ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ:24-07-2016:«ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙ»
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ                                             

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙ»

Μια από τις λίγες φορές που οι δαίμονες είπαν την αλήθεια ήταν στην έρημο των Γεργεσηνών. Εκεί τυραννούσαν δυό δυστυχείς ανθρώπους. Πραγματικά ράκη, είχαν απομονωθεί από την κοινωνία και ήταν ο φόβος της περιοχής.


Μόλις ο Κύριος παρουσιάσθηκε, τα δαιμόνια αναγνώρισαν τον Λυτρωτή του κόσμου και ομολόγησαν ότι τους χωρίζει αγεφύρωτο χάσμα με τον Χριστό, που είναι η αλήθεια, το φως και η αγάπη. «Ποιά σχέση υπάρχει ανάμεσα σε σένα και σε μας, μας χωρίζει χάσμα αγεφύρωτο, τρέμουμε την παρουσία σου».

Η αντίθεση ανάμεσα στον Πονηρό και στον Κύριο είναι συνέπεια της βαθειάς και ουσιαστικής αλλαγής, την οποία υπέστη ο διάβολος μετά την ανταρσία του εναντίον του Θεού και την πτώση του. Αγγελική ύπαρξη ήταν πριν.

Μπορούσε να  ακούει τον Θεό, να τον νοιώθει, να τον υπηρετεί και έπειτα βυθίστηκε στην πονηρία. Έγινε η πηγή και ο εκπρόσωπος του κακού. Αυτόματα δημιουργήθηκε το χάσμα.

«Εγώ ειμί η αλήθεια» βεβαιώνει με το θεϊκό Του κύρος ο Χριστός.  Μιλάει τη γλώσσα της απόλυτης αλήθειας και απαιτεί σαν ανταπόκριση την ολοπρόθυμη προφορά της.  Στο άλλο άκρο ο διάβολος.  Έμπνευσή του είναι το ψέμα. «Είναι ψεύτης και ο πατέρας του ψεύδους».  Αυτός γεμίζει τις κοινωνίες μας με το ψέμα και την απάτη  και το καμουφλάρει και το παρουσιάζει στα μάτια των ανθρώπων σαν την πιο καθαρή και αναμφισβήτητη πραγματικότητα.

«Ο Θεός φως εστί».  Ο Θεός ορίζεται με αυτό το όνομα που δηλώνει καθαρότητα, αστραφτερή αγνότητα και γλυκειά θαλπωρή.  Αντίθετα, το βασίλειο του διαβόλου απλώνεται στο σκοτάδι.  Το φως το μισεί.  Αγωνίζεται να απλώσει στις κοινωνίες μας το σκοτάδι της συγχύσεως. «Ο Θεός αγάπη εστί».  Η τέλεια αγάπη.  Ο διάβολος, αντίθετα, είναι η προσωποποίηση του μίσους, εστία και πηγή του.  Μισεί και μόνο μισεί.  Τον είδαμε στην αφήγηση του Ιερού Ευαγγελίου να βασανίζει τα θύματά του.

Στη σύγχρονη τεχνική του εγκλήματος που είναι μια από τις πιο τυπικές σατανικές επινοήσεις, βασική μέθοδος και επιδίωξη είναι να κρύβεσαι, να αποφεύγεις να αφήσεις ίχνη. Αυτή τη μέθοδο εφαρμόζει ο διάβολος.  Προσπαθεί να πείσει όσο γίνεται περισσότερο ότι δεν υπάρχει.

Με το λυτρωτικό έργο του Χριστού η ηγεμονία του Σατανά στην ανθρώπινη κοινωνία καταργήθηκε και το κράτος του συνετρίβη. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο για να λύσει τα έργα του διαβόλου.


ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου