ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

 ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

«Η Παρθένος . . . τον προαιώνιον Λόγον.

 Εν σπηλαίω έρχεται αποτεκείν απορρήτως..»

Κατά καιρούς, αγαπητοί μου, ακούμε τα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μας προαναγγέλλουν την εμφάνιση ουρανίων σωμάτων και φαινομένων καθώς και την μετακίνηση αστέρων και πλανητών.

800 χρόνια προ Χριστού, ο πρώτος έκτακτος ραδιοφωνικός σταθμός του ουρανού, ο προφήτης Hσαΐας, προανήγγειλε την είδηση ότι ο Ήλιος της δικαιοσύνης, ο Ίδιος ο Θεός, θα έρθει στην γή: «Ιδού η Παρθένος εν γαστρί έξει και τέξεται υιόν και καλέσουσι το όνομα αυτού Εμμανουήλ, ο έστι μεθερμηνευόμενον μεθ’ ημών ο Θεός» (Ησ. 7, 14)

Αλλά και κάποιος άλλος ραδιοφωνικός σταθμός του ουρανού, ο προφήτης Βαρούχ, σε άλλο μήκος κύματος μετέδωσε την καταπληκτική είδηση πως έρχεται ο Θεός στην γη:

«επί της γης ο Θεός ώφθη και τοις ανθρώποις συνενεστράφη» (Βαρ. 3, 37)

Και όταν το γεγονός της γεννήσεως του Χριστού πραγματοποιήθηκε ιστορικά, ξαναλειτούργησε έκτακτα ο ραδιοφωνικός σταθμός του ουρανού για να μεταδώσει την κοσμοϊστορική είδηση, πως ο Θεός επισκέφτηκε την γη και έγινε άνθρωπος.

Άγγελος Κυρίου ήταν ο σπήκερ την νύχτα της Γεννήσεως, που μετέδωσε το μεγάλο μαντάτο στους βοσκούς της Βηθλεέμ:«Ιδού ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ ότι ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ» (Λουκ. 2,10-11).

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η γη γυρίζει γύρω από τον ήλιο. Μα στην περίπτωση του νοητού ήλιου, του Θεανθρώπου, και της γης, έχουμε το αντίθετο. Ο Ήλιος, δηλαδή,  ο Θεάνθρωπος, έκανε περιπολία αγάπης επάνω στην γη. Η γη δεν μπορούσε να πλησιάσει τον ουρανό! Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν την Θεότητα. Γι αυτό κατέβηκε ο Ήλιος, ο Θεός και περιόδευσε στην γη.

Αν ο ήλιος φύγει από την θέση του και έρθει πιο κοντά στην γη, η θερμοκρασία θα ανεβεί σε μεγάλα ύψη και θα αρχίσουν να λειώνουν όλα όσα βρίσκονται στον πλανήτη μας. Κι αν προχωρήσει ακόμα κι αγγίξει την γη, ο πλανήτης μας θα μεταβληθεί σε κάρβουνο.

Στην περίπτωση όμως του Χριστού, που σαν ήλιος κατέβηκε στην γη, δεν συνέβηκε το ίδιο. Όλη η φωτιά της Θεότητας πέρασε μέσα από την Παρθένο Μαρία και όχι μόνο δεν κάηκε, αλλά και καθαρίστηκε ακόμα περισσότερο και έμεινε άθικτη από την αμαρτία.

Και μια ακόμη παρατήρηση σχετικά με το παράδειγμα του ήλιου.

Οι ακτίνες του ήλιου χωρίς διάκριση αγγίζουν τα πάντα που βρίσκονται πάνω στην γη. Πέφτουν παντού, και πάνω σε πανέμορφα λουλούδια αλλά και πάνω στην κοπριά. Παρ’ όλα αυτά αν και ακουμπούν σε λάσπες και σε βούρκο, παραμένουν πεντακάθαρες.

Το ίδιο συμβαίνει και με την σάρκωση του Χριστού. Ο Χριστός ήρθε σε επαφή με όλους τους ανθρώπους, ακόμα και με τους πιο βρωμερούς και αμαρτωλούς.

Ρίχνει τις ακτίνες της αγάπης του σε όλους. Και όχι μόνο δεν μολύνθηκε αγγίζοντας τους αμαρτωλούς, αλλά αντίθετα, μετέδωσε σ’ αυτούς την καθαρότητα και την αγνότητα.

Θα χτυπήσουν και για φέτος, σε λίγες ημέρες, οι Χριστουγεννιάτικες καμπάνες. Αλλά ας θέσουμε το ερώτημα:«Οι άνθρωποι πώς αισθάνονται σαν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα;»

Οι έμποροι, βλέπουν τις μέρες αυτές των Χριστουγέννων σαν ευκαιρία για μεγαλύτερο τζίρο.

Οι μαθητές, οι περισσότεροι περιμένουν τα Χριστούγεννα με χαρά, γιατί θα έχουν διακοπές. Θα είναι μέρες ξεγνοιασιάς. Όσο για τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές στα σχολεία, έχουν πολύ ελάχιστο χρώμα θρησκευτικό και πνευματικό. Ίσως να λέγονται μερικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, αλλά δεν προσφέρουν τίποτε το ιδιαίτερο στις ψυχές των μαθητών.

Τα σπίτια, περιμένουν τα Χριστούγεννα σαν μια οικογενειακή γιορτή, να καθίσουν όλοι μαζί να φάνε τα πατροπαράδοτα φαγητά. Κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για καθαριότητα, για ετοιμασίες, για ψώνια, για δώρα. Τίποτα παραπάνω, καμία κουβέντα για τον Χριστό.

Δυστυχώς γατί υπάρχουν και σπίτια που περιμένουν το βράδυ των Χριστουγέννων, για να κάνουν «ρεβεγιόν», κάποιο πάρτι, κάποια κοσμική εκδήλωση. Καμία σκέψη για εκκλησιασμό και θεία Κοινωνία.

Οι περισσότεροι δηλαδή, άνθρωποι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Κι όμως τα Χριστούγεννα έχουν βαθύτατο νόημα.

Ο ερχομός του Χριστού στον κόσμο είναι η πράξη της μεγαλύτερης αγάπης του Θεού. Ένα τον είχε και τον έδωσε. Η αγάπη κατέβασε τον Θεό στην γη και τον έκανε άνθρωπο.

Έχουμε ακούσει όλοι για τις λεγόμενες αεροπειρατείες. Οι αεροπειρατές αιχμαλωτίζουν το πλήρωμα και τους επιβάτες ενός αεροσκάφους και τους απειλούν να τους σκοτώσουν.

Ώρες αγωνίας περνούν οι όμηροι της αεροπειρατείας και ξαφνικά έρχονται άντρες, ειδικά εκπαιδευμένοι που λέγονται κομάντος και κατορθώνουν με μια έξυπνη κίνηση και αφοπλίζουν τους αεροπειρατές και ελευθερώνουν τους ομήρους.

Κάπως έτσι ας παραστήσουμε και την επέμβαση του Θεού. Οι άνθρωποι ήμασταν αιχμάλωτοι του μεγάλου αεροπειρατή, του Διαβόλου. Ο Διάβολος όρμησε μέσα στον Παράδεισο, άρπαξε τον άνθρωπο και τον έκανε όμηρο της αμαρτίας και του θανάτου. Και έρχεται ημέρα κατά την οποία ο Θεός αποφάσισε να λευτερώσει το ανθρώπινο γένος από τον αεροπειρατή Διάβολο. Στέλνει τον μονάκριβο Υιό του. Ας επιτραπεί να πούμε πως ο Χριστός φόρεσε την ανθρώπινη φύση, έγινε «κομάντος» του Ουρανού, κατέβηκε, εξαπάτησε τον Διάβολο, λευτέρωσε το θύμα του, τον άνθρωπο, τον φορτώθηκε πάνω του και τον ξανάφερε στο σπίτι του Πατέρα, στον Ουρανό.

 Μπροστά μας απλώνεται το γεγονός των Χριστουγέννων. Οι πρώτοι που ήρθαν σε επαφή με το ιστορικό αυτό γεγονός, ήταν οι βοσκοί της Βηθλεέμ και οι μάγοι της Ανατολής. Οι περισσότεροι από εμάς μοιάζουν με τους μάγους που έψαχναν να βρουν τον Χριστό.

Και σήμερα οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν τον Χριστό.

•Αφού ζητάνε την ειρήνη, τον Χριστό ζητούν, που είναι η «επί γης ειρήνη».

•Αφού ενδιαφέρονται για την ελευθερία, τον Χριστό ζητούν, που είναι ο μεγάλος ελευθερωτής.

•Αφού αγωνίζονται για ψωμί, τον Χριστό ζητούν, που είναι ο «άρτος της ζωής».

•Αφού ψάχνουν για την αλήθεια, τον Χριστό ζητούν, που είναι η Αυτοαλήθεια.

•Αφού ποθούν την χαρά, τον Χριστό ζητούν, που ήρθε να φέρει την αληθινή και μόνιμη χαρά.

Ψάχνουν να βρουν τον Χριστό. Πού όμως θα τον βρούν;

•Σε ποιες εφημερίδες μπορούν να διαβάσουν για τον Χριστό; Οι στήλες των εφημερίδων είναι κλειστές για τον Χριστό.

•Σε ποιο ραδιοφωνικό σταθμό να ακούσουν γνήσιο λόγο του Χριστού; Οι εκπομπές είναι για τραγούδια και ειδήσεις του κόσμου. Δεν είναι για τον Χριστό.

•Σε ποια τηλεόραση να δουν τον Χριστό; Τα κανάλια της τηλεόρασης είναι για να περνάνε τα συνθήματα και τα πορτραίτα των τρανών της γης. Δεν είναι για τον μεγάλο του Ουρανού.

Όλες οι πόρτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι κλειστές για τον Χριστό, όπως ήταν κλειστές και οι πόρτες της Βηθλεέμ την νύχτα εκείνη την Χριστουγεννιάτικη.

Τότε πού βρίσκεται ο Χριστός; Οι σημερινοί άνθρωποι και κυρίως οι νέοι μας, πού θα βρουν τον Ιησού Χριστό;

Υπάρχει η φάτνη του Χριστού. Είναι η Εκκλησία. Μόνο στην Εκκλησία βρίσκεται ο αληθινός Χριστός. Μπορεί και άλλοι, έξω από την Εκκλησία, να μιλάνε για τον Χριστό, μα δεν είναι ο αληθινός. Τον Ιησού Χριστό μόνο η Εκκλησία τον προσφέρει, γιατί είναι το μυστικό σώμα του Χριστού.

Τώρα που μάθαμε πού βρίσκεται ο Χριστός. Δεν μας μένει τίποτε άλλο παρά να πάμε γρήγορα. Να τρέξουμε με πίστη και ταπείνωση. Να γονατίσουμε μπροστά στον Κύριο, με καθαρή καρδιά και να εξομολογηθούμε τα αμαρτήματά μας, ώστε με το μυστήριο της θείας Κοινωνίας να έρθει και να κατοικήσει μέσα μας.

Φέτος, λοιπόν, ας είναι τα καλύτερα Χριστούγεννα της ζωής μας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου