ΜΗΝΥΜΑ

ΓΙΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ, ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΙΩΝ ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

«ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ»

ΚΥΡΙΑΚΗ I΄ ΛΟΥΚΑ

8 Δεκεμβρίου 2019

Πολλές φορές ακούμε το ερώτημα…Χρειάζεται ο Ναός; Το ακούμε από ανθρώπους που ενοχλούνται από την καμπάνα και τις άλλες εκδηλώσεις του Ναού. Και μόνον η παρουσία του Χριστού μέσα στον Ναό αρκεί ως απάντηση. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει ότι ο Κύριος είχε συνήθεια να πηγαίνει κάθε Σάββατο στην Συναγωγή, που ήταν το αντίστοιχο του Ναού. Πήγαινε στην Συναγωγή για να μελετήσει τον νόμο.


Τι χρειάζεται λοιπόν ο Ναός; Το ερώτημα αυτό δεν θα το απευθύνουμε σε εκείνους που δεν εκκλησιάζονται αλλά σε εκείνους που εκκλησιάζονται τακτικά. Και αυτό, διότι το σκηνικό του σημερινού ευαγγελίου εκτυλίσσεται σε θρησκευτικό χώρο, την ώρα λατρευτικής συνάξεως, μέσα σε Ιουδαϊκή Συναγωγή.

Φαντασθείτε κάποιον να είναι χρεωμένος, δεμένος με χρέη μέχρι τον λαιμό, να πηγαίνει σε μία υπηρεσία ταυτοποιήσεως χρεών και να βλέπει εκεί κατάπληκτος, ότι του χαρίζονται όλα τα χρέη του, ότι του σβήνονται όλες οι οφειλές. Και όχι μόνον αυτό, αλλά να του δίνουν και από πάνω μια επιταγή πολλών χιλιάδων ευρώ.

Απίθανο! Αν υπήρχε τέτοια υπηρεσία, όλοι οι χρεωμένοι θα έτρεχαν. Και όμως υπάρχει αδελφοί μου. Χρεωμένοι μπαίνουμε όλοι στην Εκκλησία. Η Εκκλησία είναι η υπηρεσία ρυθμίσεως χρεών. Μπαίνουμε χρεωμένοι και βγαίνουμε ξεχρεωμένοι. Χρέη μας και βάρος μας, οι αμαρτίες μας. Και όχι απλώς βγαίνουμε ξεχρεωμένοι, αλλά παίρνουμε και μια επιταγή ο καθένας. Είναι η επιταγή της αιώνιας ζωής. Χρεωμένοι μπαίνουμε, ξεχρεωμένοι βγαίνουμε. Ένοχοι μπαίνουμε, ελεημένοι βγαίνουμε. Αιχμάλωτοι μπαίνουμε, ελεύθεροι βγαίνουμε. Φορτωμένοι μπαίνουμε, ανάλαφροι βγαίνουμε. Κυρτωμένοι μπαίνουμε, όρθιοι βγαίνουμε…

Απόδειξη η σημερινή γυναίκα του Ευαγγελίου, η συγκύπτουσα. Πραγματικό θαύμα, αλλά και συμβολικό. Σωματικό αλλά και πνευματικό. Παντού κάνει θαύματα ο Ιησούς Χριστός. Περισσότερο μέσα στον Ναό. Διότι στον Ναό προσέρχεται με πίστη ο άνθρωπος. Εκείνη η συγκύπτουσα προσερχόταν με πίστη κάθε Σάββατο στην Συναγωγή. Και ξαφνικά άκουσα τον θαυματουργικό λόγο: Γύναι απολέλυσαι της ασθενείας σου…και τότε αμέσως…Εχετε δει πως πετάγεται το ελατήριο; Σαν ελατήριο πετάχτηκε το σώμα της προς τα πάνω. Τα μάτια της κοιτάζουν πλέον προς τα πάνω και τον πρώτο που ατενίζουν είναι ο Ιησούς Χριστός.

Ο Αρχισυνάγωγος ήθελε να βάλει ωράριο στην λειτουργία της αγάπης. «Μη τη ημέρα του Σαββάτου». Την κατεξοχήν ημέρα του Κυρίου απαγόρευσε στον Κύριο να λειτουργεί. Αλλά η αγάπη του Θεού θαυματουργεί ακατάπαυστα. Ο Διάβολος δεν γνωρίζει αργίες και απεργίες. Κάνει μόνον καταλήψεις. Δουλεύει επί 24ώρου βάσεως. Πολύ περισσότερο ο Ιησούς Χριστός δεν γνωρίζει αργία και διακοπή στις ενέργειες της αγάπης του. Ποτέ δεν διακόπτει το ρεύμα της αγάπης του έστω και εάν εμείς είμαστε κακοπληρωτές και του χρωστάμε τόσους λογαριασμούς. Η αγάπη του Χριστού δεν έχει όρια και ώρες, είναι απλώς ωραία και ακατάπαυστη.

Ο Ήλιος έχει αργίες; Παίρνει ποτέ άδεια; Κάνει απεργίες; Έτσι και ο Ήλιος της αγάπης που ονομάζεται Ιησούς Χριστός, ο λυτρωτικός ήλιος της αφέσεως των αμαρτιών μας ποτέ δεν παύει να λειτουργεί και ειδικότερα στον χώρο της Ορθοδόξου λατρείας.

Προσοχή όμως! Λειτουργεί μεν πάντοτε ο ήλιος αλλά εμείς φωτιζόμαστε μόνον όταν στο δικό μας ημισφαίριο ρίχνει τις ακτίνες του. Η ζωή έχει δύο ημισφαίρια. Το ένα της παρούσης ζωής, και το άλλο της μετά θάνατον ζωής. Ο ήλιος της αφέσεως και σωτηρίας φωτίζει μόνο τώρα, σε τούτη την ζωή, όσο βρισκόμαστε στο ημισφαίριο της παρούσης ζωής. Τώρα είναι η ευκαιρία για μετάνοια και εξομολόγηση. Μετανοήσετε και εξομολογηθείτε όλοι τώρα για να μπορέσετε όλοι αξίως να μεταλάβετε τα Χριστούγεννα το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας. Η αμαρτία, μας κύρτωσε, μας κατέβασε χαμηλά. Η μετάνοια και η εξομολόγηση θα μας κάνει αναστημένους και χαρούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου