ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

« ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ »

Κυριακή προ τής Υψώσεως

(12 Σεπτεμβρίου 2021)

«ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόληται ἀλλ’ ἔχῃ ζωὴν αἰώνιον»

Κυριακή προ της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας αδελφοί μου, και η Αγία μας Εκκλησία μάς παρουσιάζει μέσω του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος τον σκοπό για τον οποίο συντελέσθηκε η ενανθρώπιση του Υιού και Λόγου του Θεού. Έλαβε την ανθρώπινη φύση ο Θεός προκειμένου να σώσει τον άνθρωπο και να του χαρίσει, αν πραγματικά το θέλει ο ίδιος, την αιώνιο ζωή. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι ως χριστιανοί, να έχουμε πίστη και εμπιστοσύνη στο Θεό, να απαγκιστρωθούμε από το εγώ μας, να νεκρώσουμε τον κακό εαυτό μας και να αναγεννηθούμε βιώνοντας την εν Χριστώ ζωή.

Είδαμε τον Κύριο να μας λέει σήμερα στο ευαγγέλιο ότι όποιος έχει πίστη δεν χάνεται. Αυτό αδελφοί μου είναι μια πραγματικότητα, είναι μία αλήθεια που κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να την αρνηθεί ή να την αμφισβητήσει. Είναι μία αλήθεια, την οποία επιβεβαιώνουν όλοι οι Άγιοι και Όσιοι της πίστεώς μας, αφού μέσα από τα βασανιστήρια και το μαρτύριό τους, μέσα από την άσκησή τους την πνευματική, κατάφεραν να κερδίσουν την αιώνιο ζωή και τον αμαράντινο της δόξης στέφανο από τον στεφανοδότη Κύριό μας. Συγχρόνως όμως αγαπητοί μου, μάρτυρες της δυνάμεως της αληθινής πίστεως είμαστε και όλοι οι χριστιανοί, αφού μπορούμε και ζούμε καθημερινά την ευλογία του Θεού στη ζωή μας, μέσα από τη μεσιτεία των Αγίων της Εκκλησίας μας και γενόμενοι μέτοχοι και αποδέκτες των θαυμάτων, είτε μικρών είτε μεγάλων, που επιτελούνται με τη Χάρη του Τριαδικού Θεού. Όσο και αν αμφισβητείται από ανθρώπους κάθε εποχής η επιτέλεση θαυμάτων, αποδίδοντας τις όποιες αλλαγές στη ζωή μας, σε απλές και μόνο συμπτώσεις, η αλήθεια θα λέγεται και θα διαλαλείται, ότι η κάθε αλλαγή στη ζωή μας σε θέματα δοκιμασιών πάσης φύσεως, είναι αποτέλεσμα θερμής προσευχής και πίστεως αληθινής.

Όμως, η πίστη δεν σώζει τον άνθρωπο μόνο από τις δοκιμασίες της επίγειας ζωής, κυρίως τον σώζει από την απώλεια της ψυχής του. Ο χριστιανός που πιστεύει στο Θεό, που είναι δοσμένος σε Αυτόν ψυχή τε και σώματι, παύει να φοβάται το θάνατο τον νικά και αυτό διότι για τον πραγματικό χριστιανό ο θάνατος γίνεται μια μετάβαση από τη φθαρτότητα στην αφθαρσία, από το πρόσκαιρο στο αιώνιο, μετέχοντας στη χαρά του ουρανίου δείπνου.

Αυτό σημαίνει, ότι δεν έχει σημασία το αν ως άνθρωποι έχουμε πλούτο και ανέσεις, εξουσία και ισχυρή δύναμη. Όλα αυτά δεν πρόκειται να έχουν κάποια σημασία με την έξοδό μας από τον παρόντα βίο. Σημασία έχει η αληθινή πίστη μας προς το Θεό κατά την διάρκεια της επίγειας παρουσίας μας, αυτή η πίστη που στην ουσία διαλύει το άγχος, σβήνει το φόβο και τη μελαγχολία και μας δείχνει την προοπτική του Παραδείσου.

Αδελφοί μου,

στις μέρες μας, η κατάσταση που επικρατεί γύρω μας είναι  τραγική. Καθημερινά παρατηρούμε να συμβαίνουν σε όλο τον πλανήτη καταστροφές, ασθένειες, δολοφονίες, ληστείες και πολλά άλλα θλιβερά γεγονότα. Οι δοκιμασίες είναι μεγάλες, με αποκορύφωμα τον κορωνοϊό, που ενάμισι χρόνο έχει αλλάξει εντελώς τη ζωή μας. Όλες αυτές οι καταστάσεις θα μας οδηγήσουν χωρίς αμφιβολία σε ακόμη πιο δύσκολες.  Όμως υπάρχει ελπίδα επιστροφής στον σωστό δρόμο, το δρόμο του Θεού, υπάρχει η δυνατότητα αν πραγματικά το θέλουμε, να αποτινάξουμε από τη ζωή μας κάθε τι που γκρεμίζει τον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο. Η πίστη στον Ένα και μοναδικό Θεό, πίστη όχι με λόγια αλλά με πράξεις, με έργα αγάπης, είναι το μονοπάτι που οδηγεί με ασφάλεια κοντά Του. Έτσι θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε την ζωή μας πάνω στο πιο γερό και σταθερό θεμέλιο, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, έχοντας μέσα μας την σιγουριά ότι το οικοδόμημα αυτό δεν είναι φτιαγμένο πάνω σε αμμώδη γη αλλά σε μια στέρεα κατασκευή και όσες δοκιμασίες και να δεχθεί, θα μείνει ακλόνητο και ευλογημένο, αμήν.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου