ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

Ο Θεός μάς προκαλεί με την αγάπη Του και περιμένει πάντοτε τη δική μας ανταπόκριση

† Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη

Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού σήμερα, αγαπητοί, και η Εκκλησία μας διαβάζει ένα κομμάτι από το Ευαγγέλιο του Ιωάννου, που αναφέρεται στη συνομιλία που είχε ο Χριστός με τον μυστικό μαθητή Του, τον Νικόδημο, ο οποίος ήτο άρχων των Ιουδαίων και ανήκε στην αίρεση των Φαρισαίων. Παρά ταύτα ήτο αγαθός Ισραηλίτης και έψαχνε και αναζητούσε την αλήθεια. Γι’ αυτό και όταν έμαθε για τον Ιησού, ήλθε και Τον ευρήκε – νύκτα ήταν η πρώτη φορά – και συνομίλησαν για τη Θεία Βασιλεία.

Και το κομμάτι αυτό μάς ομιλεί για το γεγονός ότι – είπε δηλαδή ο Ιησούς Χριστός στον Νικόδημο ότι: «Κανείς δεν ανέβηκε στον ουρανό, παρά ο Υιός του ανθρώπου, ο οποίος κατέβηκε απ’ τον ουρανό, και είναι, ως Θεός, πάντοτε στον ουρανό και παντού». Και Κείνος ήλθε, ο Ιησούς, ο ενανθρωπήσας Θεός, από την άλλη πλάση, και μάς ομίλησε για την ύπαρξη του Θεού, για την αιώνια ζωή και για την αθανασία της ψυχής μας, πράγματα που σήμερα πολλοί τα αμφισβητούν, είτε εκουσίως είτε ακουσίως. Και καθώς άκουγε ο Νικόδημος τον Ιησού και εθαύμαζε, συνέχισε η φιλάνθρωπη γλώσσα του Κυρίου μας: «Και μ’ έστειλε στον κόσμο ο Πατέρας μου, γιατί τόσο πολύ τον αγάπησε, και μ’ έστειλε να θυσιασθώ. Και εκείνος που θα πιστέψει στη θυσία μου και στο έργο μου και στην ανάστασή μου, να μη χαθεί, να έχει ζωή αιώνιο. Κι όπως ύψωσε ο Μωυσής το φίδι στην έρημο, και το έβλεπαν εκείνοι που εδαγκώνοντο από το φίδι και εθεραπεύοντο, έτσι πρέπει και εγώ να υψωθώ, για να σωθεί ο κόσμος». Κι αυτό ιδιαίτερα μάς συγκινεί. Η Σταύρωση του Ιησού Χριστού και ο Τίμιος Σταυρός Του μάς δείχνουν την ανείπωτη αγάπη του Θεού και του Θεανθρώπου Χριστού στον κόσμο, στην οικουμένη. Κι όταν μάς προσφέρουν αγάπη, που τόσο ανάγκη την έχουμε, οφείλουμε, κάνοντας δώρο στον εαυτό μας, να τη δεχόμεθα και να την αξιοποιούμε.

Κι ακόμη ο Χριστός τελειώνοντας το κομμάτι αυτό, που έχει το Ευαγγέλιο και διαβάζεται σήμερα, είπε ότι «ο Θεός δεν έστειλε τον γιό Του στον κόσμο, για να κρίνει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος δι’ Αυτού». Μεγαλύτερη φιλανθρωπία, μεγαλύτερη αγάπη, μεγαλύτερη ελευθερία, μεγαλύτερη αρχοντιά και μεγαλύτερη προσφορά από αυτήν δεν θα υπάρξει.

Τόσο έμορφα μάς φέρεται ο Θεάνθρωπος και η αγία Του Εκκλησία, όσο κανείς άλλος. Γι’ αυτό όσο διαρκεί η παρούσα ζωή, κι όσο μάς καλεί ο Ιησούς, που πάντοτε μάς καλεί, ας μην παραβλέψομε κι ας μην παρακούσουμε την αγία Του φωνή και περισσότερο την μέχρι Σταυρού και ταφής και Αναστάσεως αγάπη Του. Μάς συμφέρει νά ’χουμε την ευλογία και με το καλό να προσκυνήσουμε τον Τίμιο Σταυρό.

† Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, Το κήρυγμα της Κυριακής, τόμος Α΄, σελ.141-143, 7 Σεπτεμβρίου 2003.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου