό γεγονός, δημιουργεί σε όλους μας την υποχρέωση να πάρουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα την σωστή θέση απέναντι στο Φως.Αυτό είναι απαραίτητο να το κάνουμε γιατί προδικάζει το μέλλον μας και προκαθορίζει και τα επόμενα βήματά μας. Να δούμε κατάματα το αληθινό Φως γιατί αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα  να  αντικρύσουμε το ψέμμα και το σκοτάδι που ο καθένας μας με επιμέλεια κρύβει μέσα του, γιατί αυτό στέκεται εμπόδιο στο να αποδεχτούμε την πρόσκληση του Θεού ώστε να γίνουμε μέτοχοι της νέας ζωής που μας προσφέρει.

Κακά τα ψέμματα ! Κανένας από αυτούς που επέλεξαν να ζουν στο σκοτάδι δεν θέλει τον έλεγχο του φωτός γιατί αυτό φανερώνει όλα τα πονηρά και κρυφά του έργα.Αντίθετα,το σκοτάδι τους βολεύει γιατί κρύβει και σκεπάζει όλα τους τα πονηρά έργα και το προτιμούν όσοι επιλέγουν να παραμένουν στο σκοτάδι.Νομίζουν όμως ότι συμβαίνει αυτό,γιατί τους ανθρώπους εύκολα μπορούμε να τους ξεγελάσουμε,τον Θεό όμως είναι εντελώς αδύνατο.

Αυτό ατυχώς συμβαίνει στους ανθρώπους που συστηματικά και συνειδητά θέλουν να αρνούνται το Φως του Χριστού και προτιμούν με τον τρόπο αυτό να παραμένουν πνευματικά τυφλοί, έστω και αν διαθέτουν υγιέστατα σωματικά μάτια.Αυτοί είναι εντελώς φυσικό να μην αναγνωρίζουν την πνευματική τους τυφλότητα και να απορρίπτουν το Φως του Χριστού.Αυτό βέβαια είναι δικό τους θέμα,είναι μία απολύτως προσωπική τους επιλογή,την οποία μπορούμε να πούμε ότι σεβόμαστε. Την κατάσταση όμως αυτή δεν είναι δυνατόν να τους επιτρέψουμε να την επιβάλλουν και σε μας.

Δεν μπορεί κανείς, αν εμείς δεν το θελήσουμε,να μας κάνει να αρνηθούμε το μεγάλο δώρο του Θεού να τον γνωρίσουμε και να έλθουμε σε κοινωνία μαζί του.Γιατί έτσι  θα παύσουμε να είμαστε με το μέρος του Χριστού και θα αρνηθούμε την παρουσία του μέσα στην ιστορία. Στην επίγεια  ζωή του Χριστού είδαμε αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων  που ενώ ήταν σωματικά τυφλοί,εν τούτοις έβλεπαν πολύ καλά με τα μάτια της ψυχής τους και αναγνώριζαν τον Ιησού ως Μεσσία.Είδαμε όμως και ανθρώπους που ενώ είχαν ακέραια τα σωματικά τους μάτια,πνευματικά ήταν τυφλοί και δεν έβλεπαν με τίποτα την σαρκωμένη Αλήθεια !

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας προβάλλει τον Χριστό ως το αληθινό Φως του κόσμου που φέγγει μέσα στο πηχτό σκοτάδι της άγνοιας και της αμαρτίας και καλεί όλους τους ανθρώπους να τον ακολουθήσουν.Όποιος δεν βλέπει αυτό το Φως είναι τυφλός  και προτιμά συνειδητά να παραμένει στο σκοτάδι.

Να είμαστε όμως απόλυτα σίγουροι ότι κάποτε θα φανερωθούν τα πάντα και θα έλθουν στο φως εντελώς γυμνά,ακόμα και όσα νομίζουμε ότι κατορθώσαμε να κρύψουμε με επιμέλεια.Δεν θα μείνει τίποτα απολύτως κρυφό,ακόμα και το πιο ασήμαντο κατά τη γνώμη μας.Αν όμως θέλουμε να αποφύγουμε αυτή την ντροπή και την αιώνια παραμονή μας στο σκοτάδι, καλό θα είναι να βγούμε από το πνευματικό σκότος που βρισκόμαστε τώρα  και να πορευτούμε προς το αιώνιο και αληθινό Φως του Χριστού.

Τα σωματικά μάτια μπορεί κάποτε να μας εγκαταλείψουν για διάφορες αιτίες.Όμως τα πνευματικά μας μάτια παραμένουν πάντα ανοιχτά και έτοιμα να δουν όταν θελήσουμε να ενεργοποιήσουμε την όραση αυτή.

 π.Γ.Τ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου