ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

23 Δεκεμβρίου 2018

Η ροή του χρόνου αγαπητοί μου αδελφοί μας έφερε τόσο κοντά στην μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων ώστε να βρισκόμαστε ήδη στην Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, όπως ονομάζεται η σημερινή, σύμφωνα με την συνήθεια της Εκκλησίας μας να πλαισιώνει τις μεγάλες Δεσποτικές εορτές με δύο Κυριακές αφιερωμένες σε αυτές μία πριν από την εορτή και μία μετά.

Η σημερινή Κυριακή που προηγείται της Γεννήσεως του Κυρίου μας αποσκοπεί αποκλειστικά στο να μας προετοιμάσει για την υποδοχή της μεγάλης ημέρας των Χριστουγέννων. Τόσο στο Αποστολικό όσο και στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας γίνεται αναφορά στα πρόσωπα εκείνα που προηγήθηκαν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Η αναφορά αυτή βέβαια δεν γίνεται σήμερα τυχαία αλλά συμβάλλει στην προετοιμασία μας για την εορτή.


Με το Αποστολικό ανάγνωσμα ο Απόστολος Παύλος μας παρουσίασε όλα εκείνα τα πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης που προηγήθηκαν του Κυρίου μας και έζησαν με πίστη στις επαγγελίες του Θεού. Όλοι τους αγωνίστηκαν για να προετοιμάσουν με τις προφητείες και την αγία ζωή τους τον δρόμο για την έλευση του Χριστού στον κόσμο. Ακούσαμε πόσα δεινά υπέστησαν ο Αβραάμ, ο Ισαάκ, ο Ιακώβ, ο Δαυίδ και τόσοι άλλοι προφήτες και δίκαιοι για να εξυπηρετήσουν το σχέδιο της Θείας Οικονομίας και αναλογιζόμαστε την χαρά τους τώρα που ζουν «εν τω ουρανώ» την πραγμάτωση της επαγγελίας του Θεού για την οποία αγωνίστηκαν.

Στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα παράλληλα ακούσαμε από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο μια αλυσίδα ονομάτων τα οποία ανήκουν στα πρόσωπα εκείνα που συνιστούν το γενεαλογικό δέντρο του Κυρίου. Αυτή η αναφορά αποσκοπεί στο να διαλύσει κάθε αμφιβολία περί της απολύτου προσλήψεως της ανθρωπίνης φύσεως από τον Χριστό και να γίνει απόλυτα κατανοητό πως ο Ιησούς ήλθε στον κόσμο βεβαίως ως τέλειος Θεός αλλά και ως τέλειος άνθρωπος. Παράλληλα στον επίλογο της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής έχουμε μια σύντομη εξιστόρηση από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο του γεγονότος της Γεννήσεως του Κυρίου με ιδιαίτερη έμφαση στην αποκάλυψη από τον Άγγελο Κυρίου στον Ιωσήφ περί της εξ Αγίου Πνεύματος συλλήψεως του Χριστού από την Παρθένο Μαρία.

Όλα λοιπόν σήμερα, ακόμα και αυτή η υμνολογία της Εκκλησίας μας, θέλουν να συμβάλλουν στην προετοιμασία μας για τα Χριστούγεννα η οποία αγαπητοί μου αδελφοί πρέπει να είναι κυρίως πνευματική. Παρατηρώντας τις αντιδράσεις των ανθρώπων εν όψει των Χριστουγέννων διαπιστώνουμε ότι όσο περνούν τα χρόνια η μεγάλη αυτή εορτή τείνει να γίνει μια καθαρά συναισθηματική εορτή χωρίς όμως αναφορά στο ουσιαστικό περιεχόμενό της που είναι η έλευση του Σωτήρος Χριστού στον κόσμο. Όλοι αυτές τις ημέρες οι άνθρωποι ανά τον κόσμο στολίζουν, φωτίζουν, χρωματίζουν, μιλούν για αγάπη, φιλανθρωπία, αλληλεγγύη αλλά ελάχιστοι μιλούν για τον Χριστό. Ακόμα και την κυριώνυμο ημέρα της εορτής πολλοί θα εορτάσουν συμμετέχοντες σε πλήθος ρεβεγιόν που θα γίνουν την ημέρα εκείνη αλλά λίγοι θα εορτάσουν πραγματικά συμμετέχοντες στην Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία κοινωνώντας το Σώμα και το Αίμα του νεογέννητου Χριστού. Η αίσθηση ότι εορτάζουμε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό φαίνεται δυστυχώς να επικρατεί. Για τους πραγματικούς αδελφούς του Κυρίου όμως πάντα υπάρχει ο χρόνος για σωστή προετοιμασία. Τα φετινά Χριστούγεννα μαζί με τα σπίτια μας ας στολίζουμε και τις ψυχές μας. Ας τις καθαρίσουμε με την μετάνοια και την εξομολόγηση και ας τις προετοιμάσουμε να γεννηθεί μέσα τους ο Χριστός. Κάθε Χριστούγεννα, όπως και τα φετινά, είναι η μεγάλη μας ευκαιρία με την δική του Γέννηση να πετύχουμε την δική μας αναγέννηση. Ας ευχηθούμε να μπορέσει κάποτε αυτός ο κόσμος να επιστρέψει στην Φάτνη του Κυρίου μας για να εορτάζει πραγματικά Χριστούγεννα και εμείς να αξιωθούμε να φτάσουμε στην μεγάλη ημέρα για να δοξολογήσουμε τον Θεό μαζί με τους Αγγέλους και να προσκυνήσουμε με πίστη το Θείο Βρέφος μαζί με τους Ποιμένες και τους Μάγους. Αμήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου