ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ ΛΟΥΚΑ

16 Δεκεμβρίου 2018

Η παραβολή η λεγομένη του μεγάλου δείπνου την οποία μας παρουσιάζει η σημερινή ευαγγελική περικοπή, δεν είναι τίποτε άλλο αγαπητοί μου αδελφοί από την πρόσκληση που μας απευθύνει ο Θεός προκειμένου να μετάσχουμε του Ιερού Δείπνου της Θείας Ευχαριστίας και να απολαύσουμε το ποτήριο της ζωής. Ο άνθρωπος προσκαλείται να καθίσει στο μεγάλο δείπνο και το τραπέζι που ετοιμάζει η αγάπη του Θεού και να κοινωνήσει μαζί Του. Ο Θεός Πατέρας καλεί τα τέκνα του στο γεγονός της σωτηρίας, όπως αυτό προσφέρεται μέσα από την κοινωνία του σώματος και αίματός του Κυρίου μας.


Θα μπορούσαμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι η σημερινή παραβολή είναι προφητική, αφού περιγράφει την στάση των ανθρώπων κάθε εποχής απέναντι στην πρόσκληση του Θεού. Οι δικαιολογίες περί αγοράς αγρού ή ζεύγους βοών ή περί γυναικός που ακούστηκαν από τους προσκεκλημένους του δείπνου για να δικαιολογήσουν την απουσία τους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνοψίζουν τις αιτίες που μέχρι σήμερα κρατούν τους ανθρώπους μακριά από το μεγάλο δείπνο της Ευχαριστίας. Αυτές οι αιτίες δεν είναι άλλες από την δίψα για πλούτο και αγαθά και από την αναζήτηση της πρόσκαιρης ηδονής. Τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί ο Χριστός στην παραβολή ως δικαιολογίες για την άρνηση της πρόσκλησης δεν είναι τυχαία. Οι άνθρωποι και τότε που εκφωνήθηκε η παραβολή αλλά και σήμερα ζουν κυριευμένοι από την μανία της απόκτησης αγαθών ή την αύξηση των όσων ήδη έχουν. Οι βιωτικές μέριμνες που απορρέουν από αυτήν την μανία αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για την αποδοχή της πρόσκλησης του Θεού. Παράλληλα η πρόσκαιρη ηδονή, οι άκρατες σαρκικές επιθυμίες και η αμαρτία που απορρέει από αυτές γεμίζουν την ψυχή με τεράστια ενοχή και την αποσπούν από την μετοχή της στο σωτήριο δείπνο της Θείας Ευχαριστίας. Το δυστύχημα στην όλη υπόθεση είναι ότι τα παραπάνω δεν αναφέρονται μόνον σε εκείνους που συστηματικά και εκ πεποιθήσεως αρνούνται να προσέλθουν στο δείπνο αλλά και σε εκείνους που προσέρχονται και δεν μετέχουν σε αυτό. Σε όλους εκείνους δηλαδή που εκκλησιάζονται χωρίς να κοινωνούν.

Η καμπάνα του Ναού αγαπητοί μου αδελφοί χτυπάει κάθε φορά που στρώνεται το μεγάλο δείπνο επάνω στην Αγία Τράπεζα για να καλέσει τους ανθρώπους στο μυστήριο της σωτηρίας. Βεβαίως υπάρχουν πολλοί οι οποίοι αδιαφορούν παντελώς. Υπάρχουν όμως και πολλοί που ανταποκρίνονται, φτάνουν μέχρι τον Ναό αλλά φεύγουν όπως ήρθαν, αμέτοχοι δηλαδή του δείπνου αφού δεν πήραν το προσφερόμενο σώμα και αίμα του Κυρίου μας. Οι δικαιολογίες και για αυτούς δεν κοινωνούν είναι οι ίδιες. «Δεν πρόλαβα με τις δουλειές να ετοιμαστώ» λένε κάποιοι. «Είμαι αμαρτωλός» λένε κάποιοι άλλοι.    Και τίθεται το ερώτημα: ποιος μας εμποδίζει να προετοιμαστούμε ή ποιος μας εμποδίζει να μετανοήσουμε;; μόνον η αμέλεια και η προσκόλησή μας στα αγαθά αυτού του κόσμου τα οποία μας κάνουν δούλους τους. Όμως μην έχουμε καμία ψευδαίσθηση ότι ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση του Θεού όταν προσερχόμαστε στο δείπνο αλλά φεύγουμε από αυτό με άδεια χέρια.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μας διδάσκει πως «Είναι ανάγκη να μάθουμε το θαύμα των Μυστηρίων, δηλαδή την Θεία Ευχαριστία, τι ακριβώς είναι και γιατί μας δόθηκε και τι ωφελούμαστε από αυτό: Ένα σώμα γινόμαστε και μέλη εκ της σαρκός του Κυρίου και εκ των οστέων Αυτού». Πλησιάζοντας στα Άγια Χριστούγεννα που ο νεογέννητος Χριστός θα στρώσει το μεγάλο δείπνο των γενεθλίων του ας θυμόμαστε αυτόν τον λόγο του Αγίου Πατρός ώστε να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο τρόπο, να αφήσουμε στην άκρη όλα εκείνα που μας εμποδίζουν στην κοινωνία μας με τον Κύριό μας και έτσι να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόσκληση και εκείνη την εόρτιο ημέρα αλλά και πάντοτε. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου