ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

 Τα Εισόδια της Θεοτόκου.

†Του Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη - Το κήρυγμα της Κυριακής

Με τα Εισόδια της Θεοτόκου ο κόσμος επιστρέφει στον Θεό

Ένατη Κυριακή του Λουκά σήμερα, αγαπητοί, και μνήμη των Εισοδίων της Θεοτόκου. Γιορτάζει η Παναγιά μας, «ο καθαρώτατος ναός του Σωτήρος», και η Εκκλησία και ο Αναστάς Χριστός την τιμούν ιδιαίτερα. Γι’ αυτό και διαβάζομε στη Θεία Λειτουργία όχι το Ευαγγέλιο της Κυριακής, που είναι η παραβολή του άφρονος πλούσιου, αλλά το Ευαγγέλιο της εορτής των Εισοδίων, και το οποίο αναφέρεται στην επίσκεψη του Χριστού στην Βηθανία, στο σπίτι της Μάρθας και της Μαρίας και του Λαζάρου.

Αισθανόταν την ανάγκη ο Χριστός μας, και ως τέλειος άνθρωπος που ήτο, να πηγαίνει στους δικούς Του, στους φίλους Του και να ξεκουράζεται, και να διδάσκει, και να ωφελεί, και να χαίρονται κι αυτοί. 

Το 'καμε, λοιπόν, αυτό και εδίδασκε. 

Η Μαρία η αδερφή της Μάρθας, κάθισε στα πόδια Του και άκουγε. Η Μάρθα υπηρετούσε. Κάποια στιγμή στενοχωρήθηκε, που η αδερφή της την άφηκε μόνη, και παρακάλεσε τον Χριστό να της πει να την βοηθήσει. Και ο Χριστός τότε της λέει: «φτάνουν αυτά, ρε παιδί, που φτιάχνεις. Έλα κι σύ να ακούσεις. Φτάνει ένα φαγητό, δεν χρειάζονται περισσότερα. Έλα να ακούσεις το Λόγο του Θεού, να ωφεληθείς κι εσύ». Χρειάζονται και τα καλά έργα, αλλά και λατρεία στον Χριστό, περισσότερο η δεύτερη, τα άλλα είναι βοηθητικά. Στο μέλλοντα αιώνα θα βλέπομε αιώνια τον Χριστό μας και θα μας βλέπει και Εκείνος. Αυτό είναι ο Παράδεισος!

Και στη συνέχεια το Ευαγγέλιο μας μεταφέρει αλλού. Μιλούσε ο Χριστός σ' έναν τόπο τόσο υπέροχα, που μια γυναίκα του λαού ενθουσιάστηκε, και του είπε: «Ευτυχισμένη η μητέρα που Σε γέννησε». Κι Αυτός είπε: «Ναι, είναι ευτυχισμένη η μητέρα που με γέννησε, αλλά και όποιος ακούει το λόγο του Θεού και τον φυλάσσει, είναι και κείνος ευτυχισμένος».

Γιορτάζοντας τα Εισόδια της Θεοτόκου στο ναό τον Νομικό, έχομε ιδιαίτερη χαρά, γιατί με την Είσοδο της Παναγίας στο ναό του Σολομώντα, που προτύπωνε την Εκκλησία και την Παναγία, ο κόσμος επιστρέφει στον Θεό. Ο Φιλάνθρωπος Κύριος, θέλοντας να μας σώσει, ζήτησε και κάτι από μας, ένα δώρο. Κι η ανθρωπότητα Του πρόσφερε το δώρο, που 'ναι η Παναγία μας, απ' την Οποία δια Πνεύματος Αγίου προήλθε το άνθος, ο Χριστός, ο ουράνιος άρτος. Και με τη θυσία Του, και με όλα που έκαμε, μας ανέπλασε, μας ξανάφτιαξε, μας ελύτρωσε και μας προσφέρει όλα τα καλά.

Είμαστε παιδιά, όλοι οι Χριστιανοί, του Χριστού και της Παναγίας. Και οι άλλοι, που δεν είναι Χριστιανοί, είναι παιδιά τους αναμενόμενα. Περιμένουν ο Χριστός και η Παναγία και αυτούς και όλο τον κόσμο. Και θα ησυχάσουν μόνο, - και ο Χριστός μας, η κεφαλή της Εκκλησίας, και η Παναγία, η οικοδέσποινα της Εκκλησίας, - θα ησυχάσουν μόνο, όταν μπει στην Εκκλησία και σωθεί και ο τελευταίος πειναλέος ανθρωπίσκος.

Αδελφοί αγαπημένοι, η Παναγία κι ο Χριστός περιμένουν όλους μας, να πάμε κοντά τους, να μας κάνουν ευτυχείς, και να μας βάλουν στον Παράδεισο. Εμείς τους ευχαριστούμε. Αυτοί ας μας φροντίζουν, κι όταν μας καλούν με τον τρόπο τους, ας ακολουθούμε. Δεν έχομε να χάσομε, θα κερδίσομε. Και μάλιστα θα κερδίσομε τα πάντα.

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες! Καλή Σαρακοστή και Καλά Χριστούγεννα!

† Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη (2009). ΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΤΟΜΟΣ Γ΄, Ακίνητες εορτές και μνήμες αγίων που συμπίπτουν ημέρα Κυριακή, Λευκωσία: Περιοδικό «Ακτή», σελ.40-43.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου