ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ

30 Δεκεμβρίου 2018

Η σημερινή Κυριακή αγαπητοί μου αδελφοί, η πρώτη μετά την εορτή των Χριστουγέννων, έχει πάντοτε ως Ευαγγελικό ανάγνωσμα την συγκλονιστική αυτή περικοπή από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο που ακούσαμε και η οποία μας εξιστορεί τα φοβερά γεγονότα που ακολούθησαν μετά την προσκύνηση των Μάγων οι οποίοι επισκέφθηκαν, με την καθοδήγηση του Αστέρος, το βρέφος Ιησού. Τα γεγονότα αυτά είναι η φυγή του Ιωσήφ, της Μαρίας και του Ιησού στην Αίγυπτο και η σφαγή των νηπίων από τον Βασιλιά Ηρώδη.


Πριν όμως προχωρήσουμε στο σχολιασμό των γεγονότων που προαναφέραμε καλό θα ήταν να διευκρινίσουμε μια σημαντική λεπτομέρεια. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν πως η προσκύνηση των Μάγων έγινε στην Φάτνη της Βηθλεέμ αμέσως μετά την γέννηση του Κυρίου. Αυτό επικράτησε στην αντίληψη των ανθρώπων, κυρίως επειδή στην εικόνα της Γεννήσεως εικονίζονται και οι μάγοι. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι στην Ορθόδοξη εικονογραφία πολλές φορές καταργείται ο χρόνος, αφού ο σκοπός της βυζαντινής εικόνας δεν είναι να αποτυπώσει ρεαλιστικά ένα γεγονός ή ένα πρόσωπο αλλά να διδάξει βασικές αλήθειες γύρω από αυτό. Ακριβέστερα λοιπόν η προσκύνηση των Μάγων έγινε σχεδόν δύο χρόνια μετά την γέννηση του Ιησού και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η εντολή του Ηρώδη, αφού εξακρίβωσε τον χρόνο της γεννήσεως του Χριστού από τους Μάγους, ήταν να σκοτώσουν όλα τα βρέφη στη Βηθλεέμ και στα περίχωρα από δύο ετών και κάτω που σημαίνει ότι και Κύριος ήταν ήδη σε αυτή την ηλικία.

Το συγκλονιστικό γεγονός όμως με το οποίο μας φέρνει αντιμέτωπους η σημερινή περικοπή αγαπητοί μου αδελφοί, είναι η μανία του Ηρώδη απέναντι στον Ιησού. Ο Χριστός μας, τόσο σύντομα μετά την έλευσή του στην γη, γίνεται ήδη αιτία διωγμού. Ακόμα και ως βρέφος δεν γίνεται αποδεκτός από την ανθρωπότητα η οποία στο πρόσωπο του Ηρώδη θέλει να τον εξοντώσει. Η διάθεση των ανθρώπων απέναντι στον Κύριο έγινε από την αρχή γνωστή. Ο Χριστός ήταν ήδη ανεπιθύμητος στην γη και γίνεται πρόσφυγας για να σώσει την ζωή Του. Δυστυχώς ο μισόκαλος και μισάνθρωπος διάβολος ξεκίνησε το έργο του χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο και έσπειρε την διαβολή του στον Ηρώδη πως ο Χριστός, ο νέος αυτός Βασιλέας, θα του κλέψει τον θρόνο και έτσι η μανία του Ηρώδη ξεχύθηκε παντού σπέρνοντας τον θρήνο και τον οδυρμό αφού προκειμένου να θανατώσει τον Ιησού κατέσφαξε δεκατέσσερις χιλιάδες νήπια που έγιναν και οι πρώτοι Μάρτυρες της πίστεως μας.

Δυστυχώς από τότε έως και σήμερα αυτή η διαβολή δεν έπαψε ποτέ. Ο Κύριος στην πορεία της ιστορίας ως ανεπιθύμητος καταδικάστηκε και οδηγήθηκε στον Σταυρό και ως ανεπιθύμητος εξακολουθεί να σταυρώνεται από πολλούς ανθρώπους μέχρι τις ημέρες μας. Ήλθε στον κόσμο να μας λυτρώσει από τα δεσμά της αμαρτίας, όμως οι άνθρωποι πολλές φορές προτιμούν να παραμένουν δέσμιοι σε αυτήν και να απορρίπτουν το δώρο της σωτηρίας που ο Χριστός προσέφερε στην ανθρωπότητα. Όλη η ιστορία του Χριστιανισμού είναι γεμάτη από διωγμούς εναντίον του προσώπου του Κυρίου. Εκατοντάδες χιλιάδες οι Μάρτυρες της πίστεως που κοσμούν το Μαρτυρολόγιο της Εκκλησίας μας. Και σήμερα, όπου δεν απαιτείται το αίμα των μαρτύρων, ο Χριστός διώκεται με κάθε τρόπο, κυρίως μέσα από τον επιδιωκόμενο αποχρωματισμό των Χριστιανικών κοινωνιών και την μεταβολή τους σε αθεϊστικά συστήματα που καμία σχέση δεν θα έχουν με τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Όμως η ιστορία μας διδάσκει παράλληλα πως ο Χριστός είναι πάντοτε ο τελικός νικητής. Οι διώκτες Του πεθαίνουν όπως πέθανε και ο Ηρώδης και τόσοι άλλοι αρνητές Του. Ο Κύριος όμως επιστρέφει πάντοτε θριαμβευτής για να δοξάσει μαζί του στην Βασιλεία Του όλους εκείνους που παραμένουν πιστοί στην σωτήρια παρουσία Του. Είθε αγαπητοί μου αδελφοί με την Χάρη του Θεού να ανήκουμε και εμείς σε αυτούς που θα παραμείνουμε πιστοί και θα απολαύσουμε τα ουράνια αγαθά που ο Χριστός μας προσέφερε με την Γέννησή Του. Αμήν.

π. Ν.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου