ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

Απόστολος: Πράξ. β’ 1 – 11

Ευαγγέλιο: Ιω. ζ΄ 37 – 52, η΄ 12

20 Ιουνίου 2021

Η εορτή της Πεντηκοστής την οποία εορτάζομε σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, συγκαταλέγεται στις μεγάλες εορτές της χριστιανοσύνης. Είναι η γενέθλια μέρα της Εκκλησίας μας, με την έννοια της γέννησης, της εγκαθίδρυσής της στη γη, αλλά και της αναγέννησης, γιατί όσο σωτήριο γεγονός είναι ο ερχομός του Χριστού στον κόσμο τόσο είναι και ο ερχομός του Παρακλήτου, ώστε να επισφραγίσει το έργο του Ιησού Χριστού. 

Σήμερα εκπληρώνεται μια από τις μεγάλες υποσχέσεις τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης. Εκπληρώνεται η εξαγγελία που έγινε διά μέσου του προφήτου Ιωήλ «και εκχεώ από του πνεύματός μου επί πάσαν σάρκα», αλλά και η εξαγγελία του Χριστού για τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος «όταν θα έλθει το πνεύμα της αληθείας, θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια». Ο Χριστός πληροφορεί τους μαθητές, λίγο πριν την Ανάληψή Του, ότι πολύ σύντομα ο Πατέρας Του θα στείλει το Άγιο Πνεύμα, για να τους δώσει δύναμη και να τους ενισχύσει ώστε να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

Πενήντα μέρες, λοιπόν, από την Ανάσταση του Χριστού εκπληρώνονται οι εξαγγελίες Του. Καθώς οι μαθητές ήταν όλοι μαζεμένοι μέσα στη θλίψη και τον φόβο, είδαν με τα μάτια τους να κάθονται στα κεφάλια τους πύρινες γλώσσες και η ψυχή τους να πλημυρίζει με το Άγιο Πνεύμα. Παίρνοντας δύναμη βγήκαν και μίλησαν στο μαζεμένο πλήθος, το οποίο με κατάπληξη άκουε τα λόγια από τους μαθητές, ο καθένας στη δική του διάλεκτο. Τη μέρα εκείνη είχαν πιστέψει και βαπτιστεί τρεις χιλιάδες άτομα.

Για τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ο Απόστολος Παύλος είναι πολύ σαφής: «ο καρπός του Πνεύματος εστίν αγάπη, χαρά, ειρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, αγαθοσύνη, πίστις, πραότης, εγκράτεια». Όλες οι αρετές και τα αγαθά που αγιάζουν και ομορφαίνουν τη ζωή μας προέρχονται από το Άγιο Πνεύμα. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να αναπτύξει τα φυσικά, ψυχικά ή πνευματικά του προτερήματα χωρίς τη συνδρομή του Αγίου Πνεύματος.

Πλούσια, λοιπόν, τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. Τελειοποιεί τους ταπεινούς και καθιστά τους αγράμματους Θεολόγους. Οι αγράμματοι ψαράδες γίνονται πάνσοφοι. Αυτοί που λίγο πριν αρνήθηκαν τον Χριστό, που ως τώρα έμειναν έγκλειστοι «διά τον φόβον των Ιουδαίων», τώρα με την έκχυση στις ψυχές τους του Αγίου Πνεύματος έπαψαν να φοβούνται, γίνονται μιμητές του Χριστού και στη συνέχεια προσκαλούν τον κόσμο να μιμηθεί τη δική τους ζωή. Προτρέπει ο Απόστολος Παύλος «μιμηταί μου γίνεσθε καθώς καγώ Χριστού». Ακόμα και με την εμπειρία της Ανάστασης, οι Απόστολοι δεν είχαν συναίσθηση της αποστολής τους. Ρωτούσαν τον Χριστό κατά την ημέρα της Ανάληψής Του, αν σ’ εκείνη τη χρονιά θα εγκαθίδρυε το κοσμικό κράτος του Ισραήλ. Έρχεται σε λίγες μέρες στο Άγιο Πνεύμα και τότε καταλαβαίνουν την πνευματικότητα αλλά και την καθολικότητα της αποστολής τους.

Το Πνεύμα το Άγιο δεν εστάλη, όμως, ειδικά και αποκλειστικά μόνο για τους μαθητές του Χριστού, εστάλη για ολόκληρη την Εκκλησία. Η Εκκλησία και συγκροτείται επειδή υπάρχει και ενεργεί σ’ αυτήν το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα συνιστά ένα ιερό φραγμό που προφυλάσσει την Εκκλησία και τους πιστούς από την αίρεση. Γι’ αυτό και στις Οικουμενικές Συνόδους οι Άγιοι Πατέρες διατυπώνουν “Έδοξε τω Αγίω Πνεύματι και ημίν”.

Χωρίς το Άγιο Πνεύμα δεν μπορεί να είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. Είναι ο χώρος όπου οι άνθρωποι βρίσκουν σωτηρία με τα μυστήρια τα οποία τελειούνται διά του Αγίου Πνεύματος.

Έργο του Αγίου Πνεύματος μέσα στην Εκκλησία είναι να καθιστά τις επαγγελίες και υποσχέσεις του Θεού πραγματικότητα. Η δύναμη και ενέργεια του Αγίου Πνεύματος μετατρέπουν τον Χριστό σε ζωή και τα λόγια του σε εμπειρία και βίωμα. Με τη δύναμη και ενέργεια του Αγίου Πνεύματος ο Χριστός ξανασαρκώνεται για να ξαναχαρίσει το αίμα και την αναστημένη σάρκα Του στον κάθε πιστό που μετέχει στα μυστήρια της Εκκλησίας μας.

Τα μυστήρια είναι η γνωριμία, η ουσιαστική ζωή και σχέση του πιστού με τον Θεό και η διαρκής ύπαρξη και φανέρωση στη ζωή του της Αγίας Τριάδος.

Κατά την τέλεση των μυστηρίων ο άνθρωπος δεν απολαμβάνει απλώς μία προσευχή και μία συνομιλία με τον Θεό, αλλά μία αληθινή ένωση μαζί Του. 

Το Άγιο Πνεύμα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, δεν είχε αρχή ούτε θα έχει τέλος, αλλά θα υπάρχει πάντα μαζί με τον Θεό Πατέρα και τον Υιό. Μέσω του Αγίου Πνεύματος γνωρίζεται ο Θεός Πατέρας, δοξάζεται ο Θεός Υιός και γνωρίζεται από όλους η «μία δύναμις και προσκύνησις της Αγίας Τριάδος». Σύμφωνα με τον Άγιο Σιλουανό τον Αθωνίτη, δεν υπάρχει τίποτα και κανένας τρόπος να περιγραφεί ο Θεός, παρά μόνο να βιωθεί και να γνωσθεί εμπειρικά «εν Πνεύματι Αγίω».

Ο σκοπός της χριστιανικής ζωής είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος, κάτι το οποίο απαιτεί πνευματικό αγώνα. Σήμερα, λοιπόν, αυτή η μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής ας γίνει αφορμή αλλαγής ώστε το Άγιο Πνεύμα να «σκηνώσει εν ημίν», να μας καθαρίσει «από πάσης κηλίδος» και να σώσει «τας ψυχάς ημών». 

π. Γεώργιος Αναστασίου

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου